Nyheter

Politisk overgangsvindu

Hva har en pensjonert tannlege og en revyskuespiller i sin beste alder til felles? Begge har tatt en grundig venstresving i det politiske landskapet.

Venstre er limet som holder bystyret samlet i en miljøvennlig politikk, mener Kjell Kåsin og Brede Bøe. FOTO: KENNETH STENSRUD

Det er ikke mye som minner om valgkamp på kafé Farbror Melker i Moss sentrum. Noen knappe dager før det braker løs i stemmelokalene, møter Moss Dagblad skuespiller Brede Bøe (46) og den lokalpolitiske traveren Kjell Kåsin (72) på en folketom uteservering for å snakke om politikk. Både Bøe og Kåsin har for lengst forlatt partiet Høyre og står nå på valglista til Moss Venstre.

Foruten skuespiller, er Brede en landskjent sanger og komiker. Kåsin har i mange år boret og trukket tenner i mossingers tanngard, samtidig som han har vært gruppeleder i både Moss og Våler Høyre. Begge to er profilerte skikkelser lokalt, men har ingen fremtredende plass på Venstres valgliste. Brede er nominert på 12.-plassen, mens Kjell har lagt beslag på 21.-plassen.

Men hva ligger egentlig bak den politiske konverteringen?

Stadige omkamper

Kåsin så seg til slutt lei på at hans eget parti neglisjerte faglige anbefalinger fra rådmannen. Han var imot Moss Høyres lefling med Frp når det gjaldt senkning av eiendomsskatten, og mislikte at det skulle bygges et sju etasjers stort bygg rett ved drosjetråkka Dronningens gate. Og han var motstander av at Orkerød sykehjem skulle konkurranseutsettes.

– Orkerød er spesialister på demens, og det egner seg ikke for konkurranseutsetting. Jeg er ikke imot at offentlige tjenester konkurranseutsettes, men vi må være edruelige i de vedtak vi skal fatte. Og vi skal ikke konkurranseutsette tjenestetilbud for ideologiens skyld, men fordi det i noen tilfeller kan være fornuftig og gi innbyggerne et bedre tilbud, sier Kåsin.

Kåsin er også opptatt av å hindre at fløypartiene i bystyret får for stor innflytelse.

– Hvilke partier da?

– Først og fremst Frp og Rødt. Dette er to partier som til stadighet vil ha omkamper om allerede fattede vedtak. Det er viktig å få redusert deres innflytelse, sier Kåsin.

Han ser Venstre som limet i det borgerlige samarbeidet i bystyret og mener samtidig at partiet spiller en viktig rolle som korrektiv på høyresiden.

– Venstre greier å holde Høyre unna de verste utslagene av ytre-høyre-politikk. Og Venstre har et overordnet miljøperspektiv i sin politikk. Det er nødvendig i den verden vi lever i. Her er det Venstre som er pådriveren, sier Kåsin.

Verdikonservative i bunn

Mens Moss Dagblad intervjuer de to Venstre-politikerne, slenger en forhåndsvelger forbi.

– Du har akkurat fått en stemme av meg, Kjell, sier han til den pensjonerte tannlegen.

– Og du ble også krysset av, Brede, legger han til - noe overrasket over å finne sine to politiske favoritter på samme sted.

De to Venstrepolitikerne mener gesten fra stemmegiveren varsler om en positiv stemningsbølge for partiet.

– I motsetning til det jeg kaller «næringslivs-Høyre» tilhører Kjell og jeg de verdikonservative, sier Bøe.

For Bøe er verdikonservativ en som både hyller individets rett, kombinert med en tro på å styrke de sosiale forpliktelsene i samfunnet.

Men det var det store klimaspørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen som fikk Bøe til å bytte parti, forteller han.

– Vi må ligge i forkant av klimautfordringene og ikke havne i bakleksa. Høyre er ikke akkurat noe lokomotiv når det gjelder å ta vare på miljøet, for å si det forsiktig, sier Bøe.

Politisk kribling

De to politiske veteranene er skjønt enige om at det er nødvendig med eiendomsskatt i Moss, men de ønsker at e-skatten skal vurderes i sammenheng med kommunens lånebehov til investeringer i skolebygg, omsorgsinstitusjoner og kulturbygg. De støtter varmt planene om å ruste opp Parkteatret og Scene 2 i Samfunnsalen, og misliker at Rødt og Ap har startet en omkamp for å bygge Scene 2 på Verket.

Kåsin ga seg i Moss Høyre mot slutten av 2013, men har fulgt nøye med i lokalpolitikken siden da. Det begynte å krible igjen da valgkampen nærmet seg, forteller veteranen.

– Jeg er aktiv i det diakonale arbeidet i Jeløy menighet, er styreleder i Rundhuset i Nesparken og har fem flotte barnebarn. Så jeg har egentlig nok å gjøre, men politikk er viktig. Derfor har jeg engasjert meg igjen, sier han.

Bøe ligger heller ikke på latsiden. Tre år etter sin siste store forestilling, er han tilbake på Verket scene i november. Der skal han spille storbandmusikk og drive verbal komikk.