Kultur

Universitetet trenger plass

Universitetet har desperat behov for plassen på Tullinløkka, understreker UiO-rektor.

– Tronsmo er for en kulturinstitusjon å regne. Personlig ville jeg sterkt ønske at det kunne finnes en løsning som Tronsmo var fornøyd med.

Dette sier rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen. Universitetets planlagte høybygg som skal romme juridisk fakultet, har ført til at Tronsmo Bokhandel A/S har fått sagt opp sin leiekontrakt i lokalene ved Tullinløkka av eier og byggherre Entra A/S. Utkastelsen av Tronsmo sist uke har skapt sterke reaksjoner.

«Dette vil bli en omdømmebelastning både for Entra og for Universitetet», uttalte samfunnsviter Erling Dokk Holm til Dagsavisen lørdag.

– Vår rolle i dette er blitt til dels villedende framstilt. Det er viktig å understreke at Universitetet bare er indirekte involvert som potensiell leietaker i et planlagt bygg, kommenterer Ole Petter Ottersen.

Les Hege Ulsteins kommentar: «Den tiden det tar å dø»

Les også: Erling Dokk Holm om Tronsmo: – Noe viktig i byen forsvinner

– Gjør vondt

I en årrekke har universitetet søkt å få samlet juridisk fakultet i et nytt bygg ved Tullinløkka, bak det opprinnelige fakultetsbygget langs Karl Johan.

– Foreløpig har vi ingen alternativer til nybygg på Tullinløkka. Det er en uholdbar situasjon for juridisk fakultet, som i dag er spredt på åtte steder i byen. Det går ut over kvaliteten på både forskning og utdanning. Som rektor gjør det meg vondt for hvert år som går at juridisk fakultet skal være i en slik situasjon, sier Ottersen.

Les også: Tronsmo støttes av tusenvis i sosiale medier

Over 10.000

Facebook-gruppen «Vern Tronsmo, stopp Entra fra å rive Tullingården» har fått over 10.000 tilhengere, en tilhørende underskriftskampanje på nettet har fått nærmere 6.000 underskrifter. Debatten har rast i aviser og sosiale medier i uka etter oppsigelsen.

– Jeg visste at mange bryr seg om Tronsmo, men det var mange flere enn jeg hadde trodd, kommenterer daglig leder Eva Nylund Thorsen i Tronsmo Bokhandel.

– Vi er svært glade for all støtten. Vi er også svært glade for at dette nå er blitt en debatt om ikke bare Tronsmo, men om hele byen: Hva skal til for at små bedrifter skal kunne overleve i Oslo? Hvordan vil vi at byen skal være? sier Thorsen.

Leiekontrakten til Tronsmo går ut 1. august. Nå er bokhandelen på jakt etter nye lokaler.

– Det er vanskelig å finne. Tilbudet er lite. Sentralt i Oslo er det mengder av kontorlokaler, men få næringslokaler. Vi har fått flere tilbud og henvendelser fra folk som tilbyr oss lokaler, men vi har ennå ikke funnet noe som passer, sier Thorsen.

Les også: Vil at Entra skal betale 20 millioner

Les også: Riksantikvaren vil ikke ha høyhus

Mer fra Dagsavisen