Nyheter

Denne mannen legger slagplanen for Østfolds fjerde byjubileum på seks år

– Det skal bli mye fest, en dose nostalgi, men mest framtidsrettede visjoner for Moss i jubileumsåret 2020, når byen feirer 300 år.

Bilde 1 av 4

Av Paul Norberg

Det sier Trygve G. Nordby, som er sjef for byjubileet om to år. Og han sparer ikke på godordene om 300-åringen.

– Byen er i ferd med å bygge opp et moderne høyteknologisk miljø. Moss er en av landets fremste kulturbyer. Og utbyggingen av områdene rundt Møllebyen og Verket vil føre til at arven fra tidligere tiders industrisamfunn vil smelte sammen med framveksten av en moderne by. At Moss og Rygge skal slå seg sammen i jubileumsåret, vil naturligvis også sette sitt sterke preg på feiringen.

– Det er mange gode grunner til å være stolt av Moss, og det skal framheves i jubileumsåret, sier Nordby.

Fra Son til Moss

Den entusiastiske 63-åringen har vært bosatt i Son de siste 17 årene. Og selv om han aldri har bodd i Moss, er han oppriktig glad i byen.

– Både jeg, og mange andre i Son, sogner mer til Moss enn vi gjør mot Vestby og Oslo. Og da jobben som prosjektleder for byjubileet ble lyst ut, var det ikke vanskelig å søke jobben.

I 1987 var han ansatt i Norske Kommuners Sentralforbund, det som i dag er KS. Den gang var det 150-årsjubileum for formannskapslovene, som ga norske kommuner lokalt selvstyre.

– Jeg koordinerte feiringen av lovene i landets kommuner, som den gang talte 454, forteller han.

Moss og Rygge

Nordby har også hatt utallige andre spennende oppgaver i både offentlig regi og i frivillighetsarbeid. Han etterfulgte, blant annet, Jonas Gahr Støre som generalsekretær i Norges Røde Kors, og ga stafettpinnen videre til Børge Brende. Han havnet dermed midt mellom to personer som begge ble utenriksministere.

Han nevner ordet mangfold mange ganger i løpet av intervjuet.

– Jeg gleder meg til å vise fram historien og mangfoldet i Moss. Det er et uttalt mål at jubileumsfeiringen skal være med på å styrke byens identitet og stimulere til verdiskapning. Dette blir en spesielt viktig del å se i sammenheng med sammenslåingen av Moss og Rygge. Når Rygge blir en del av 300-årsfeiringen, så tilfører de viktige kulturelle røtter. Jeg ønsker å få fram visjonene for den nye storkommunen som er i ferd med å vokse fram, sier Nordby.

Mangfold

– Men hva betyr mangfold i sammenheng med Moss bys jubileum?

– Moss var blant de absolutt ledende industribyene i Norge i siste halvdel av 1800- og gjennom hele 1900-tallet. Industrien hadde sitt utspring ved Fossen og Mosseelva, men spredte seg over hele byen. Utstillingen ved Moss by- og industrimuseum, om den store utstillingen i 1937, gir et godt innblikk i mangfoldet som utgjorde industribyen Moss. Det var gründervirksomhet som etter hvert førte til store arbeidsplasser, og et utall av ulike bedrifter ble etablert.

Les også: Jubileum på industrihistorisk grunn

– I forbindelse med industribyggingen valfartet folk fra Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge til Moss for å få arbeid. Slik fikk vi et mangfold av nordmenn til byen. Moss begynte også tidlig med å integrere innvandrere, og Moss og Rygge har til sammen tatt imot noen flere utlendinger enn gjennomsnittet i Norge. Dette mangfoldet skal brukes i positiv forstand ved at vi retter oppmerksomheten mot hvordan ulike kulturer kan smelte sammen for å etablere noe nytt og vekstkraftig, forklarer Nordby.

Byjubileet må forankres hos innbyggerne i Moss og Rygge. Folk må identifisere seg med det som skal skje, og frivillige organisasjoner vil være en bærebjelke gjennom hele jubileumsåret, påpeker han.

– Ser du for deg en kontinuerlig feiring i hele 2020?

– Ja, jeg regner med at det vil være mange arrangementer som kan knyttes opp mot 300-årsjubileet gjennom året. Men hovedfeiringen vil nok bli i august. Moss fikk sin bystatus 10. august, og 14. august feirer byen Mossekonvensjonen fra 1814, forteller Nordby.

Han vil om kort tid ha møter med de ansvarlige for jubileene i Sarpsborg, Fredrikstad og Halden, som alle nylig har hatt henholdsvis 1.000-, 450- og 350- årsjubileum.

– Deretter drar jeg til Bodø, som også nylig har hatt byjubileum og ble kåret til Norges fremste kulturby i 2017. I 2020 vil Moss ha innviet et nytt kulturhus, så jeg ønsker å hente positive erfaringer fra Bodø. – Jeg gleder meg til å ta fatt i det omfattende arbeidet som er nødvendig for å få til en spennende, morsom og verdig feiring, sier Trygve G. Nordby.

Mer fra Dagsavisen