Kultur

Sommerlige kunstutflukter

Selv om deler av kunstnorge stenger i juli, er det nok av opplevelser for den som vet å lete. Dagsavisens kunstanmelder Lars Elton anbefaler sommerlige utfluktsmål for kunstinteresserte.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 5

De fleste tenker sol og sjø om sommeren, men når kunst skal være en del av ferien kan det være lurt å tenke annerledes. Det sentrale og litt mer perifere Østlandet har mange perler å by på. I tillegg til de kjente reisemålene som Vestfossen Kunstlaboratorium (anmeldt i Dagsavisen 4/5), Blaafarveværket, Hadeland glassverk (som byr på en omstridt van Gogh-utstilling) og Kistefos-museet med den nye skulpturen til Yayoi Kusama (anmeldt i Dagsavisen 1/6), er det mange fine utfluktsmål.

De kan kombineres eller oppsøkes hver for seg. Vil du innom alle blir det en morsom tur med en eller flere overnattinger, avhengig av hvor mye du greier å ta inn i løpet av en dag.

Det er fint å starte turen, på Granavollen på Hadeland. Det var der regjeringen snekret sin plattform da KrF kom inn i regjeringen. Stedet er mest kjent for de flotte Søsterkirkene, to steinkirker fra middelalderen. For tre år siden fikk stedet en ny attraksjon.

Les også: Morten Viskum konsentrerer seg om kunsten.

Da åpnet dronning Sonja Glasslåven, som kombinerer et flott galleri med kunstnerverksteder. Er du heldig treffer du glasskunstneren Ulla-Mari Brantenberg, hvis ovn varmer opp bygget. I sommer har galleriet utstilling med Ørnulf Opdahl, en av dronningens favorittkunstnere.

Skal du til Blaafarveværket kan en tur videre opp i kunstnerdalen Eggedal anbefales. Maleren Bjørn Båsen stiller ut i Christian Skredsvigs kunstnerhjem Hagan, og på Sigdal Museum har de utstillingen «Åttekrossen» med kunstnerne Anne Ingeborg og Kristin Lindberg. Tar du en avstikker vestover, forbi Vestfossen, har Kongsberg Kunstforening siste dag søndag for Østlandsutstillingens 40-års jubileum.

En annerledes og like fin opplevelse får du på det lokale folkemuseet. Lågdalsmuseet viser «Evju & Evju». Far Tor Einar har jobbet med Ivo Caprino og maler eventyrlandskap, sønn Kristian er en eminent tegner som bruker historiske foto som utgangspunkt for egne fabuleringer. Enda litt lenger vest, på Notodden, viser Telemarksgalleriet en stor utstilling med Magne Furuholmen.

Fra Vestfossen kan du også legge turen sydover. Ved sydenden av Eikeren kan det lille tettstedet Eidsfoss by på to utstillinger. Calina Pandele Ytterdal har flyttet inn på herregården oppe på haugen, mens Galleri Gamle Eidsfoss viser skiftende utstillinger nede i arbeiderbyen ved utløpet av elven.

Vender du nesen nordover fra Gran er Peder Balke-senteret på Mjøsas vestside et selvsagt sted å stoppe. De har nettopp avsluttet en usedvanlig fin utstilling med keramikeren Marit Tingleff, som er med på den flotte «Krefter»-utstillingen på KODE i Bergen. Hovedgrunnen til å besøke senteret er Peder Balkes veggmalerier.

Les også: Lei av lyse sommerkvelder? Her er seriene du kan korte ned sommeren med

Med hans spesielle fantasilandskaper er det et unikt sted i norsk kunsthistorie. I sommer har de utstilling med noen av våre beste smykkekunstnere og kunsthåndverkere. Den spesielle stemningen i huset, med alle sporene på vegger og gulv, er en perfekt bakgrunn for en slik utstilling. Utstillingen åpner 6. juli, og jeg gleder meg til å se den.

På vei videre nordover kan jeg anbefale en stopp på Galleri Fjordheim i Biri, like før Mjøsbrua. De åpnet sin sommerutstilling sist helg, blant andre med en av våre beste kunstnere, smykkekunstneren Liv Blåvarp. Randi Liliequist viser separatutstillingen «Jordskorpen sprekker» med uttrykkssterke tekstiler.

En annen grunn for å stoppe her er den spesielle bygningen, tegnet av arkitekt Sverre Knutsen i 1913. Om få år kan den laftede trebygningen med sine vakre detaljer være revet. Mjøsbrua skal kanskje flyttes nærmere Gjøvik, og da må antagelig Fjordheim ofres for en ny vei. Riksantikvaren vil ikke frede fordi det «bare» er et regionalt kulturminne. Dem om det. Protestaksjonen er allerede i gang.

På vei videre kan du gjerne stoppe i Lillehammer, som har flere gallerier i tillegg til kunstmuseet. Men jeg anbefaler å holde ut i noen mil til. På prestegarden i Ringebu, ved siden av den flotte stavkirken, har keramikeren Torbjørn Kvasbø inntatt fjøset med en installasjon av tykke keramikksøyler fra gulv til tak.

