Nyheter

Kvinnevelde i lederstillinger i Moss

Aldri før har kvinner hatt en mer sentral rolle i Moss enn i dag. Når den nye kommunen står klar, blir samtlige kommunalsjefer kvinner.

I dag har Moss en kvinnelig ordfører, varaordfører og rådmann. Kun én av kommunalsjefene er menn: Are Hammervold Solvang, som er kommunalsjef for økonomi og organisasjon. Når Moss slår seg sammen med Rygge, forsvinner han fra stillingen. I stedet blir samtlige kommunalsjefer kvinner.

Johanna Lervik blir kommunalsjef for oppvekst og utdanning, Silje Hobbel blir kommunalsjef for kultur, aktivitet og inkludering, Eli Thomassen blir kommunalsjef for helse og mestring, mens Torunn Årset blir kommunalsjef for teknisk, samferdsel, landbruk og miljø.

Alle disse jobber allerede i dag med å bygge den nye kommunen fram mot sammenslåingen 1. januar 2020. I tillegg er det verdt å nevne Daniella van Dijk-Wennberg, som blir Moss' kultursjef.

En rekke menn vil likevel ha sentrale roller i den nye kommunen. Hans Reidar Næss blir ny rådmann, mens nevnte Solvang blir stabssjef. Det samme blir Odd Ruud. Ivar Nævra, nåværende rådmann i Rygge, blir assisterende rådmann i Moss.

I tillegg er det uvisst om Moss beholder en kvinne som øverste politiske leder. Dagens ordfører Hanne Tollerud (Ap) og varaordfører Benedicte Lund (MDG) er nemlig de eneste kvinnelige listetoppene i forkant av høstens kommunevalg.

LES OGSÅ: Frps gruppeleder ble vraket til valget (DA+)

Varaordfører Benedicte Lund (til venstre) og ordfører Hanne Tollerud har i dag de øverste politiske stillingene i Moss.

Varaordfører Benedicte Lund (til venstre) og ordfører Hanne Tollerud har i dag de øverste politiske stillingene i Moss.

Banet vei

For bare noen tiår siden var det nærmest uhørt at så mange kvinner holdt viktige posisjoner i kommunen samtidig. Gretha Kant (H) ble den første kvinnelige ordføreren i Moss så sent som i 1995. Fire år senere ble den første kvinnelige rådmannen ansatt. Moss fikk også sin første kvinnelige kommunalsjef på 90-tallet.

Kant tror mer åpenhet og fokus på likestilling har ført til at det nå er helt normalt at kvinner innehar lederstillinger i Moss kommune.

– Det er ikke så rart at det har blitt slik. Kvinner har i dag flere muligheter til å få dette til, i en ellers travel hverdag. Det er fortsatt kvinner som i hovedsak har mest ansvar i hjemmet, men det har blitt mye mer delt nå, sier hun.

Hun synes det er flott at kvinner har fått så mange lederstillinger i kommunen.

– Her er det noen som har brøytet vei, og det er fint.

– Ikke minst deg selv?

– Ja, det kan du si. Jeg har vært i mange politiske utvalg og råd hvor det ikke akkurat var kø for å gå på dametoalettet. Nå er det annerledes, og godt er det, svarer Høyre-veteranen.

LES OGSÅ: Sigrid Bonde Tusvik og SV-leder Audun Lysbakken er blant dem som kommer til Moss 8. mars

Gretha Kant ble den første kvinnelige ordføreren i Moss så sent som i 1995. Siden da har det skjedd store forandringer i kommunen.

Gretha Kant ble den første kvinnelige ordføreren i Moss så sent som i 1995. Siden da har det skjedd store forandringer i kommunen.

– Valgte de beste

Bente Hedum, dagens rådmann i Moss, synes også det er utelukkende positivt at samtlige kommunalsjefer i nye Moss er kvinner.

– Det er kjempefint at kvinner både tør og vil ta lederansvar, sier hun.

Selv har hun hatt ulike lederstillinger siden midten av 90-tallet.

– Jeg har aldri vært så opptatt av hvorvidt jeg har hatt kvinnelige eller mannlige ledere rundt meg. Jeg tror det er viktig med balanse i arbeidsmiljøet, og det blir det i den nye kommunen. Det viktigste er at man får til et godt samarbeid og har ulik kompetanse og tilnærming. Da får man gode resultater.

– Når det er sagt, så synes kvinnen i meg at det er gøy at den nye kommunen får så mange dyktige kvinnelige ledere, legger hun til.

Hans Reidar Næss, påtroppende rådmann, forteller at kjønnsbalanse ikke har vært noe tema da de nye kommunalsjefene ble valgt.

– Jeg har ansatt de beste lederne, og da endte jeg opp med fire kvinner. Det er ikke mer komplisert enn det, sier han.

LES OGSÅ: Tror på rekord 8. mars: – Vi vet at folk er sinte

Mer fra Dagsavisen