Kultur

Revansj for Groruddalen

Bjerke-revyen greide å reise seg igjen etter vinterens debatt og en treer på terningen. Nå skal danserne fra Groruddalen få skinne på Nationaltheatrets hovedscene på selveste 17. mai.

Bilde 1 av 4

Bjerke videregående skoles danserevy «Norge i rødt, hvitt og oss» vises på Nationaltehatrets tradisjonelle 17. mai-matiné på hovedscenen. I dansenummeret møter man en askeladd fra Ammerud (med bakgrunn fra Sri Lanka), som gifter seg med en disneyprinsesse fra Bjerke (med bakgrunn fra Nord-Trøndelag). Etterpå blir det bryllupsfest der Bollywood møter norske hardingfeler og hallingdans. Revyens hovedbudskap er «flerkulturelt samhold», og på scenen ser man ungdommer fra Groruddalen med bakgrunn land som Albania, Tyrkia, Ghana, Nigeria, Pakistan, Kina og Norge.

Les også: Israel får massiv kritikk for drap på sivile palestinere

Treer på terningen

Regissør Ellen Horn har fått se nummeret på en prøve, og hun er veldig fornøyd med både energi og trøkk.

– Det som aller først motiverte meg til å invitere akkurat dem i år, var selve tittelen på revyen, «Norge i rødt, hvitt og oss». Dette er jo et tema som passer ypperlig på en 17. mai, sier regissør Ellen Horn til Dagsavisen.

Revysjef Aayat Hashmi innrømmer at denne æresopptredenen på hovedscenen føles som en liten revansj etter vinterens debatt om Aftenpostens harde linje i anmeldelser av skolerevyer. Bjerke-revyen var en av de uheldige som bare fikk en treer på terningen. Debatten startet med et innlegg i Dagsavisen av spaltist Sigrid Bonde Tusvik, som mente en toer eller treer kan knuse en revy og et revymiljø, både kunstnerisk og økonomisk. Bjerke-elevene ble så opprørte at de skrev motinnlegg i avisen. De mente anmelderen ikke hadde forstått revyen, som de mener er annerledes. Det er en danserevy som skal vise hvem de er, skrev de, «uten satiriske sketsjer og avkledde jenter». «Kanskje gjør dette at vi ikke passer inn i den klassiske revyverdenen. Men dette er oss, groruddalsungdommen».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Motstand gjør sterk

Revysjef Aayat Hashmi skjønte også at de måtte hive seg rundt for å unngå å miste publikum som følge av treeren. De kontaktet kjendiser og politikere, og ba dem skomme på revyen. Markedsføringsgruppa jobbet på høygir, og Hashmi kan stolt konstatere at de hadde fulle saler hver kveld på Bjerke.

– Vi måtte jobbe for å motivere danserne våre til å gå på scenen igjen, og de fulle salene inspirerte dem, sier hun.

I mars opptrådte Bjerke-revyen på Revykavalkaden på Folketeatret. Det var der ble de lagt merke til av produsent Grete Henden, som står bak 17. mai-matineen.

– Vi føler nå at den motstanden vi støtte på i vinter, har gjort oss sterke. Vi har fått mye oppmerksomhet, og lært mye. Å få opptre på Nationaltheatrets hovedscene kom som en hyggelig overraskelse, sier Aayat Hashmi til Dagsavisen.

– Vi fikk salen på Folketeateret med oss, forteller Askeladden i dansenummeret, Richard Limalanathan. Det er han som greier å kapre prinsessen rett foran nesen på Per og Pål, spilt av Bjerke-jenta Liv Malin Berg Skodje. Sammen svinger brudeparet seg i hallingdans til tonene av heilnorske hardingfeler, før de og hele danseensemblet kaster seg ut i energisk Bollywood-dans.

– Dette er skikkelig fusion. og et symbol for skolen vår, som er multikulturell, sier Askeladden, som innrømmer at han er ganske lei av alle de negative nyhetene som kommer fra Groruddalen i vår.

– Det er så mye morsomt og positivt som skjer i dalen vår, som ikke blir sett, sier han.

Les også: Populær med utlendinghumor

Mer fra Dagsavisen