Scene

12 gode råd, ett godt show fra Atle Antonsen og Bård Tufte Johansen

Vi kunne gjentatt gode poenger fra dette showet til langt ut på natta, men det ville ødelagt litt for de 25.000 som allerede har kjøpt billetter for å se Atle Antonsen og Bård Tufte Johansen på Chat Noir.

5

Show

«12 gode råd – fra to menn med lav utdanning»

Med: Atle Antonsen og Bård Tufte Johansen

Regi: Thomas Giertsen

Chat Noir

Forestillingen er fullt og helt basert på de personlige egenskapene som har gjort Tufte og Antonsen til to av Norges morsomste menn, enten de nå opptrer i karakter som komikere, eller virkelig er sånn.  Det vet jo ikke jeg, selv om det virker som vi kjenner dem godt nå: Antonsen som blåser seg opp og blir både irritert og opphisset, Tufte ironisk, lakonisk, konstaterende, slik vi kjenner ham fra «Nytt på nytt».

Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen sammen. Det er en spennende kombinasjon, som tar minnene tilbake til «Team Antonsen» på TV, og den påfølgende sceneforestillingen "Team Eckbo" på Chateau Neuf. Men – dette er lenge siden. 13 år, for å si det som det er. Lenge i et komisk perspektiv. Det som en gang var ungt, nytt og friskt blir fort gammelmannshumor. Disse antakelsene lever de opp til. I hvert fall er dette blitt middelaldrendemennshumor. Dette er selve poenget med showet! Her skal vi få mange gode råd, og ikke minst advarsler, fra menn som har levd i noen år, funnet seg godt til rette med både seire og nederlag, og ikke lenger trenger å gjøre seg til for å være noenlunde fornøyd med livet.

De to har en stor skjerm med 12 ruter bak seg, der de 12 rådene etter hvert dukker opp i tur og orden. Disse skal altså komme til å dreie seg om hverdagslige erfaringer fra to godt voksne menn. Eller, som de sier selv, å rettferdiggjøre egne valg.  Vi nevner bare råd nummer to som eksempel: «Ikke vis deg fra din beste side i starten av et forhold». Dette hevder de er langt bedre parveiledning enn sånn «ta vare på kjærligheten»-vås. Jeg synes nok de godt kunne tatt dette enda lenger ut i en «ikke lat som du er bedre enn du er»-fortsettelse, men dette er ikke mitt show. Det skulle tatt seg ut.

«12 gode råd» er dobbel stand-up.  Scenen er så godt som fri for effekter. Showet er også fritt for slapstick og rare kostymer. Vi får se noen skjermdumper av sånt som klimafornektere skriver i kommentarfelter. Det er lett å le av, for er det ikke deilig å ha noen å hate? Hovedsakelig dreier dette seg om at de to snakker med hverandre i 90 minutter. Som to gamle venner som vet akkurat hvor de har hverandre, som gir inntrykk av at de kan gå inn og ut av manus akkurat som de vil, selv om vi vet at dette er akkurat hva de vil vi skal tro.

Dialogen de to imellom blir brutt opp av at Antonsen drar en «Vi må jo kose oss litt»- rap, og senere synger de to en svulstig parodisk ballade, litt Ylvis-aktig, fordi de har lært at Chat Noir-forestillinger gjerne skal ha en sang om litt mer alvorlige tema. Dere kan jo selv tenke dere hvor alvorlig dette blir denne gangen. Ellers kunne jeg ha sittet her og gjenfortalt vitser til langt ut på natta, men det vil jo ødelegge for de 25.000 (!) som allerede har billetter til «12 gode råd».

Antonsen og Tufte får det altså til å høres ut som sjargongen dem imellom blir til på stedet. Dette handler mye om den berømte timingen som avgjør om et utfall høres bra ut eller ikke. Det ser til og med virkelig ut som de to har det morsomt selv, der de står. Andre får se hvordan de har det etter de rundt 80 forestillingene som er satt opp i løpet av året. Dette kan forresten godt komme til å vare enda lenger. Vi får bare håpe at det ikke går ut over innsatsen til Bård Tufte Johansen når «Nytt på nytt» begynner om igjen neste uke.

Mer fra Dagsavisen