Nyheter

Bankgården – praktbygget i Moss

Torvgården, Huitfeldtgården og Bankgården: Tre flotte bygninger som ligger midt i sentrum. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på Bankgården.

Bilde 1 av 3

Bankgården i Kongens gate 15 har en lang og fargerik historie. Fra slutten av 1700-tallet lå på dette stedet byens største krambod. Kramboden var eid av Peter Winge, en stor gårdeier, trelasthandler og kjøpmann. Han var også stadskaptein ved Borgerkorpset.

Winge døde i 1801, og gården med krambod og tobakksfabrikk i bakgården ble solgt til Magnus Israel Tyrholm, en annen kjøpmann i Moss. Kramboden og mye av varebeholdningen forsvant i bybrannen i 1807, og resten ble ødelagt av en ny brann i 1808.

Etter brannen startet gjenoppbygningen, og Tyrholm var snart i gang med nye ansatt for å drive skipsrederi, trelasthandel, brennevinsbrenneri, tobakksfabrikk og kramboden. Han holdt også skole for 50 barn ved tobakksfabrikken samtidig som han var språklærer for håndverkere og handelsmenn. I 1818 stiftet han musikk- selskapet «Polyhymnia». I 1826 gikk han konkurs og måtte selge alle sine eiendommer. Han døde ensom og fattig på Carl Johans Hospital i 1847 bare 66 år gammel.

2. juli 1825 ble det tinglyst et auksjonsskjøte til kjøpmennene Dahl og Bassøe for 4700 spesidaler på Kongens gate 15. Fire år senere, i 1829, kjøper Christian Heyerdahl Bassøe ut Dahls enke og blir eneeier. Christian Heyerdahl Bassøe, som også var byens første ordfører, drev foruten kramboden brennevinsbrenneriet i bakgården.

Brennevinsproduksjonen var opp til 100.000 potter pr. år. Men konkurransen mellom byens mange brennerier var knallhard, og Bassøe klarte ikke å konkurrere på kvalitet. Han forsøkte i stedet ølproduksjon. I 1854 etableres Heyerdahl og Larsens bryggeri, hvor Thorvald Larsen er med i driften. Bassøe klarer imidlertid ikke sine forpliktelser og i 1855 må han selge alt han eier.

Thorvald Larsen greide seg heller ikke gjennom den økonomiske krisen som hadde rammet Moss. Etter noen år med store pengeproblemer solgte han i 1859 gården til Carsten Smith. Smith fikk etter hvert også andre interessert i bryggeridriften, og interessentselskapet Moss Bryggeri ble dannet. Dette bryggeriet var i virksomhet i Kongens gate 15 fram til 1903, da fusjonerte det med Victoria Bryggeri i Storgaten (nå Henrich Gerners gate 6).

Dette nye bryggeriet, De Forenede Bryggerier A/S hadde tilhold i Storgaten. Kongens gate 15 ble solgt til Moss Privatbank. Gården ble ombygd og innredet etter tegninger av arkitekt Ole Andreas Sverre. Moss Privatbank kjøpte den i 1904, og engasjerte den kjente arkitekten Ole Sverre til å forestå en ombygging. Han laget en pompøs og representativ ramme om den nye banken, med inngangsparti med søylemotiv og gedigen granittrapp som fondsmotiv i Dronningens gate. Ombyggingen i 1905 skjedde i historismens sluttperiode, og har kopiert trekk fra flere stilperioder, men kan helst karakteriseres som ny-Louis-Seize fra 1700-tallets byggeskikk. Arkitekten var også en av dragestilens fremste representanter, og endte faktisk opp som funkisarkitekt.

Ole Andreas Sverre tegnet blant annet varehuset Steen & Strøm i Oslo og det første Skimuseet på Frognerseteren Vi kan merke oss at Moss bys gamle byvåpen var omsluttet av guilandere øverst i gavlen på Bankgården. Som en kuriositet nevnes at arkitekt Sverre nok selv var meget fornøyd med sitt fasademotiv mot torget. I 1907 brukte han nøyaktig samme motiv i Villa Fredly for skipsreder Fred. Olsen, på Drammensveien 41, Oslo, men her i én etasje mer. Det var nok flere som likte det, for året etter fikk han Sundts premie for god arkitektur for huset i Drammensveien.

I oktober 1904 kunne man lese i Moss Avis: «Moss Privatbank tok igaar i Brug sine nye Lokaler som er reist paa den gamle Bryggerikjelders Mure. Huset avgiver saavel utvendig som innvendig et glimrende bevis paa Arkitekt Sverres evne til at gjøre noe ut av en ubekvem materie. Han har holdt stilen i en naturlig og effektfuld blanding av Empire og Ludvig den 16de, hvilket bringer i behagelig erindring de beste og ærbødigste Bygningstradisjoner i denne Del av Smaalenene.»

Følg oss på Twitter og Facebook!

Midt på bygningens fasade mot Vincents Buddes Plass henger det et merke, skåret i tre og malt. Dette merket har sitt utgangspunkt i «Moss Bys Siegel» gravert av David Aron Jacobsen i 1786. Merket i en noe forenklet utgave fantes også på bankens vekselblanketter. Det fikk antakelig sin nåværende plassering i forbindelse med fasadeendringen i 1904.

Moss Privatbank holdt til her til den i 1927 måtte innstille sine betalinger. På den tida hadde banken et tilgodehavende hos Moss Værft & Dokk AS på formidable 2,3 millioner kroner. Værftet var i krise og kunne ikke betale, og Moss Privatbank kom under offentlig administrasjon. Dermed ble banken dratt med i Moss Værfts dragsug.

Gården ble da kjøpt av Hans Steen Flemming. Moss og Oplands Bank A/S overtok lokalene etter Moss Privatbank. Her holdt banken til fram til 1957, da flyttet den over gaten til Dronningens gate 1. I 1961 ble Moss og Oplands Bank A/S til Kreditkassen, senere til K-Bank. I dag heter den Nordea.

Ellen og Knut Lindman foretok betydelige restaureringer av denne vakre bygningen. I 1978 ble den vernet. Og i år 2000 mottok Ellen og Knut Lindman Moss bys byggeskikkpris for godt vedlikehold av «Bankgården».

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Strandsitteren, magasinet til Moss Historielag. Den er redigert og tilpasset dette avisformatet av Paul Norberg.

Mer fra Dagsavisen