Nyheter

Helikoptre til Rygge

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil tredoble antallet Bell-helikoptre og flytte dem til Rygge. – I en tid hvor Forsvaret står overfor store utfordringer, kommer det også til å bli lokaliseringsdebatter og spørsmål om arbeidsplasser. Men det er Forsvarets behov som må stå sentralt, sier fylkesordfører Ole Haabeth (Ap).

Meldingen får ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap) til å juble.

– 12 av Forsvarets 18 Bell-helikoptre er i dag stasjonert på Bardufoss. De øvrige seks er plassert på Rygge. Når forsvarssjefen nå vil flytte hele basen til Rygge, så innebærer det en sterkere forsvarsmessig posisjon for denne basen i det mest tett befolkede området i Norge. Det er bra for Norge og det er bra for Rygge, sier hun. Skartlien forteller at det også vil medføre flere arbeidsplasser ettersom det er nødvendig med kontinuerlig vedlikehold av maskinene. I dag skjer vedlikeholdet både i Rygge og på Bardufoss.

Tidligere generalløytnant Tomas Colin Archer har tidligere gått ut i Moss Dagblad og foreslått å flytte hele den nasjonale terrorberedskapen til Rygge.

Luftforsvarets ledelse

De norske Bell 412-maskinene har deltatt i flere internasjonale operasjoner og er det mest brukte norske luftfartøy i krigssituasjoner siden annen verdenskrig. Bell 412 er for øvrig det første norske helikopteret med bevæpning etter at helikoptre ble innført i Luftforsvaret i 1953.

Men det var flere positive nyheter i forsvarssjef Bruun-Hanssens fagmilitære råd, som ble overlevert forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i går.

– For fire år siden ble det bestemt at luftforsvarets ledelse skulle flyttes fra Rygge til Trøndelag og Nordland. Nå ønsker forsvarssjefen at både Generalinspektøren for Luftforsvaret og støttesenteret for elektronisk krigføring blir værende på Rygge. Begrunnelsen er at den operative gevinsten ikke er stor nok til å veie opp for investeringskostnader i Bodø og på Ørland. Dette er gode nyheter, men vi må vokte oss vel for å tro at jobben nå er gjort. Vi må huske at dette er et fagmilitært råd. I tida som kommer vil det bli en voldsom dragkamp mellom politikere fra ulike regioner. Og både kommuner og fylkeskommuner skal gi sine innspill. Vi skal glede oss over innstillingen, som veier tungt. Men både økonomiske, militære og distriktsmessige hensyn kommer til å spille inn når de endelige avgjørelsen skal tas, sier Skartlien.

God beredskap

Både Haabeth og Skartlien er i tillegg opptatt av å også få AIM Norway til Rygge. Dette er tidligere Luftforsvarets sentrale verksted, og det er i tilfelle snakk om hundrevis av arbeidsplasser.

– AIM Norway må flytte fra Kjeller, og vi er i god dialog med selskapet. De har allerede en testavdeling på Rygge, og vi håper at de ser at de vil komme til et godt fagmiljø i vår kommune. Men dette er en sak som avgjøres utenfor forsvarssjefens fagmilitære råd, sier Skartlien.

Mer fra Dagsavisen