Nyheter

Roser forslag om el-busser

Natur og Ungdom tror flere i Moss vil reise kollektivt dersom bussene går på batteri.

Som Moss Dagblad skrev i går, foreslår Østfold Høyre å gjøre Moss til en forsøksby for elektriske busser. På lengre sikt ønsker også partiet å se på mulighetene for førerløse kjøretøy.

Det gleder Eirin Ronæs, fylkesleder i Østfold Natur og Ungdom.

– Vi kunne ikke vært mer begeistret over et slikt miljøengasjement og håper virkelig at disse politikerne ikke bare har det i munnen, men også handler etter ordene sine, sier hun.

Gøy med konkurranse

Høyre har bedt samferdselskomiteen i Østfold om å utrede de trafikkmessige fordelene og ulempene ved elektrisk drift og bruk av mindre busser med høyere frekvens, samt hvilken effekt en slik omlegging av bussparken vil ha på miljøet. Formålet er å lokke mossinger til å parkere bilen og heller benytte seg av kollektivtransport. Batteribusser er allerede i bruk i enkelte europeiske byer. Den nærmeste er Göteborg, men også i Stavanger er to el-busser i drift.

– Med klimaendringene bankende på døren er det utrolig viktig at vi i lokalsamfunnet gjør det vi kan for å begrense klimagassutslipp lokalt, og intet er vel bedre enn å utvikle et miljøvennlig kollektivtilbud som konkurransedyktig alternativ til privatbilen. Det er utrolig gøy å lese at det er en slags konkurranse mellom fylkene når det gjelder å få batteridrevne busser, det er jo nettopp denne type konkurranse en burde drive med, og som fremmer godt bymiljø, sier Ronæs.

Stor satsing

Hun mener fordelene av å få mer miljøvennlige busser ikke bare er knyttet til utslipp, men også etterspørsel.

– Jeg håper batteridrevne busser fører til at flere folk virkelig ser nytten av kollektivtrafikk, forteller hun.

I dag brukes allerede biogassteknologi i Østfold, men ikke i Moss.

– Det krever en del etterspørsel å prioritere så store omstillinger i tilbudet. Derfor ville el-busser vært en enorm satsing for lille Moss, sier NU-lederen.

Mer fra Dagsavisen