Torbjørn Kvasbø har jobbet sammen med et titall keramikkstudenter og omdannet fjøset ved Prestegarden på Ringebu til en skog av leiresøyler. FOTO: LARS ELTON
Torbjørn Kvasbø har jobbet sammen med et titall keramikkstudenter og omdannet fjøset ved Prestegarden på Ringebu til en skog av leiresøyler. Foto: Lars Elton. 

Rommet er pakket med leire som tørker sakte, og du må smyge deg mellom de plassbygde søylene. Rommet byr på en trolsk stemning. Enda mer mystisk vil det bli når søylene skal ut. Flere er bygd rundt søyler som bærer taket, og de fleste – om ikke alle, må antagelig hugges i stykker for å tømme rommet. Like i nærheten, mellom Hundorp og Vinstra, har en gruppe kunstnere omgjort Harpefoss hotell til et trivelig sted med konserter, workshoper og – ikke minst – sommerutstilling.

Turen over fjellet fra Ringebu er en fin omvei. Tar du Friisvegen over snaufjellet og snur nordover når du kommer ned i Østerdalen kan du stoppe på Tynset. Dem som følger meg på Facebook har kanskje sett at jeg har vært og åpnet utstilling i det lille galleri TØYsentralen på Tolga.

Juniutstillingen med danser Maria Lothes film og keramiker Linda Jansson Lothes tolkninger av utryddingstruede planter er nå flyttet til Musea i Nord-Østerdalen, Tynsets avdeling i det gamle fjøset på Ramsmoen. Dette er porselensskulpturer av usedvanlig kvalitet. På Tøysentralen åpner de utstilling i dag med maleren Roar Kjærnstad og komponisten Markus Paus.

På vei hjem igjen er det grunn til å stanse på Hamar. Hos Kunstbanken midt i sentrum viser performancekunstner Kurt Johannessen hele produksjonen av bøker med undrende tekster, 100 stykker på 35 år. Samme sted fyller den viltre og kraftfulle multikunstneren Gunvor Nervold Antonsen storsalen med en installasjon som er så uttrykksrik at det tar tid før alt synker inn.

Gunvor Nervold Antonsen har gjort om storsalen i Kunstbanken på Hamar til et kakofonisk inferno av kraftfulle skulpturer, tekstiler og malerier. FOTO: KUNSTBANKEN HAMAR
Gunvor Nervold Antonsen har gjort om storsalen i Kunstbanken på Hamar til et kakofonisk inferno av kraftfulle skulpturer, tekstiler og malerier. Foto: Kunstbanken Hamar.

Les også: Y-blokka i regjeringskvartalet rives i oktober

Hun skaper en kakofoni som har et imponerende mangfold og en estetisk konsekvens. Like utenfor sentrum, ved Jernbanemuseet, viser Sagbladfabrikken maleren Elisabeth Werp. I likhet med Galleri Fjordheim på Biri holder dette galleriet til i et spesielt, bevaringsverdig bygg.

For dere som skal på besøk til hovedstaden byr Oslo på mange fine opplevelser. Ekebergparken og Vigelandsparken, som markerer Gustav Vigelands 150-års jubileum i år, er alltid verdt en tur. Nasjonalmuseet må vi bare drømme om inntil det åpner neste år, men Munchmuseet holder åpent på Tøyen.

Der viser de den informasjonsrike «Exit»-utstillingen. Astrup Fearnley-museet har en flott utstilling med Anselm Kiefer, han med den store bokhyllen med bøker i bly som du sikkert kjenner. Og på Grønland har Interkulturelt museum en engasjerende kunst-/hybridutstilling om karnevalet som tradisjon og samfunnskritikk.

Flertallet av Oslos gallerier stenger dørene i juli. Men noen holder halsstarrig stand, som Galleri Semmingsen på Tjuvholmen. Og Kunstnernes Hus holder sommeråpent for første gang. Der kan du nyte sommerværet på terrassen etter å ha sett utstillingene med den fascinerende lydkunstneren Jana Winderen og den lavmælte og visuelt sterke fotografen Morten Andenæs.

###
"Victoria's dirty little secret":  Et av motivene til Andenæs som stilles ut i den ene overlyssalen på Kunstnernes Hus. Foto: Morten Andenæs/ Kunsternes Hus. 

I Barcoderekken i Bjørvika har Kunsthall Oslo omdannet Rostockgata til skulpturpark. Og hvis du vil kombinere kunstopplevelser med en badetur kan du ta båten fra Rådhusplassen til Hovedøya. Der byr Hovedøya Kunstsal på et variert knippe billedkunst av god kvalitet. Plussverdien er at bindingsverkshuset galleriet holder til i er en attraksjon i seg selv. Så det er bare å planlegge sommerens kunstopplevelser: Kunst kan godt oppleves i kombinasjon med mer tradisjonelle sommersysler.