Nyheter

En siste jubileumsblås

Når Det Norske Blåseensemble holder konsert i Moss kirke i dag, er det en siste feiring av grunnlovsjubileet. De har børstet støv av salmer som ble brukt på Eidsvoll da Grunnloven ble utformet for 200 år siden.

- Vi henter inspirasjon fra Eidsvoll og de salmene de sang der da eidsvollsmennene arbeidet med Grunnloven. For de sang antakelig ganske mye og hadde en del gudstjenester. I hvert fall mener jeg de åpnet hele samlingen på Eidsvoll med en gudstjeneste.

Det forteller Tor Sørby i Arena. Det er nemlig Arena i Moss som er arrangere når Det Norske Blåseensemble (DNBE) gjester Moss kirke i kveld.

De 24 musikerne reiser da fra Halden, som har vært orkestrets hjemby siden opprinnelsen i 1734, for å framføre konserten «Salmer fra 1814», som er et samarbeid mellom dem, Borg bispedømme og Scenekunst Østfold.

- Salmene er ikke nødvendigvis diktet i 1814, men de ble brukt da, foreller Frode Martinsen, slagsleder i DNBE.

Salmetekstene og arrangementene har fått ny drakt - i alle fall noen av dem, kan de to fortelle. Tekstene framføres av solistene Beate S. Lech og Sondre Bratland. Førstnevnte er nok mest kjent for sin pop- og jazzsang, mens sistnevnte kjenner vi fra folkesangene.

Også Borg damekor vil bidra med koring. Solist Lech forteller at hun har et nært forhold til salmer.

- Jeg elsker det melodiøse og vakre ved gamle salmer, og jeg gleder med veldig til forestillingene, sier hun i en pressemelding.

 

God blanding

De to solistene skal framføre noen deler hver, slik at salmene blir en blanding av tradisjonelle tekster og nytolkninger. De nye tekstene er skrevet av Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted, og arrangementene er utviklet av Kjetil Bjerkestrand.

I tillegg skal 24 år gamle Patrik Asplund Stenseth fra Sarpsborg stå på scenen i rollen som den norske predikanten Hans Nielsen Hauge (1771-1824). Mellom hver salme skal Stenseth framføre monologer basert på Hauges tekster og memoarer.

- Hauge er jo først og fremst kjent for sitt religiøse arbeid, men han var en mann som kjempet for folks rettigheter - han jobbet med grasrota, forteller Sørby i Arena og Martinsen i DNBE.

 

Spennende møte

- Dette er en veldig spennende og lærerik opplevelse for en fersking som meg, og det er lett å la seg bevege av innholdet i forestillingen og stemningen i kirken, sier Stenseth.

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme beskriver forestillingen som «et møte mellom en salmemesse i 1814 og 2014».

Forestillingen ble framført i Fredrikstad og Halden i slutten av oktober. I går gikk turen til Sarpsborg, før Moss står for tur i dag og det hele avsluttes i Oslo Domkirke i morgen.

- Dette blir vår egen, og siste, markering av grunnlovsjubileet i år, sier Martinsen.

Mer fra Dagsavisen