Kultur

Varslersak går til scenen

«Manning er fri» heter Vega scenes nye stykke om varsleren Chelsea Manning. Men akkurat nå sitter Manning i varetekt som følge av Assange-saken.

Det er ennå uvisst om når Chelsea Manning slipper ut av varetektsfengselet i USA. Der har hun sittet siden 8. mars fordi hun nekter å vitne for en hemmelig storjury i forbindelse med Julian Assange-saken. Men uansett hva som skjer med Chelsea Manning videre, så vil norgespremieren på teaterstykket om hennes liv, «Manning er fri» gå sin gang på Vega scene 14. juni.

Ny slutt

Det kan derimot hende at stykket må få en annen slutt enn planlagt. Arbeidet med stykket, som opprinnelig er utviklet i Danmark, har blitt innhentet av virkelighetens dramatiske begivenheter: Arrestasjonen av Chelsea Manning i mars, og nå arrestasjonen av Julian Assange i april.

«Diskusjonen om beskyttelse av ytringsfriheten er dessverre brennaktuell både i Norge og internasjonalt», skrev teaterets ledelse i en kronikk i Dagsavisen tirsdag. Regissør Line Heie Hallem er den som har drevet med research til stykket, som altså skal handle om en av verdens mest berømte varslere, den 31 år gamle tidligere soldaten og etterretningsanalytikeren Chelsea Manning.

Les også: Julian Assange-saken: – Heller ikke venstresiden har så mye å skryte av (+)

Sivile tap

Manning sto for lekkasje av hele 750.000 sider hemmelig informasjon, blant annet om ubehagelige sider ved USAs krigføring i Afghanistan og Irak. Det kom blant annet fram at sivile var blitt drept under et amerikanske angrep. Lekkasjen, en av USAs største gjennom tidene, skjedde på Julian Assanges nettsted WikiLeaks.

– Under arbeidet med dette stykket har jeg fått mer og mer sansen for den personen Chelsea Manning er og hva hun står for, sier Hallem til Dagsavisen.

– Hun nekter å vitne mot Julian Assange for en hemmelig storjury fordi hun mener det er å kneble det frie ord. Og fordi hun ikke vil være delaktig i å dømme Assange eller WikiLeaks til straff, sier Hallem, og legger til:

– Det ser vel ut som om myndighetene vil bevise at Julian Assange var hjernen bak hennes lekkasje, og at hun ble presset til det. Men hun har vært veldig klar på at å lekke informasjon var hennes eget valg, og at ingen presset henne til noe, sier Hallem.

«Ingen påvirket meg til dette» uttalte Manning til ABC News, i sitt første intervju etter løslatelsen 17. mai 2017. «Jeg sluttet å se informasjonen og begynte å se menneskene», sa hun også, og la til at hun ønsket en offentlig, åpen debatt om USAs krigføring. I dag er mange i USA opprørte over at hun igjen sitter innesperret, etter å ha sonet sju år i fengsel. President Donald Trump, derimot, har tidligere kalt henne «en utakknemlig forræder» på Twitter.

– Jeg håper ikke det vil ha konsekvenser for Manning hvis Assange skulle bli dømt. Jeg vet jo ikke hva de vil finne på. Det er jo det skumle, sier Hallem, men legger til:

– Hun er jo allerede dømt og har sonet sin straff. Hun kan vel ikke straffes to ganger for samme handling.

Les også anmeldelsen av filmen «Risk»: Et uskarpt portrett av Julian Assange (+)

Ble kvinne

Chelsea Mannings historie handler også om at hun i fengselet skiftet kjønn og sto fram som kvinne. Hun har også vært gjennom sultestreik og selvmordsforsøk, til hun til slutt fikk forkortet straffen av daværende president Barack Obama.

– Hun virker som en sterk dame som står for det hun tror på, sier Hallem, som i det nye teaterstykket kommer til å legge vekt på Mannings tanker om demokrati og rettferdighet, at hun ønsket et «gjennomsiktig samfunn» der vanlige folk har mulighet til å følge med på hva makthaverne foretar seg.

Les også: Trump: – Wikileaks? Det er ikke min greie 

– Hårreisende

Stykket «Manning er fri» skal vises første gang 14. juni på Vega scene. Sist et lite teater i Norge satte opp et kontroversielt og samfunnskritisk stykke, ble det mye bråk. Kanskje det som skjedde med Black Box og «Ways of Seeing» gjør at man tenker seg ekstra godt om før man setter opp et kontroversielt stykke? spør Dagsavisen regissør Hallem.

– Jeg mener det er teaterets oppgave å ta opp samtiden vi lever i, og folk må gjerne ytre seg om vårt stykke. Vi ønsker jo oss reaksjoner, sier Hallem.

– Selvsagt var det hårreisende at Frp, et regjeringsparti, ønsket å trekke økonomisk støtte fordi de ikke likte innholdet i «Ways of Seeing». Vårt stykke er også mer fjernt fra norsk virkelighet. Men jeg er ikke redd for hva noen politiker måtte mene om dette stykket.

Chelsea Manning

Den amerikanske soldaten og etterretningsanalytikeren Bradley Manning ble i 2013 dømt til 35 års fengsel for å ha lekket 700.000 sider med hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

I fengsel skiftet Bradley Manning identitet til kvinne og har tatt navnet Chelsea Manning.

17. januar 2017 forkortet president Barack Obama straffen hennes. Hun ble løslatt 17. mai samme år.

8. mars i år ble det kjent at Chelsea Manning er fengslet for å ha nektet å vitne for en hemmelig storjury.

Hun sitter fortsatt i varetekt.

Mer fra Dagsavisen