Kultur

Slår ring om Julian Assange

Norske politikere viser unnfallenhet i saken om Julian Assange. Det samme gjør deler av pressen, mener Rune Ottosen i den norske PEN-klubben.

– Jeg syns norske politikere er for unnfallende i disse store ytringsfrihetssakene, det er lite man hører fra den kanten. Dette gjelder Edvard Snowden-saken, og i aller høyeste grad saken om Julian Assange, sier Rune Ottosen, som er styremedlem i Norsk PEN.

Tirsdag ettermiddag holder han appell for Assange under en støttedemonstrasjon utenfor den britiske ambassaden i Oslo.

– Julian Assange og Wikileaks avdekket omfanget av menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, begått av vår nærmeste allierte, USA. Dette burde opprøre norske politikere. Venstresiden har vært på banen til en viss grad, men jeg syns heller ikke de har så mye å skryte av, sier Ottosen.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Rune Ottosen. Foto: Oslo Met 

Les også: USA krever Assange utlevert etter pågripelsen

Fryktkultur

Norsk PEN er en avdeling av PEN International, som er verdens største organisasjon for forfattere, skribenter og deres ytringsfrihet.

Ledelsen i Norsk Pen var raskt på banen etter at Julian Assange ble arrestert av britisk politi 11. april. De uttalte at pågripelsen er «en trussel mot ytringsfriheten», og at saken er en potensiell trussel mot «all publisistisk virksomhet med grunnlag i lekkasjer».

De er også redde for at Assange-saken vil skape en fryktkultur som rammer all journalistikk.

Les også: Assange-bilde hengt opp av anonym gatekunstner i Bergen 

Støttedemonstrasjon

Tirsdag arrangerer Norsk PEN derfor en støttedemonstrasjon for Julian Assange utenfor den britiske ambassaden, der man stilte seg bak kravet om at britene ikke bør utlevere Assange til USA. Der risikerer han lang fengselsstraff.

– Nå er det britiske myndigheter som holder Assanges skjebne i sine hender. Hvis britene utleverer ham, mener vi dette er alvorlig for ytringsfriheten og for avslørende journalistikk, sier Ottosen.

Alle stortingspartier ble invitert til demonstrasjonen, samt Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Fritt Ord og Amnesty Norge. Medarrangør var Rødt Oslo Vest, men på tross av dette siste er altså Ottosen likevel ikke så imponert over venstresidens engasjement for Assange.

– Men dette er et spørsmål som er mye viktigere enn høyre- og venstreaksen i norsk politikk, sier Ottosen.

Les også: Ecuador bruker millioner på Assange

Sterkt svekket

Her tenker Ottosen spesielt på pressen verden over, som har nytt godt av Assanges og Wikileaks lekkasjer og hatt store saker på trykk de siste årene.

Imens har Julian Assanges sittet i sju år i isolasjon i Ecuadors ambassade i London. 11. april trakk Ecuador sin støtte til Assange, og dermed ble han pågrepet av britene. Han så sterkt svekket ut på pressebildene da han ble ført ut av ambassaden.

– Mange av lekkasjene fra Wikileaks skjedde i samarbeid med etablerte medier, og førte til store avsløringssaker over hele verden. Assange fikk journalistpriser fra Le Monde og andre prestisjetunge aviser, sier Ottosen.

– Nå er han i vanskeligheter, og nå virker det som om en del av disse mediene har glemt hvor store veksler de dro på dette samarbeidet. Det syns jeg også er unnfallende, sier Ottosen, som innser at Assange er en kontroversiell skikkelse.

– Det er mye støy rundt Assange. Men dypest sett handler denne saken om retten til å publisere materiale som stammer fra varsling, for å kunne avdekke grov urett. Da er det på tide å slå global alarm for ytringsfriheten når folk som står bak slike lekkasjer blir arrestert og rettsforfulgt.

Les også: Vil tvinge Al-Jazeera i kne

– Rått og uhemmet

Også generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, er fullt på det rene med at nettopp Julian Assanges historie er «litt mer broket».

– I noen tilfeller nærmest dumpet Wikileaks enorme mengder dokumenter helt rått og uhemmet, uten særlige kildekritiske vurderinger eller hensyn til sikkerhet, personvern og eller liv og helse, påpeker Jensen.

– Norske redaktører har helt sikkert ulike meninger om Assange. Men personlig mener jeg uansett at det er meget uheldig dersom Julian Assange blir utlevert til USA. Der kan han risikere å bli straffet for å ha bidratt til at vi fikk informasjon som var viktig for verdenssamfunnet å få. Dette er kjernespørsmålet, uansett hva man ellers mener om Julian Assange, sier Jensen til Dagsavisen.

Julian Assange

* Australske Julian Paul Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale.

* I 2010 ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

* I 2012 søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London. 11. april 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, som ble pågrepet av britisk politi.

* Nå avhenger skjebnen hans av om han blir utlevert til Sverige eller USA.

Mer fra Dagsavisen