Nyheter

Kjemper mot riving

Arnulf Johannessen (56) er leder i Moss og Omegn Tenkepark. Han langet nylig ut mot Moss kommune, fordi de vil rive Nyquistgården, også kjent som Grossgården, i forbindelse med jernbaneutbyggingen.

Hvorfor mener du at Nyquistgården bør bevares?

– For det første er det svært få slike hus igjen i Moss. Den er en estetisk vakker bygning som alle som hører hjemme i Moss kjenner til. Den er noe av det første du legger merke til når du kommer til Moss og står i ferjekø. Dessuten har Nyquistgården en betydelig byhistorie. Det ville vært et stort tap for byen om den ble borte.

Er det noen andre viktige bygninger som Moss mister med jernbaneutbyggingen?

– Hele Nyquistbyen, blant annet det fine huset jeg holder til i, Fjordveien 13. Det er et nydelig hus fra århundreskiftet, som også er i fare. I tillegg skal det nevnes at også en del nye bygninger vil forsvinne.

Hvor flink mener du kommunen har vært til nå med å bevare historiske bygg?

– På en skala fra én til ti, ligger de på et sted mellom én og to, altså strykkarakter. Det er helt uavhengig av hvem som har politisk flertall. I alle andre byer det er relevant å sammenligne Moss med, har det vært gjort ting som det ikke skulle vært gjort. Det har de angret på. I Moss har man i stedet vært stolte og bare fortsetter. Byen er som kjøpstad grunnlagt i 1720. Den verste rivningsherjinga begynte i slutten av 60-årene. Dermed kan vi si det slik at det tok cirka 200 år å bygge Moss, men det har bare tatt et par tiår å slå byen opp igjen.

Du skriver i et debattinnlegg at du frykter en rasering av Nyquistgården vil være «skomakerskandalen ganger to hundre». Hva legger du i det?

– Vi samlet inn 6.000 underskrifter på 14 dager for å bevare Skomakergården, hvorpå politikerne ikke gjorde noe. Likevel kan jeg ikke se at de har bygd opp noe der den sto. Skomakergården hadde en veldig vakker bakgård, men som bygning var den ikke i nærheten av å være det Nyquistgården er.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Rygge bygdebok, bind 2. Hvis jeg skulle svart noe innen skjønnlitteratur, ville det nok blitt Stormfulle høyder.

Hva gjør deg lykkelig?

– En hyggelig søndag i Torderødparken, da jeg har omvisninger der oppe, med et lydhørt publikum og fint vær.

Hvem var din barndomshelt?

– Bestefaren min.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er fryktelig partisk.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det gjør jeg aldri, med mindre det å ta seg en øl er å skeie ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har tidligere gått i tog mot medlemskap i EU. Det gjør jeg gjerne igjen, selv om det neppe blir aktuelt i min levetid.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er det helt sikkert, men det formidler jeg ikke med noen. Det hjelper lite. Det er viktig å se framover.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Elvis Presley.

Mer fra Dagsavisen