Bøker

Tok skjeen i egen hånd

I USA spås det at selvpubliserte e-bøker vil ta større deler av markedet neste år. Hans Olav Hamran, en av julas bestselgere, fikk gi ut boka «God glid» på Gyldendal forlag etter at han hadde publisert den selv.

I USA har trenden med å publisere e-bøker på egen hånd tatt av, og finanstidsskriftet Forbes spår nå at selvpubliserte e-bøker vil ta større del av markedet neste år. På både Amazon.com og Digital Book Worlds bestselgerlister for 2013 er selvpubliserte e-bøker representert.

For Hans Olav Hamran ble selvpublisering en inngang til å bli utgitt på Gyldendal forlag. Boka hans om skismøring, «God glid» er en av bøkene som er blitt godt promotert i årets førjulssalg.

- Jeg begynte å skrive uten tanke på at det skulle bli en bok. Jeg hadde en innfallsvinkel på dette med skismøring som jeg ville få ut, og tenkte først at jeg bare skulle legge det ut på nettet, sier Hamran. Han ga ut boken sin på publiseringstjenesten iTunes iBook Author i 2012.

- Da jeg slapp boken min var det mange gode venner av meg som kjøpte den. Det var hyggelig, men så ble det helt stille, og jeg solgte ikke mer, sier han. Men så ble boka hans plukket opp av både Birkebeinermagasinet og Dagens Næringsliv, og Hamran endte opp med å ha solgt 2.000 e-bøker på iTunes.

- Boka var virkelig en e-bok, med video lagt inn, og jeg lurte på hvordan jeg skulle kunne gi den ut som papirbok. Da jeg kom på at man kunne lage en app med smørevideoene som kunne tilbys sammen med papirboka, tok jeg kontakt med Gyldendal. Så kom jeg på møte hos dem, og de sa at de ville gi ut boka, sier Hamran.

Fikk god hjelp

Hamran forteller at han var heldig som hadde en god venn som leste gjennom det han skrev med et svært kritisk blikk.

- Han gjorde det jeg nå skjønner er en redaktørjobb. I tillegg fikk jeg hjelp av en annen med språket og en kjemiker hjalp meg med det faglige om skismøring, forteller Hamran. Han mener dette er grunnen til at det har gått så bra med boka.

- Hvis jeg skal se tilbake ville jeg absolutt gjort det på denne måten igjen, men skal man gi ut en e-bok på egen hånd, er det viktig å ha en som kan gjøre redaktørjobben, og en som kan hjelpe til med det faglige. Det nytter ikke bare å gi ut hva som helst og tenke at alle skal like det, sier Hamran.

Han mener det er et nåløye å få oppmerksomhet rundt en bok, selv om man gir den ut selv.

- Det er ikke bare å gi ut en bok og tenke at man får oppmerksomhet. Det er ikke noe lettere å komme inn i e-bokmarkedet enn noe annet sted. Men jeg tror nok det kan være en god mulighet til å bli plukket opp av et forlag senere, sier han.

- Erotikken uteble

I Norge er selvpubliseringen i sin spede barndom, men for en måned tilbake lanserte både Ebok.no og Digitalbok.no egne selvpubliseringskanaler.

Et raskt søk på de to nettstedene viser at det på Ebok.no er 15 titler tilgjengelig, mens det på Digitalbok.no er hele 31.

Elizabeth Sellevold er administrerende direktør i ebokhandelen Ebok.no. Hun forteller at det er både etablerte forfattere og uerfarne forfattere som kontakter Ebok.no.

- Noen sitter på en backlist som de lurer på om de skal forvalte selv, det gjelder særlig sakprosabøker, mens andre vurderer om deres neste bok skal gis ut gjennom Ebok.no Publiser. Hittil har vi sett en del romaner, som spenningshistorier og krim, sier hun. Den mest kjente forfatteren som har gitt ut bok selv på Ebok.no Publiser er Elin Ørjasæter, som har skrevet om ledelse. Sellevold tror også at det er mulig at selvpublisering blir mer utbredt blant dem som skriver smal litteratur.

- Vi hadde trodd at det skulle bli som i USA, at det ble mye erotikk, men den bølgen har uteblitt - foreløpig, ler hun.

Underholdningslitteratur

Sellevold mener det er positivt at også Digitalbok.no er kommet på banen med en selvpubliseringstjeneste.

