Kultur

– VG-rapporten ikke god nok

– VG-rapporten er forsvarsskrift. En ekstern gransking er en god vei å gå, mener journalistikkprofessor Sigurd Allern.

– Det er ikke slik at denne saken er ute av verden bare fordi VG har gransket seg selv, sier Sigurd Allern, professor emeritus i journalistikk ved Universitetet i Oslo.

Han har lest VGs evalueringsrapport om dekningen av Giske-videoen med stor interesse, og mener rapporten ikke er god nok.

– VGs evalueringsrapport er mer et forsvarsskrift for egen dekning av en, spesifikk sak, nemlig Giske-videoen, og behandlingen av denne ene kilden, Sofie. Rapporten er ikke analytisk og sier ikke noe kritisk om VGs generelle dekning. Hele rapporten åpner dessuten med en hyllest til egen journalistikk og kildebehandling, mener Allern, som mener rapporten generelt reduserer komplekse problemstillinger til et spørsmål om hvordan man han har behandlet denne ene kilden, Sofie.

Les også: Undersøker pressens kildebruk

Brudd på kildevernet

Han mener det er mye mer å diskutere her. Han trekker spesielt fram at både VG og journalisten Lars Joakim Skarvøy begge siterer fra en bakgrunnssamtale med Sofie, Skarvøy i egne intervjuer med Medier24 og NRK, VG i sin egen rapport.

– Dette er et tydelig brudd på kildevernet som alle journalister skal ha lært om. Man skal aldri sitere fra en off the record-samtale uten at kilden er enig i det. De er ikke sitatbare. Journalisten sier indirekte at Sofie lyver, når han sier at hun nå kommer med en «annen versjon» av saken, sier Allern.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Et press

Han mener rapporten tydelig viser at journalisten har utsatt Sofie for et «veldig press» for å få det resultatet han gjerne vil ha i Giske-saken.

– VG-rapporten går i liten grad inn på dette presset. Det framstår som om VG i sin dekning på forhånd har bestemt seg for en negativ vinkling som setter dansevideoen og Trond Giske i et dårlig lys, og at journalistene har gått på jakt etter det sitatet som passer i denne tolkningsrammen. Eksempelet fra rapporten, der Skarvøys journalistkollega sitter klar med en kladd der sitatet skal passe rett inn, forteller mye om hvor styrende en slik tolkningsramme kan være. Rapporten går i liten grad inn på dette, mener Allern.

Les også

VG-journalist: – Jeg vet ikke hvorfor hun forteller en annen versjon nå

Sofie om VG-journalist: – Han sier indirekte at jeg lyver

Ikke nøytral rapport

Journalistikkprofessoren har tidligere skrevet flere bøker om journalistikk og bruk av kilder, som «Kildenes makt» og «Når kildene byr opp til dans». Han har også tidligere markert seg som en kritiker av VGs journalistikk, som i Valla-saken i 2007.

– Skal norsk presse komme seg videre, holder det ikke at VG gransker seg selv. Dette er ingen nøytral rapport, sier Allern, som synes en bredere gransking av norsk presses kildepraksis er en god vei å gå.

– Der bør det være både journalistisk og analytisk kompetanse, mener han.

Mer fra Dagsavisen