Nyheter

Tre av fire ber om utsettelse

Ved fristens utløp er det bare Moss som har sagt ja til å bosette flere flyktninger i år og neste år. Verken Råde, Våler eller Rygge har bestemt seg.

Det summer. Rundt 30 innvandrere og frivillige er samlet til språkkafé på Moss bibliotek. Frivilligsentralen arrangerer, og dagens tema er Stortinget.

– Min tippoldefar var justisminister, forteller Torill Sørenssen fra frivilligsentralen.

– Han satt i det første stortinget – parliamentet i mange andre land – etter at parlamentarismen ble innført her i landet.

Det lyttes oppmerksomt. En eritreisk kvinne melder seg frivillig når de får tilbud om å prøve den gamle uniformen som Sørenssens tippoldefar bar på 1800-tallet. Det applauderes. En kvinnelig, eritreisk justisminister!

5 + 5 i Rygge

Dagens tema er smertelig aktuelt. For mens deltakerne på språkkafeen samler seg i mindre grupper for å diskutere politikk, demokrati og styreformer, legger rådmennene i distriktet siste hånd på verket i sine innstillinger til politikerne, om hvor mange ekstra flyktninger kommunen kan ta imot i år og i 2016.

– Jeg håper på et positivt svar fra de norske politikerne, sier Sam Usman fra Syria.

– Men jeg er veldig usikker.

I Moss har politikerne sagt ja til 30 ekstra; 13 i år og 17 neste år. Som eneste kommune i distriktet har de fattet politisk vedtak allerede.

I Råde, Rygge og Våler har politikerne fortsatt ikke bestemt seg, og alle tre kommuner har bedt om utsettelse. Likevel hadde Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet bedt om å få alle rådmennenes innstillinger på bordet innen utgangen av i går, for at kommunene deretter kan bekrefte eller avkrefte antallet når et politisk vedtak er fattet. Rådmann Ivar Nævra i Rygge beskrev en vanskelig jobb med å avgjøre antallet de skulle ta imot. Da Moss Dagblad snakket med ham i 12-tida i går, var han ennå ikke ferdig med innstillingen.

– Men vi lander nok på fem ekstra i år, og fem neste år, sier han. Det hele skal avgjøres i kommunestyret den 18. juni.

– Finnes ikke utleieboliger

Boligmangel er det Nævra oppgir som hovedgrunn til at det ikke blir flere: – Vi har nesten bare eneboliger i kommunen, og svært lite er til leie, sier han.

NAV-leder i Råde, Ann Cathrin Werner Olsen, beskriver samme problematikk der, i tillegg til sprengt kapasitet hos barnehagen i Karlshus.

– Vi innstiller på å bosette to ekstra flyktninger i år; opp fra ti til 12 personer. Rådmannen foreslår videre å bosette totalt 12 flyktninger også i 2016, sier hun.

I Våler forteller rådmann Hans Petter Karlsen at han sendte sin innstilling på tirsdag. Der foreslår også han å bosette to ekstra flyktninger, både i år og neste år.

– Det er et ikke-eksisterende utleiemarked i kommunen. Det er utfordringa. For selve integreringa håndterer vi fint, sier han, og får støtte fra både Rygge og Råde: – Det gjøres en kjempejobb på Moss Voks, sier Nævra.

Mer fra Dagsavisen