Debatt

Menn på toppene i Nye Moss

Lokalpartienes valglister foran kommunevalget i Nye Moss er ikke akkurat lystelig lesing, sett i et kvinneperspektiv. Kun to partier har kvinner på topp.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det nærmer seg den internasjonale kvinnedagen, 8. mars. Samfunnsengasjerte kvinner og menn over hele landet vil strømme ut i gatene for å fortsette kampen for likestilling, mot seksuell trakassering, og i år vil også regjeringens tukling med abortloven bli fordømt. I Moss blir det en rekke arrangementer, med demonstrasjonstog, festmøter og andakt. Kontroversielle Sigrid Bonde Tusvik, ordførerne i Moss og Rygge og SV-leder Audun Lysabakken er blant talerne.

Med den oppmerksomheten som angrep på likestilling, "metoo-kampanjen" og fortsatt lønnsforkjeller mellom kvinner og menn har fått de siste årene, skulle vi tro at dette også ville gjenspeile seg i de lokale partienes valglister til kommunevalget i september. Særlig når Moss og Rygge går inn i en ny tid, og blir slått sammen til én kommune fra 1. januar 2020.

Men lokalpartiene valglister er ikke akkurat noe lystelig lesing, sett i et kvinneperspektiv. Ordfører Hanne Tollerud og varaordfører Benedicte Lund topper riktignok listene til Arbeiderpartiet og MDG. Men de er også enslige kvinner på topp-plassene. Moss SV stiller med veteranen Øivind Tandberg-Hanssen på topp. Moss Høyre har Harald Fløgstad. Moss Frp har satt Michael Torp øverst, og har sørget for at også nr. 2 og 3 på lista er menn. Moss Rødt ønsker gjenvalg av Eirik Tveiten. Og nykommer-partiet, Ny Kurs, har plassert den tidligere Frp-politikeren Arild Svenson på førsteplass. Venstre vil ha Rygges varaordfører Finn-Erik Blakstad som sin viktigste stemmesanker. Og Senterpartiet, som ikke har vært representert i Moss bystyre på utallige år, har valgt seg Tor Petter Ekroll som sin toppkandidat. KrF har ikke satt opp sin endelige valgliste ennå, men det er lite som tyder på at det blir en kvinnelig toppkandidat i dette parftiet heller. Denne utviklingen i lokalpartiene bør kanskje også belyses under den kommende 8. mars-feiringen?

Mer fra: Debatt