Norge gir slipp på alt håpet om å oppnå målene i klimaavtalen med de nye oljeblokkene i nord, mener leder Eirin Ronæs i Østfold Natur og Ungdom.

– Hva er det de tenker med?

Norge kan ikke løpe fra klimaansvaret, raser leder Eirin Ronæs i Østfold Natur og Ungdom etter at regjeringen åpnet for oljeboring i Barentshavet.

 

Ronæs var en av demonstrantene som fredag møtte opp utenfor Slottet i Oslo for å markere motstand mot at regjeringen forrige uke åpnet for å lete etter olje i nord.

Helt tullete, mener hun.

– Vidar Helgesen, vår miljøminister, skrev i april under på den første internasjonale klimaavtalen som har blitt laget. Den sier at det skal tilstrebes å ikke gå over 1,5 graders oppvarming. Alle blokkene regjeringen har tildelt ligger nord for polarsirkelen. Hva søren er det de tenker med?, tordner lederen for Østfold Natur og Ungdom.

Vil ha Norge i front

Det er 21 år siden sist gang regjeringen tildelte helt nye leteområder for oljenæringen i den såkalte 23. konsesjonsrunde. Ifølge NRK har interessen for å søke vært stor. 13 oljeselskaper har så langt fått tildelt leteområder øst i det sårbare Barentshavet.

Dermed har Norge fjernet alt håp om å oppnå målene i den internasjonale klimaavtalen som ble fremforhandlet i Paris i fjor, mener Ronæs.

– Hvis et land som Norge ikke kan prioritere klima i et år hvor klimaendringene hamrer på døren til noen av de fattigste landene i verden, hvem kan gjøre det da? Vi er et av verdens rikeste land som må gå i front for en ny og fornybar verden, prioritere grønne arbeidsplasser og kutte utslipp, sier hun.

Økte utslipp

Mellom 2014 og 2015 økte norske klimagassutslipp med 1,5 prosent, viser ferske tall fra SSB. Den aller største utslippsdriveren er olje- og gassutvinning, som står for 28 prosent av Norges totale utslipp.

– Den massive utdelingen av nye tillatelser til oljeboring i Barentshavet gjør at norske utslipp vil fortsette å øke. Det er direkte uansvarlig og et svik mot framtidens generasjoner, sa leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til Dagsavisen forrige uke.