Kultur

Undersøker pressens kildebruk

Reglene for pressens bruk av kilder kan bli skjerpet etter VG-saken. Men VG selv er gransket nok nå, mener presseorganisasjoner.

– Basert på VG-saken vil vi ha en gjennomgang av medienes bruk av kilder, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun utelukker ikke at dette arbeidet kan munne ut i en revisjon av Vær Varsom-plakaten.

VG la onsdag fram en omfattende rapport om sin dekning av den omstridte dansevideoen med Trond Giske på Bar Vulkan. VGs hovedkilde gikk sist uke ut med hard kritikk av avisens fremgangsmåter. I rapporten innrømmer VG feil og iverksetter nye tiltak for blant annet kildebruk. Flere kommentatorer har de siste dagene uttrykt at VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro bør gå av. Presseorganisasjonene bør ta initiativ til en ekstern granskning av VG-saken, mente professor Paul Bjerke ved Høgskulen i Volda, i Klassekampen igår. Samtidig uttrykte VGs styreleder Torry Pedersen håp om at saken ble behandlet i PFU, der Presseforbundet selv kan ta initiativ til behandling.

Skepsis

Både Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening yttrykker til ytterligere granskning av VG-saken.,

– Det som forblir uklart i denne saken, er hva som ble sagt mellom journalist og kilde i et lukket rom. Her ser det ut til å være ord mot ord. Vil en granskning kunne bringe oss noe videre? spør Jensen.

– VGs rapport virker grundig. VG har innrømmet feil. De har lagt all dokumentasjon på bordet. Jeg er usikker på hva et granskingsutvalg vil kunne oppklare, sier IJ-leder Trygve Aas Olsen.

– I VGs egen rapport er det en part i saken som konkluderer med at det står påstand mot påstand. Det er en grunnleggende svakhet ved denne rapporten. Det kan godt hende en ekstern granskning vil komme fram til samme resultat. Men det vil i så fall komme fra et uavhengig utgangspunkt, og dermed stå sterkere. Og VGs egenvurdering konkluderer noe uklart på hva de mener de selv har gjort feil, mener journalistikkprofessor Paul Bjerke.

Rapport, ikke granskning

– Vi mener det ikke er behov for en ekstern gransking av VG-saken. Der står ord mot ord, og vi kommer ikke lenger der, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

– Men med utgangspunkt i VG-saken, vil vi ta initiativ til en rapport om norske mediers omgang med kilder generelt.

Arbeidet med rapporten skal ledes av Svein Egil Omdal, tidligere leder for Pressens Faglige Utvalg og mangeårig redaktør og journalist. Rapporten skal omhandle sitatpraksis, medienes omgang med kilder, bruk av anonyme kilder, og Vær Varsom-plakatens bestemmelser om å klargjøre premissene for intervjuer, og medienes praksis. Presseforbundets rapport er ikke en granskning, men behandler medienes kildebruk på et mer generelt nivå, mener IJs Trygve Aas Olsen.

– Dette synes jeg er et utmerket initiativ. Med en slik rapport kan alle journalister og redaktører lære noe av saken, og da var den jo godt for noe, kommenterer Aas Olsen. Han slår også tilbake mot VGs kritikere:

– Alle pressefolk som nå kritiserer VG: Hvis de gjør en feil, forventer jeg nå at de beklager med en gang. Og gjør de en alvorlig feil, forventer jeg at de lager en åpen granskningsrapport om seg selv, de som krever ekstern granskning får sette igang det også. Og de som har krevd at Steiro bør gå av, de redaktørene får gå av selv neste gang deres medium gjør en tilsvarende feil. Mange er høyrøstede nå. Når de selv blir felt i PFU, da mumler de, sier Trygve Aas Olsen.

– Det aller viktigste med denne saken, viktigere enn en eventuell granskning, er at norske redaksjoner tar opp diskusjonen om behandling av kilder og klargjøring av intervjusituasjoner. Hvis poenget er å lære noe og bli bedre, handler det ikke om å sparke folk, sier redaktørforeningens generalsekretær Arne Jensen.

Mer fra Dagsavisen