Nyheter

Vil bli enda større i sundet

VIL VOKSE: «Moss Næringspark planlegger utvidelse av terminalområdet gjennom en omfattende utfylling i sjøen.»

Slik lyder det i dumpesøknaden, som også denne gangen er oversendt Fylkesmannen fra Rambøll. De har tidligere hjulpet Moss Havn KF med det samme, da de søkte om å dekke til forurenset sjøbunn i Værla.

Moss Dagblad kunne sist lørdag melde at Moss Havn nå har fått innvilget søknaden, som er et ledd i en eventuell senere utvidelse av havneområdet.

Nå kan det se ut til at historien repeterer seg på andre siden av kanalen. Denne gangen er det Moss Næringspark Jeløy ANS, som eies av Pål Georg Gundersens Merkantilbygg, som søker om tillatelse fra Fylkesmannen til å dumpe steinmasser i Mossesundet. Også her er dette tenkt som et ledd i en eventuell utvidelse av arealene over vann.

Vil bli 68 dekar større

Moss Næringspark Jeløy ANS, tidligere Jeløy Strandpark, eier store deler av landet på Jeløy-siden av Mossesundet, hvor de blant annet leier ut til Aker Solutions og Wärtsilä.

I søknaden Rambøll nå har sendt på vegne av dem, framgår det at de ønsker å dumpe mellom 395.000 og 660.000 kubikkmeter med stein over et område på opp mot 115 dekar.

Dette er første trinn i prosessen. Neste trinn går ut på å fylle ut et område over vann, slik at deres bruksarealer utvides med 68 dekar utenfor de gamle arealene til Moss Verft og fram til Betongen småbåthavn. Det jobbes ifølge Fylkesmannen parallelt med de to trinnene.

Joachim Graff, eiendomsutvikler i Moss Næringspark Jeløy, forteller at dette er området det er mest hensiktsmessig å fylle ut.

- Det er mange prosjekter som vil starte opp i tida som kommer. Vi planlegger for framtidens næringsliv i Moss, og for å ta vare på den industrien vi fortsatt har, slik at den ikke forsvinner. Vi har lenge snakket løst om å dekke til miljøgiftene på sjøbunnen parallelt med muligheten for innvinning av nytt landareal, og nå ble det bestemt at vi skulle søke om det. Vi tar muligheten når den er der, og det å dekke til miljøgiftene virker som et positivt resultat av et slikt tiltak, sier han som forklaring på hva som er bakteppet for søknaden.

- Kan du si noe om tidsaspektet for planene?

- Det er to ulike prosesser. Nå er fokuset på tildekkingen, så vil trinn to komme naturlig.

- Hva skal området brukes til?

- Det er ikke så lett å si hva som blir planene. Vi har ingen faste avtaler på plass, men formålet er tenkt å være det samme som dagens regulering legger opp til. Detaljene må vi komme tilbake til. Men vi tenker at det er viktig å være i forkant, hvis steinmasser blir tilgjengelig.

- Er du bekymret for at denne saken skal bli gjenstand for like mye debatt som utfyllingen i havna er blitt?

- Det har vi ingen kommentarer til på nåværende tidspunkt.

- Mange vil kanskje være bekymret for om Aker Solutions skal utvide, eller at dere kanskje kommer til å ta arealer av det som nå er selve Mossesundet. Hva tenker du om det?

- Det har vi heller ingen kommentar til foreløpig.

Vil også ha stein fra Bekkelaget

Eier, Pål Georg Gundersen, kan fortelle at steinen de planlegger å dumpe, forhåpentligvis skal hentes fra nærområdet.

- Det er meningen å fylle ut med stein, men da er vi avhengige av å få stein. Den steinen er tenkt hentet fra Bekkelaget Kloakkanlegg, sier han.

- Så dere vil ta opp konkurransen med Moss Havn om å få gratis stein fra Bekkelaget?

- Det er ingenting som er gratis. Men det er stein nok til alle, hvis man finner måten å gjøre det på, svarer Gundersen.

- Gjennomarbeidet

Senioringeniør hos Fylkesmannen i Østfold, Karsten Butenschøn, kan fortelle at søknaden vil sendes ut på høring denne uka, med frist tett opp mot jul.

- Deretter vil vi gå gjennom høringsuttalelsene for å se om de belyser noe vi ikke har tenkt på. I så fall må vi ta tak i det, sier Butenschøn.

Han mener søknaden ser gjennomarbeidet ut, og syns det virker som om søker har arbeidet seg gjennom det meste.

-Det ligger ikke noen åpenbare hull i søknaden, sier han.

I søknaden framgår det at Moss Næringspark Jeløy ønsker å fylle stein opp til åtte meter under havoverflaten ved normal vannstand.

- Det viktigste med hensyn til hvor langt opp de kan fylle, er at den lovlige bruken av områdene ikke skal bli forstyrret. For eksempel må ikke båter grunnstøte fordi det blir for lite fritt vann, sier Butenschøn og legger til:

- Men det er jo også søker som eier kaia der, så det blir nok ikke en aktuell problemstilling før de er over i neste trinn, som er utfyllingen over vann. Og det jobber de med parallelt.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen