Nyheter

Slik vil de feire jubileumsåret 2020 i Moss

En nyttårsfeiring av de sjeldne og kongelige gjester er noen av ingrediensene til jubileet i Moss i 2020.

Bilde 1 av 3

I tillegg til at Moss by fyller 300 år, blir det også en feiring av kommunesammenslåingen mellom Moss og Rygge og 850-årsmarkeringen av middelalderkirken i Rygge. Nå har datoene for de viktigste begivenhetene i året blitt spikret:

▪ Nyttårsaften (både ved inngangen til og utgangen av 2020): Markeres med en felles fest i Moss sentrum for befolkingen i den nye kommunen.

▪ Lørdag 4. januar til søndag 12. januar: Åpningsfestuke, med blant annet markering av Nye Moss, åpning av Moss kulturhus, nyttårskonsert og mer.

▪ 17. mai: Det jobbes med å få til en felles 17. mai-feiring for dagens to kommuner i Moss sentrum.

▪ Lørdag 30. mai til søndag 7. juni: Forskjellige Rygge-markeringer, deriblant Rygge-dagene, feiring av middelalderkirken, pilegrimsvandring, åpning av kunstutstilling, eventuell bokutgivelse og mer.

▪ Torsdag 11. juni til lørdag 13. juni: Mossedagene.

▪ Lørdag 8. august til søndag 16. august: Jubileumsuka for Moss 2020, med blant annet byjubileumsfest 10. august, datoen da Moss fikk sin bystatus i 1720. Til denne dagen inviteres blant annet statsministeren og kongefamilien. I jubileumsuka legges også Christian Frederik-dagene, fortrinnsvis fra og med fredag 14. august.

LES OGSÅ: Nekter å kjøpe alkohol til ansatte og gjester i Moss – men kongen skal slippe å betale selv

Har lært av andre Østfold-byer

Mye av selve innholdet på disse dagene er fortsatt i planleggingsfasen, og ikke spikret. Dette gjelder blant annet de to nyttårsfeiringene.

– Vi ønsker å lage en folkefest på torget i Moss. Forhåpentligvis vil det kanskje skape en ny, årlig tradisjon med fyrverkeri, laserlys og musikk, sier prosjektleder Trygve Nordby.

Han har hentet inspirasjon og lærdom fra Sarpsborg, Halden og Fredrikstad, som nylig har gjennomført egne jubileumsfeiringer.

– Alle de tre byene vurderer dette som svært vellykket og absolutt verdt tiden og pengene, sier han.

LES OGSÅ: Denne mannen legger slagplanen for Østfolds fjerde byjubileum på seks år

Kan bli felles 17. mai-feiring

Når det gjelder 17. mai har prosjektlederen kommet med et forslag om å ha ett felles tog i Moss sentrum, med skoler fra både Moss og Rygge.

– Personlig synes jeg ville vært utrolig fint, sier mosseordfører Tollerud.

Før det blir endelig bestemt, skal jubileumskomiteen lytte til forskjellige 17. mai-aktører fra begge kommuner. Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien ser for seg en løsning der de i stedet møtes på midten.

– Jeg ser for meg at Rygge-elevene kan møtes på Ekholt, gå til Melløs stadion og møte elevene fra Moss der, foreslår hun.

Hun legger til at den endelige løsningen de velger for 17. maifeiringen i 2020 ikke nødvendigvis trenger å bli den faste måten å feire nasjonaldagen på i framtida. Det kan altså ende opp med å bli et lite unntak i anledning jubileumsåret, med kommunesammenslåing i fokus.

Rygge representert

Både Tollerud og Skartlien er opptatt av å inkludere Rygge i 2020-markeringen. Hele jubileet planlegges nemlig for både Moss og Rygge sett under ett.

– Vi ønsker å skape en felles kultur og identitet det året vi slår oss sammen. Derfor vil Rygge være med på å finne aktiviteter som skal sette preg på 2020. Det er viktig at det er aktiviteter i hele den nye kommunen, slik at vi blir bedre kjent med hverandre, sier Skartlien og legger til:

– Jeg håper vi klarer å fylle hele kalenderåret med aktiviteter.

LES OGSÅ: Slik blir den nye storkommunen i Moss etter sammenslåingen med Rygge

Kan koste over 30 millioner kroner

Regningen på moroa er ikke helt fastsatt og fordelt ennå, men Rygge-ordføreren sier de ønsker å dele det likt mellom de to kommunene. Moss kommune har så langt avsatt 3 millioner kroner til jubileet. I tillegg er det bevilget driftsmidler for til sammen 3,2 millioner kroner for årene 2017 til og med 2020.

Den endelige prislappen er derimot ventet å bli langt høyere. Prosjektleder Nordby forteller at Sarpsborgs byjubileum kostet rundt 34 millioner kroner. Han regner med jubileet i Moss ender opp med en pris i samme størrelsesorden.

– Til syvende og sist blir dette et politisk spørsmål, men at det vil koste en god del er åpenbart. Det handler blant annet om å skape en by folk er glad i, og det får du ikke gratis, sier han.

Løsningen blir å la private aktører og sponsorer være med på å dra det økonomiske lasset.

– Dette er ikke et jubileum for kommunen som organisasjon, men for dem som bor i byen. Derfor er det viktig at andre blir med på spleiselaget, påpeker prosjektlederen.

Mange vil stille opp

Foreløpig er det ingenting som tilsier at det skal bli vanskelig å få til. Tvert imot. Etter at Nordby startet i jobben i januar har det ifølge ham kommet inn innspill til over 120 aktiviteter fra små og store aktører, som ønsker å bidra til 2020-feiringen. Mange av dem kan dekke hele eller deler av utgiftene selv i form av dugnadsarbeid og sponsorhjelp.

– Det har vært en helt formidabel interesse og ekstremt mye positiv energi. Det er mange mennesker og organisasjoner i mossesamfunnet som ønsker å delta, sier han.

Når det kommer til sponsorer, har han allerede startet en dialog med næringslivet.

– Det har jeg store forventinger til, sier prosjektlederen.

Torsdag 5. april klokken 19.00 blir det for ørvrig et folkemøte på Rygge ungdomsskole, hvor det blir en ny statusrapport om jubileumsplanene.

Mer fra Dagsavisen