Nyheter

Rask hjelp mot depresjon

Moss kommune er én av 18 kommuner som skal delta i et pilotprosjekt for å gi et lavterskeltilbud til angst- og depresjonslidende.

Bilde 1 av 4

Prosjektet ble startet opp av helsedirektoratet i 2012, og denne høsten vil dørene åpnes i Moss.

– Vi ser at verdien av hjelp i en tidlig fase er så stor, og det skal derfor være enkelt og raskt å få hjelp uten å måtte gå gjennom fastlegen og tidkrevende systemer, forteller prosjektleder og psykolog Lee-Heidi Lauritzen. Den største endringen ligger i at prosjektet når ut til en målgruppe som hittil ikke har et slikt tilbud i kommunen.

– Moss kommune har valgt å fokusere på tidlig forebygging av psykiske lidelser, og ønsket derfor å være med i dette prosjektet. Det er gode resultater fra andre kommuner som viser at det er et stort behov for dette, sier avdelingsleder ved psykisk helse, Elisabeth Solvoll.

Høy faglig kompetanse

«Rask psykisk helsehjelp» bygger på en modell fra England som har vist seg å fungere godt. Modellen består av fire trinn, og i samarbeid med pasienten finnes det fram til hvilket nivå man skal begynne på.

Midler til prosjektet bevilges av Helsedirektoratet og kommunen, der begge dekker to årsverk hver. Det kreves også at alle som skal jobbe med dette deltar i et utdanningsløp som er spesielt rettet mot prosjektet.

– Selv om man har noe tilsvarende fra før, skal likevel alle få den samme opplæringen. Fra 1. september vil alle være på plass, og vi håper å ta imot våre første brukere i løpet av høsten, sier Solvoll.

Flest kvinner

Prosjektet strekker seg ut til voksne over 18 år, da dette rommer grupper som rammes mest av depresjon og angst.

– Med den nedre aldersgrensen fanger vi også opp de som går siste året på videregående skole, som kan være en sårbar fase for mange. Dette er også en gruppe som kan være vanskelig å få innenfor terapirammene, og da handler det om å være fleksibel og tilgjengelig, sier Solvoll.

Hun kan likevel fortelle at det er kvinner mellom 30 og 45 år som er mest utsatt.

– Det er ofte da kvinner har de største belastningene i livet. Det er i denne perioden man er småbarnsforeldre, og skal i tillegg sjonglere både jobb og hjem.

Stor verdi

Lauritzen forteller at depresjon er en stor påkjenning både for den det gjelder og for de rundt. Ønsket for prosjektet er å tilby hjelp så tidlig som mulig for å hindre at depresjonen utvikler seg til det alvorlige.

– På et tidlig stadium kan det være lettere å oppsøke behandling, og da er det godt å vite at veien til hjelp er så kort, sier hun.

I Moss vil det være fem ansatte i tilknytning til prosjektet, og tjenesten er gratis.

– Jeg håper at folk benytter seg av tilbudet, jeg føler meg i hvert fall veldig stolt over å være med på noe så meningsfullt, sier Lauritzen.

Mer fra Dagsavisen