- Det er bare fint for markedet at vi er flere som driver med dette og jobber for at flere skal lese e-bøker, sier hun.

Det er også Cappelen Damm, som eier Digitalbok.no, enig i.

- Jeg er ganske sikker på at disse tjenestene vil leve godt ved siden av hverandre. Og det kommer nok flere også. Sier Ingunn Lindborg, som er kommunikasjonssjef for digitale tjenester i Cappelen Damm.

Hun forteller at også hos Digitalbok.no så er det spenningshistorier som dominerer blant de selvpubliserte bøkene.

- Jeg tror nok krimromanen er den sjangeren som de fleste prøver seg på. Den har et stort publikum. Jeg tror nok underholdningslitteraturen vil dominere, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Vekk fra forlag

Live Landmark ga ut «Vekk meg når det er over - diagnose ME» på Kagge forlag for fire år siden. Boka om Landmarks ME-diagnose og veien ut av sykdommen gjennom kurset Lightning Process har vakt stor oppmerksomhet, og Landmark har derfor ønsket å gi ut en revidert utgave der hun legger til flere elementer, blant annet beskrivelser av kurset. I den nye versjonen vil det også være flere nye kapitler. Denne velger hun å gi ut på egen hånd via Ebok.no.

- Det handler om tilgjengelighet. Jeg lever av å holde kurs og foredrag, spesielt i næringslivet, og det er stor etterspørsel etter boken, sier Landmark.

- I tillegg tjener jeg mer penger når jeg publiserer den selv, og fordi alle royaltyene går til Leger uten grenser så er det en ekstra motivasjon med akkurat denne boken, forteller hun. Hun mener selvpublisering handler om kontroll.

- Jeg har full kontroll selv, som gir mye større fleksibilitet også med hensyn til revidering av boken, sier hun.

Landmark synes utviklingen innen selvpublisering er spennende, og tror dette er noe som vil vokse.

- Bare se på alle bloggerne som blir bedt av forlag om å skrive bøker. Jeg tror ikke det vil ta lang tid før de skjønner at de har en mulighet til å tjene mer på å gi ut boka selv, sier Landmark.

Gir ut fantasybøker

På Digitalbok.no sine sider for selvpubliserte e-bøker er Anne Olga Vea representert med hele 15 bøker. Hun begynte å publisere for egen maskin på den amerikanske nettsiden Lulu.com.

- Jeg har alltid skrevet, men ikke fått utgitt noe. Da jeg hørte om Lulu.com ble jeg nysgjerrig og det var ganske enkelt å laste opp bøkene på egen hånd. Da Digitalbok.no skulle åpne for selvpublisering hadde jeg derfor mange manus klare, og det var fort gjort å laste dem opp, sier Vea.

Hun begynte å skrive på den første av de to seriene «Snøtigerens klør» og «Dragenes by» da hun studerte for ti år siden.

- Jeg tror en av årsakene til at jeg ikke har fått gitt ut bok på forlag er at jeg har en litt spesiell stil, som ligger mellom kiosklitteratur og fantasy. I USA kaller de det gjerne «fantasy-romance», sier hun.

Vea tror selvpublisering kommer til å vokse seg større i Norge framover.

- Fordelen er at man kan publisere noe som kanskje er for smalt for forlagene. Det negative er at man må stå for all reklame selv. Men jeg ser at det er flere som bruker sosiale medier for å reklamere for det de skriver, sier hun.

«Det er ikke bare å gi ut en bok og tenke at man får oppmerksomhet.»

Hans Olav Hamran, 
forfatter «God glid»

«Sitat»

Selvpubliserte E-bøker

Det finnes flere utenlandske nettsteder som har tilbudt tjenester for å laste opp og selge egne e-bøker en stund allerede. Blant dem er iTunes og Amazon.com.

I fjor var tre av de 21 mest solgte e-bøkene i USA, ifølge Digital Book World, selvpubliserte bøker. Den sjuende mest solgte e-boka var J. Lynns «Wait for you». På Amazons liste over 2013s bestselgere er også en selvpublisert bok, H.M. Wards «Damaged: The Ferro Family» nådde opp til 22. plass.

Ifølge en undersøkelse foretatt av selskapet Bowker, var det 391.000 selvpubliserte e-bøker i USA i 2012. Dette er en økning på 59 prosent fra året før.

Kilder: Amazon.com, Digitalbookworld.com, The Guardian

Mer fra Dagsavisen