Nyheter

– Endelig kommer det et krigsseilerminnesmerke på plass i Moss

– Min far, Johan Anker Olsen, ble torpedert tre ganger under krigen. Han overlevde med et nødskrik, forteller Jeløy-kvinnen Berit Sommernes.

Bilde 1 av 4

Hun viser fram en gammel rød lykt, med en ledning som er koblet til et batteri.

– Lykten reddet livet hans

– Denne lykten reddet livet til min far. Han havnet i sjøen, men lyssignalene ble sett, og han ble reddet. Lykten var det eneste han fikk med seg etter denne torpederingen, og jeg er glad for å ha den som et minne, sier Berit Sommernes.
– Jeg var tre år da min far dro til sjøs i 1939. Han var borte gjennom hele krigen, og jeg mistet ham dermed gjennom store deler av min barndom. Den eneste kontakten vår familie hadde med ham gjennom krigsårene, var ett brev som ble formidlet via Røde Kors. Men jeg lærte å ta ham med i aftenbønnen min hver kveld. Bønnen ble alltid avsluttet slik: «Kjære Gud, pass på pappaen min».
I 1946 dro min mor og jeg til Oslo, og ventet på et skip fra Den Norske Amerikalinje (NAL). Vi sto på NAL-terrassen, og da var en «ukjent» mann som vinket til oss. Det var pappa. Men jeg hadde ikke sett ham siden jeg var tre år, så jeg greide ikke å kjenne ham igjen, forteller Berit.

Distansert

Selv om faren hadde overlevd tre torpederinger, var han ikke traumatisert på den måten mange andre krigsseilere ble. Men hun fikk aldri en samme kontakt med sin far som hun hadde med sin mor.
– Han hadde sine sår på sjelen, som ikke var så synlige for omgivelsene. Det er nok en del av den prisen vi måtte betale for hans krigsinnsats. Far var rastløs og gikk rundt hjemme med hendene på ryggen. Og det virket som han stadig var torpedojakt. Men han snakket lite om krigsopplevelsene sine, sier Berit Sommernes.
I dag skal hun delta ved avdukingen av krigsseilerminnesmerket på Sjøbadet i Moss.
– Det er på tide at det kommer et slikt minnesmerke i Moss. Krigsseilerne gjorde en formidabel innsats under krigen, sier hun.

– Endelig

Lørdag 24. oktober klokka 13.00 skal krigsseilerminnesmerket avdukes. Marinemusikken skal spille, og det blir taler ved Kjell Rasmussen fra Moss Sjømannsforening, kunstneren Espen Dietrichson, ordfører Hanne Tollerud, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
– Endelig! sier Kjell Rasmussen. Han har kjempet for å få et minnesmerke til Moss siden han kom til Moss i 2003.
– Jeg hadde en samtale med forfatter Jon Michelet en tid før han døde. Da sa han at det måtte settes opp et minnesmerke i Moss. Og han skulle selv betale for det; bare han ble frisk. Nå kom han seg dessverre ikke fra sykdommen. Men vi fikk kontakt med byens jubileumsgeneral, Trygve Nordby, i anledning av 300 års jubileet til Moss. Kunstneren Espen Dietrichson fikk oppdraget med å utforme minnesmerket, og det er en gave fra Moss Sjømannsforening i forbindelse med at Moss fyller 300 år. Bestefaren til kunstneren var selv krigsseiler under andre verdenskrig, sier Kjell Rasmussen, som var sjømannsprest i Baltimore i mange år, og møtte en rekke krigsseilere.
– Flotte folk, men mange av dem hadde psykiske plager, og det var ikke uvanlig at de hadde rusproblemer. Krigsseilerne gjorde en kjempeinnsats for at de allierte ble vinnere i 2. verdenskrig. Men de ble slett behandlet da krigen var slutt, sier Kjell Rasmussen.

– Torpedert og drept

Heine Hansen (94), som nå bor på Ekholt, var bare 14 år da krigen kom til Norge. Han var likevel aktiv sjømann helt fra 1940. Først på fiskebåten til sin onkel, deretter hadde han hyre som dekksgutt på Bastøferja, og i noen år var han med på å frakte ved fra Telemarkkysten til Oslo og Drammen på trebåten «Jeløy». Hans far, Henrik Hansen, var pumpemann om bord på tankskipet M/T Ranja i krigsårene. Skipet kom fra Houston i Texas, og var fullastet med olje som skulle til England da skipet ble torpedert av en tysk ubåt 9. mars 1942.
– Vi visste ikke noe om torpederingen før krigen var slutt. Da fikk vi vite at båten hadde eksplodert i et flammehav, og at samtlige om bord omkom. Den siste kontakten vi hadde med far, var via sjømannsradioen ved juletider i 1941, sier Heine Hansen, som ser fram til avdukingen av krigsseilerminnesmerket i Moss. Han er glad for at krigsseilerne nå blir hedret.
– Krigsseilerne ofret mye for at de allierte skulle ha mulighet til å vinne over Hitler-Tyskland. Men de ble ikke godt behandlet etter krigen. Svært mange døde i torpederinger, på samme måte som min far. Det er verdt å minnes, sier Heine Hansen, som er æresmedlem i Moss Sjømannsforening.

---

KRIGSSEILERHISTORIE – i MOSS OG NORGE

  • Det var omkring 250 krigsseilere fra Moss, når både utenriks- og innenriksfart er medregnet.
  • 21 mossinger omkom som krigsseilere.
  • ørdag 24. oktober 2020 avdukes det første krigsseilerminnesmerket i Moss.
  • Dette er en gave fra Moss Sjømannsforening til Moss kommune i anledning byens 300 års jubileum.
  • Innsatsen krigsseilerne gjorde under andre verdenskrig vurderes som Norges viktigste bidrag til de alliertes seier over den tyske krigsmakten.
  • ram til freden i 1945 mistet ca. 3.700 krigsseilere i uteflåten livet og 473 skip gikk tapt.
  • Hjemmeflåtens tap ved krigsforlis var 199 skip og 1.133 personer. Av disse var 441 passasjerer.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Mer fra Dagsavisen