"Stranger Things": Sommerlig underholdning på skjermen

Det er sol og det er sommer og det er altfor mange nye TV-serier å sjekke ut. For nå er alt man pleide å lese i ferien på TV også: skrekk, sci fi, krim og superhelter.

Nå ligger den der på Netflix, den mest sommerlige dramaserien av dem alle; sesong tre av «Stranger Things». Den er en kløktig og effektiv miks av 80-tallsnostalgi og sommerens tradisjon for lettbeint underholdning med snev av skrekk, spenning og/eller komedie. Serien ble helt fortjent Netflix' og tidenes strømmesuksess da den kom for tre år siden. Det er bare å sette av en sommerkveld eller tre.

Etter hvert som sommeren har etablert seg som egen TV-sesong – ikke den stille reprisetida på skjermen som den var bare for et tiår tilbake – byr juli og august på nye dramaserier i mengder. I takt med at TV-bransjen trosser spådommene om at dramabobla snart vil sprekke med som et børskrakk, bare øker antallet serier fra sommerferie til sommerferie.

I følge alltid velinformerte Serienytt.no kommer det rundt 70 nye serier midt i feriesesongen. Det er HBO Nordic og Netflix som byr på de fleste av dem, tydeligvis i kamp om tittelen «internasjonal seriemester». Det er bare å håpe på gråvær, for den som vil holde seg oppdatert på dramafronten.

«The Bay», er ny britisk krim på NRK.no i sommer. FOTO: NRK

«The Bay», er ny britisk krim på NRK.no i sommer. Foto: NRK

Nytt av året er det at nordmenn på sommerferie utenfor landegrensene – og som ferierer i et EU-land – ikke trenger å ventei ukesvis med å få sett «Stranger Things». I april åpnet EU for at alle i EU/EØS-systemet skal ha tilgang til strømmetjenester man abonnerer på, og det inkluderer alt fra Amazon Prime til TV 2 Sumo. Dermed er det bare å lade opp iPaden, og kaste seg over tilbudet av sesongens popcorn-drama.

Her er noen nyheter og andre sesongvennlige høydepunkter av alt man pleide å lese i sommerferien før, for sci fi, superhelter, krim og spenning får du i vår tid plenty av på skjermen også.

«Stranger Things». Tre sesonger er ute av serien om småbyungdommen og den mystiske jenta Eleven som må forsøke å nedkjempe monsterkrefter fra en annen dimensjon. Netflix nå.

«City on the Hill». Kevin Bacon spiller en korrupt snik i denne serien basert på virkelighetens Boston-politi på 1990-tallet. HBO Nordic-serie produsert av Ben Affleck og Matt Damon.

«Mindhunter». Sesong to av Netflix sin briljante serie om FBIs første spesialetterforskere av seriemordere og psykopater skal være på trappene, i august.

Superheltene: «Doom Patrol», basert på en DC Comics-tegneserie på HBO Nordic. Eller «Umbrella Academy», som handler om en familie som må takle at faren dør. En megahit på Netflix, ifølge Netflix. I slutten av juli kommer «The Boys» på Amazon Prime. Visstnok den mest groveste, brutale serien i genren til nå. På Netflix, HBO og Viaplay er også en overflod av superserier fra Marvel- og DC-katalogen.

Sommersesong er superheltsesong. «Doom Patrol» er tegneseriebasert sommervennlig TV. FOTO: HBO NORDIC

Sommersesong er superheltsesong. «Doom Patrol» er tegneseriebasert sommervennlig TV. Foto: HBO Nordic

«Good Omens», tidvis morsom fantasy som involverer djevler og demoner i kamp om kontrollen over Antikrist – her en ung tenåring som ikke aner noe om rollen han har. Michael Sheen og David Tennant har hovedrollene. 

«My Brilliant Friend», TV-versjonen av Elena Ferrantes romansuksess om italienske Elena kan være en trøst for den som ikke får tatt ferien i Toscana i sommer. På HBO Nordic.

«The Unsettling», ny skrekk/science fiction med tenåringer involvert. Ny på HBO Nordic.

«Another Life». Ny sci-fi på Netflix i juli, med astronauter som er ute i rommet på jakt etter utenomjordisk liv.

«Into the Dark». Ny sommerlig skrekk-antologi på Netflix.

«The Bay». Ny britisk krim på NRK.no. Her kommer også den britiske krimserien «Blood» i juli.

«The Bite Club». Australsk krim på Viaplay som har hatt enorm TV-suksess i hjemlandet.

«Warrior». Underholdende miks av kampsport, krim og periodedrama, tenk «Deadwood» lagt til Chinatown i San Fransisco. HBO Nordic.

Kevin Bacon er en korrupt slange av en politimannn, som får en statsadvokat (Aldis Hodge) å bryne seg på i den nye krimserien «City on a Hill». FOTO: HBO NORDIC

Kevin Bacon er en korrupt slange av en politimannn, som får en statsadvokat (Aldis Hodge) å bryne seg på i den nye krimserien «City on a Hill». Foto: HBO Nordic

«Fremvandrerne». Den første norske HBO-serien, en omvendt tidsreise-sci-fi hvor folk helt fra vikingtida dukker opp i vår tids Oslo. Premiere 21. august.

«The Loudest Voice». HBO Nordic. Miniserien om Fox News-grunnleggeren Roger Ailes, spilt av en Russell Crowe som tydeligvis har spist seg opp til rollen.

«Bosch». Den klassiske politiserien fra Los Angeles. Fem sesonger på HBO Nordic. Fire på Viaplay.

«Comedians in Cars Getting Coffee». Jerry Seinfeld er tilbake med sin sjette runde bilturer med amerikanske komikere. Dette er serien for komiker-nerdene, for her går det mye i prat om den (amerikanske) komediens historie, premisser, komikervitser, humorpremisser, teknikker og gode historier. Netflix fra midten av juli.