Kultur

Nytt kapittel for bibliotekene

Byrådet fredet i går Tøyen-biblioteket og de tre andre filialene i hovedstaden. Men verken beboere bak Tøyenkampanjen eller SVs Marianne Borgen hopper i taket av glede. Filialene trenger nemlig mer penger framover.

Nytt kapittel for bibliotekene

Byrådet fredet i går Tøyen-biblioteket og de tre andre filialene i hovedstaden. Men verken beboere bak Tøyenkampanjen eller SVs Marianne Borgen hopper i taket av glede. Filialene trenger nemlig mer penger framover.

n Axel Støren Weden

n BEnte Rognan Gravklev

n Wanda N. Nordstrøm (foto)

I valgkampen har flere politiske partier understreket viktigheten av å styrke folkebibliotekene, og reaksjonene fra beboere, forfattere og politikere lot ikke vente på seg da det ble kjent at Kulturetaten i Oslo foreslo å nedlegge fire bibliotekfilialer tidligere denne uka.

I går gikk byrådsleder Stian Berger Røsland ut med meldingen om at verken Tøyen, Nordtvet, Bjerke eller Smestad blir lagt ned.

Kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V), kaller hele den foreslåtte «bibliotekdøden» for en misforståelse.

- Byrådet har aldri foreslått å legge ned noen av bibliotekene. Hele denne saken munner ut i interne brev fra Kulturetaten der de antyder at konsekvensene av det pålagte rammekuttet, blir nedlagte filialer, sier han.

Bjercke sier at reaksjonene som har kommet i etterkant, gjorde ham nødt til å sende en instruks til Kulturetaten om å finne alternative måter å spare på. Han benekter derimot at biblioteknedleggelsen var et reelt forslag.

Tøyen-satsing

På Tøyen bibliotek sitter ti år gamle Jinn Maria Rognes og fordyper seg i Roald Dahls «Den Store Fersken». Hun er én av over 16.000 barn og unge i Gamle Oslo og Bjerke bydel, som har stått i fare for å miste nærbiblioteket sitt. Akkurat dét er hun veldig glad for at hun slipper.

- Det hadde nok vært veldig vanskelig å skulle dra til et annet sted i byen, sier hun.

Marianne Borgen, gruppeleder for SV og den som sikret Tøyen-avtalen mot Munch-museum i Bjørvika, mener at det bare skulle mangle at beboerne får beholde bibliotekene sine. Hun reagerte kraftig da det tidligere denne uka kom fram at Kulturetaten så for seg å legge ned filialene.

- Biblioteket på Tøyen var ikke en del av Tøyen-avtalen, men det ville vært en sterk motsetning til satsingen som er planlagt, og jeg er glad for at det nå er lagt helt dødt, sier hun.

Borgen forteller at det var flere, henne selv inkludert, som påpekte at dersom man skulle legge hovedbiblioteket i Bjørvika, så skulle det ikke gå utover filialene.

- De har en viktig funksjon, og er den mest brukte kulturinstitusjonen i Oslo. De har også vist seg å ha betydning for integrering.

- Er det et paradoks at man på nasjonalt plan snakker om å styrke bibliotekene, mens det foreslås å kutte lokalt?

- Ja, det er det. Og nettopp derfor er jeg så glad for at de har lagt ballen død, sier Borgen. Hun tror engasjementet fra beboere i bydelen har vært avgjørende for at byrådet i går avkreftet nedleggelsen.

en selvfølge

Men lettelse til tross: Forfatter og leder av grasrotorganisasjonen Tøyenkampanjen, Bjarte Breiteig, er ikke fra seg av begeistring for fredningen.

- Nå framstår det som at vi får noe ved at biblioteket består, men sånn er det ikke. Det er en skandale at forslaget i det hele tatt ble nevnt, sier Breiteig. Han frykter en framtid med mindre bevilgning til biblioteket, og anser dét som vel så farlig som en direkte nedleggelse.

- Gradvis synkende bevilgninger vil føre til et dårligere tilbud, som færre bruker. Det vi trenger er et større og bedre bibliotektilbud på Tøyen, sier han.

Breiteig får støtte fra SVs Marianne Borgen.

- Nå må vi først sørge for at kuttene forhindres, og så må vi se på en eventuell styrking av bibliotekene. Det er en stor utfordring at det har vært kutt over lang tid, og lite rom for fornying, sier hun.

Kulturbyråd Bjercke legger fram en bystyremelding rundt nyttår, som tar for seg den framtidige filialstrukturen i Oslo.

- Det er helt uaktuelt å endre filialstrukturen før Byrådet har fått det forelagt, sier han.

kultur@dagsavisen.no

«Det framstår som at vi får noe ved at biblioteket består, men sånn er det ikke.»

Bjarne Berteig, forfatter og leder i Tøyenkampanjen

«Det hadde nok vært veldig vanskelig å skulle dra til et annet sted i byen.»

Jinn Maria Rognes (10), lykkelig over at 
biblioteket blir på Tøyen

bibliotekfilialer

Tirsdag denne uka meldte Klassekampen og Aftenposten at fire bibliotekfilialer i Oslo, inkludert Tøyen, var blitt foreslått nedlagt av Kulturetaten.

Forslaget ble møtt med sterke reaksjoner fra lokalbeboere, forfattere og politikere.

Motstanden mot forslaget høstet støtte i et bredt politisk landskap: Både Rødts Bjørnar Moxnes og Frps Camilla Wilhelmsen uttalte til Klassekampen at en nedleggelse ville skade integreringen i områdene.

I går gikk byrådsleder Stian Berger Røsland ut på Twitter og avkreftet Byrådets planer om å nedlegge de fire filialene.

Mer fra Dagsavisen