Nyheter

Moss kroner 300-årsfeiringen med storslått vandrefestival

Moss feirer 300 år i 2020. Blant 150-200 arrangementer gjennom året, peker festivaldagen «Morsalangs» seg ut som glasuren på kaka.

Planleggingen av jubileumsåret er godt i gang. Jubileumskomiteen, ledet av ordfører Hanne Tollerud, har hatt regelmessige møter hele våren. Nå er det klart at 300-årsfeiringen av Moss by vil få sin hovedmarkering lørdag 15. august, når «Morsalangs» går av stabelen – fra Nesparken til Rabben.

Vandrefestival og håndball

– Det blir et stort antall konserter og andre kulturopplevelser for hele familien, med lokale og nasjonale artister og utøvere på rundt 50 ulike spillsteder langs den nye «jubileumsaksen». Den strekker seg fra Nesparken gjennom Sponvika og Verket til den nye parken som kommer på Rabben ved Mosseelvas utløp. Langs denne aksen vil det i 2020 også stå klar en helt ny gang- og sykkelsti, med en bru ved skateparken på Myra, som forbinder demningen og Myra, forteller prosjektleder Trygve G. Nordby i Moss 2020.

Samme dag som «Morsalangs» gir innbyggerne et bredt spekter av konsert- og kulturaktiviteter, planlegger håndballnaboene Rygge og Herulf en stor turnering i Mossehallen.

Lyssetting av Møllebyen

En stor bydel er i ferd med å få seg et skikkelig ansiktsløft før jubileumsåret, og i den er flere byrom som allerede er mye i bruk av mossingene.

– Se bare for deg hvordan vi kan lyssette en forestilling i de kulissene her, da, sier Nordby oppstemt mens vi rusler på gangstien fra Møllebyen og opp til Mossefossen.

– Trivsel, identitet og stolthet skal prege byjubileet. Folk skal kunne glede seg over denne fine byen. Har du gullbryllup i familien, blir det gjerne en stor fest, illustrerer prosjektlederen.

300-årsfeiringen vil starte med en serie historieforedrag på forskjellige steder i de to kommunene som i 2020 blir én. Foredragene vil ta for seg alt fra rock til landbruks-, industri- og forsvarshistorie. De starter allerede nå til høsten og fortsetter inn i jubileumsåret, som avsluttes med en stortslått, felles nyttårsfeiring i sentrum. Nyttårsfeiringen håper man skal bli en tradisjon.

Film om ungdommen

Følgende vurderes også til det foreløpige programmet, som allerede er tettskrevet med liten skrift i prosjektlederens notathefte:

• Barnehagene i Moss og Rygge vil arrangere barnas kulturfestival sommeren 2020.

• Dokumentasjonsprosjekt med seminar og bokutgivelse om Rygge middelalderkirkes rolle og historiske betydning. Hovedarrangementet rundt kirken legges til Ryggedagene, den første uka i juni 2020.

• Jubileumsprosjektet er i dialog med noe av det beste Norge kan by på, blant andre Kringkastingsorkesteret, Det norske kammerorkester og Det norske Blåseensemble.

• I juni 2020 gjenåpnes Torderød gård og hageanlegg etter en omfattende restaurering.

• I 2019 inviteres alle ungdommer i Rygge og Moss til å filme og dokumentere egne liv. Målet er en kinofilm for visning i 2020.

• Første tildeling fra tilskuddsordningen, som skal bidra til realisering av prosjekter knyttet til feiring av Moss 300-årsjubileum, Rygge middelalderkirke og markering av kommunesammenslåingen, har bevilget 750.000 kroner til 13 ulike tiltak. Disse spenner fra «Barnas mossesang» via støtte til å arrangere NM i golf i 2020 til nyutgivelse av boka «Mossekvinner».

Jubileumslogo

Nå er også logoen for 2020 klar (se bildet). Den er laget av Sandaunet Design på Høyden.

Viktige symboler for Moss og Rygge har fått plass: Mossekråka, seilemiljøet, middelalderkirken i Rygge, sykkelbyen, Mossefossen, landbruket og gullsporen i Rygges og den nye kommunens kommunevåpen.

Mer fra Dagsavisen