Kultur

Siste klage avvist

Eiendomsinvestor Christian Ringnes står igjen som seierherre i slaget om Ekebergskogen. Neste høst skal skulpturparken stå klar.

- Å be meg peke ut noen personlige favoritter? Det er som å spørre en far om å velge mellom sine barn, sa Christian Ringnes.

I går innkalte forretningsmannen og kunstsamleren til pressekonferanse på Ekebergrestauranten, funkisbygningen som han kjøpte og totalrenoverte for snart ti år siden. Nå står etableringen av Ekeberg skulptur- og kulturminnepark for tur. Eller Ekeberg Skogspark, som den omstridte parken nå er blitt omdøpt til.

- Dette er kunst i norsk og universell klasse, jeg vil si verdensklasse, skrøt Ringnes.

I alt 25 skulpturer er blitt plukket ut av en kunstfaglig komité, hvor Ringnes selv er et av medlemmene. Skulpturene tilhører Ringnes‘ private samling og vil etter hvert blitt utplassert i det 255 mål store området. Og flere vil det bli, maks 80 ifølge driftsavtalen som er inngått med kommunen. Blant verkene er flere klassiske kvinneskulpturer av kunstnere som Rodin og Renoir, men også nonfigurative verker og installasjoner av kjente samtidskunstnere som Louise Bourgeois og James Turell.

- En åpen prosess

Helt siden parken ble vedtatt i bystyret i august i fjor har motstanderne brukt alle lovlige midler for å stoppe prosjektet. Men i forrige uke ble den siste klagen avvist av fylkesmannen i Oslo. Dermed kunne de arkeologiske utgravningene i regi av Kulturhistorisk museum gjenopptas, i et område som er regnet som et av Oslos rikeste på kulturminner.

- Motstanderne har vært lydkraftige og veldig flinke til å få inn innlegg i avisene. Men de er en liten minoritet. Saken er blitt demokratisk vedtatt i byrådet og senere i bystyret i en fullstendig åpen prosess, hevdet Christian Ringnes. Han fortsatte med å vise til meningsmålinger som ga klar støtte til parken, også i en måling på oppdrag fra Miljøpartiet De Grønne. Men det har ikke forhindret motstanderne fra å politianmelde Ringnes for politisk korrupsjon, en påstand som Ringnes stiller seg fullstendig uforstående til.

- Saken er blitt demokratisk vedtatt i byrådet og senere i bystyret i en fullstendig åpen prosess, hevdet Ringnes.

- Er det noen mulighet for at parken ikke vil bli realisert?

- Det kan alltids bli atomkrig, men bortsett fra det kan jeg ikke se hva som skal til for å stoppe denne parken.

- Lydhør og medgjørlig

Ringnes tok et oppgjør med de som mener skulpturene hans er «monsterskulpturer» som vil ruve i landskapet. Den høyeste skulpturen er seks meter, mens de resterende med et par unntak er under tre meter høye. Aksjonistene ser ikke skogen for bare skulpturer, mener Ringnes.

- I dette området er det 5.000 trær. Vi har tillatelse til å plassere ut 80 skulpturer. Det er ingen tvil om hvem som vinner den kampen,

Til pressekonferansen var også noen av aksjonistene invitert, som benyttet anledningen til å gjenta sine protester. Til stede var også representanter for Byantikvaren og to bydelspolitikere fra Høyre og Arbeiderpartiet, samt landskapsarkitekten som har fått i oppdrag å utforme parken.

Og fuglene sang

Alle var skjønt enige om at Ringnes‘ prosjekt var en sjenerøs gave til byens befolkning.

- Jeg har sjelden vært borti et prosjekt som har skapt så mye «støy» i pressen, sa Tone Lindheim, landskapsarkitekt i Bjørbekk & Lindheim.

- Ringnes har vært en ideell tiltakshaver. Lydhør og medgjørlig. Det har ikke vært skurr på noen som helst måte, sa Hogne Langset fra Byantikvaren.

Etterpå tok Ringnes med de frammøtte på en guidet tur i området, iført pensko og dress viste han vei på gjengrodde stier.

- Det bør ikke være noe krav om joggesko når man skal ut og nyte naturen, sa Ringnes.

Men nå skal stiene i skogen ryddes og utbedres, noen også med lys på kveldstid. Underskog skal vekk og løvtrær felles for å gjenskape Ekeberg folkepark slik den var før i tida, før sauene forsvant en gang på 1960-tallet og parken ble liggendes uskjøttet og tilgrodd. Men inngrepene er helt minimale, hevdet Ringnes.

- Noen mener til og med at fuglene vil slutte å synge i Ekebergskogen. Det er selvsagt en overdrivelse. 90 prosent av området vil bli liggendes helt urørt og skal ikke røres med så mye som en pinsett, fortalte Christian Ringnes, mens fuglene fortsatt sang i Ekebergskogen.

jonas.braekke@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen