Nye takter

Det bør ikke være noen tvil om at Gabrielle kan fylle Oslo Spektrum alene

Hun vil danse, synge og hoppe med hele spektrum. Gabrielle kan å lage fest, og for Marianne ble kvelden ekstra spesiell.

Dagsavisen anmelder

---

6

KONSERT

Gabrielle og Veronica Maggio

Oslo Spektrum

---

Det var med tungt hjerte at Gabrielle måtte meddele at denne spektrumkonserten, som egentlig skulle være i april i år, måtte utsettes. Det var det siste hun ønsket seg, men hun var likevel overbevist om at kvelden kom til å ta fullstendig fyr, skrev hun på sin instagramkonto. Og fyr ble det. Mildt sagt.

I Norge er Veronica Maggio mest kjent for singlene «Måndagsbarn» og «Stopp», som i 2009 var to store hitter, samt «Jag kommer» fra albumet «Satan i gatan» i 2011. Det er hun som åpner showet, serverer hit etter hit som publikum åpenbart har hørt før. Maggio sier at hun savner Oslo hver gang hun ikke er her. Kanskje er det ikke objektivt når det er Gabrielle som er det norske alibiet på Spektrum-scenen i kveld, men hun hever nivået til noe helt annet i det hun kommer på scenen en liten halvtime etter at Veronica Maggio har gått av.

Hun sparker i gang sin første Spektrum-konsert med «Klipp meg i ti og lim meg sammen», og påpeker flere ganger hvor sykt dette føles og at det er uvant å gjøre noe så stort alene. Hun starter der hun slapp, med en av låtene fra hennes siste album. Og det er et bra valg, for i den er det rom for både dans og en mer nedtonet allsang. Og når hun går over til låten «Ting som ILU» og synger frasen «denne er til alle som jeg elsker, alle som jeg hatet en evighet», er det ingen tvil om at alle som har kommet til Spektrum denne fredagskvelden elsker Gabrielle. Skulle det likevel være noen der som ikke er Gabby-fan, er jeg ganske sikker på at de har snudd nå.

Gabrielle Spektrum

Da Gabrielle i fjor høst slapp albumet «Klipp meg i ti og lim meg sammen» konstaterte Dagsavisens musikkanmelder at hun med det bekreftet at hun er av landets beste popstjerner. Det kan vi bekrefte også i dag. Noe av det hun mestrer best, og som hun viser i flere av låtene sine, er kombinasjonen av fest og nydelige ballader, som hun treffer tonerent og stilsikkert i hver eneste låt. Men aller mest er det fest. Låten «Bank Bank Bank» er en gave til liveopptredener, og Gabrielle leverer livemusikk i toppsiktet. Bak seg har hun et fyrverkeri av lys- og grafittshow, som bare komplimenterer den festen Gabrielle har kommet for å lage.

«Jeg husker vi prøvde å selge ut Parkteatret i 2012. Jeg føler vi vokser sammen», sier hun fra scenen og lover publikum at hun ikke bare skal spille låter fra det nyeste albumet, men også noen av de gode gamle throwback-låtene. Så setter hun i gang med «Høster», og inviterer publikum til felles applaus til rytmen. Alle armer reiser seg, og selv for oss som sitter er det umulig å ikke hoppe med, kanskje fordi bevegelsene til alle de tusen i rommet setter liv i radene med sitteplasser.

Jevnlig inviterer hun medlemmene av bandet sitt til å vise seg litt ekstra fram, og spesielt gitaristen Håkon Sagen får bydd på flere gitarsoloer helt fremst på scenen. I låten «Vil du slippe oss inn» er hun nede og synger og danser med publikum, og det blir ikke første gang noen i publikum får nærkontakt med henne. Til de aller mest feststemte låtene har nesten hele spektrum reist seg. Gabrielle vil danse. Og det er hun ikke alene om.

Gabrielle sammen med en av sine mange fans, Marianne, som fikk bli med henne på karaoke til låta Syng meg.

Kanskje er kveldens desiderte høydepunkt når hun foreslår å sette i gang en karaoke. Umiddelbart ser jeg for meg den klassiske varianten hvor artisten deler publikum inn i to lag, men Gabrielle har valgt en annen variant. Lurt og mystisk beveger hun seg ned mot publikum og spør om ikke en av dem vil bli med henne opp på scenen. Hun har ennå ikke sagt hvilken låt det skal synges til, men Marianne er blant de tusen som melder seg frivillig, og blir geleidet av hovedpersonen selv opp til scenen etter å ha fått komplementet «du har sunget så fint gjennom hele konserten». Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg skriver at dette trolig må være en av Mariannes høydepunkter i livet så langt. Låten de skal synge til er «Ring meg», Gabrielles første låt og gjennombrudd, som kom på første plass på VG-lista, solgte til åtte ganger platina og ble nominert til årets hit under Spellemannprisen.

Marianne og Gabrielle holder rundt hverandre mens teksten til låten er på storskjerm bak dem. Og Marianne er ikke beskjeden, hun leverer et show på en måte som gjør at man nesten skulle tro det var planlagt, og Gabrielle bøyer seg i støvet (bokstavelig talt) for hennes utvalgte fan.

Kveldens andre overraskelse, men som kanskje ikke var fullt så overraskende, er når Veronica Maggio entrer scenen for å synge med Gabrielle til låten «Neil Young», hvor hennes eget navn nevnes. Den svenske popartisten nøyer seg ikke med sitt eget språk, men leverer i et sterkt forsøk på å synge på bergensk-dialekt. Og for en applaus de får!

Det er vanskelig å fordøye opplevelsen av en låt før Gabrielle setter i gang med en ny. Men når hun synger «Svever mellom skyene», som blir den siste før hun takker for seg (særlig …), svever hele spektrum. Til den velkjente hoingen av melodien til «Seven Nation Army» hopper hun tilbake til scenen med mer. Bokstavelig talt, for neste låt er låten «Mer». Den vakre balladen «Solskinn i et plettfritt sinn» gjør hun solo sammen med gitaristen. En låt om å gå sine egne veier, og er det det Gabrielle har gjort for å komme dit hun er i dag, håper jeg hun fortsetter med det.

Gabrielle Spektrum

Man kan lure på hvordan det er å stå der oppe og se og høre tusenvis av mennesker synge og danse til låtene sine, men det er ikke vanskelig å se at Gabrielle trives. Ekstra godt trives hun når hun avslutter med storfavoritten «Fem fine frøkner», som har vært nominert til flere priser og dessuten fikk fornyet popularitet både i og utenfor Norge da den ble brukt i en episode av den populære TV-serien «Skam». Publikum kunne ikke bedt om mer. Alle hopper, og Gabrielle ser sin sjanse og hopper ut i en stagedive. Heldigvis er hun i trygge hender.

Skal vi se det positive i å måtte utsette en konsert av dette omfanget, er det at timingen ikke kunne vært bedre. For samme dag som Gabrielle fyller Spektrum sammen med den svenske popstjernen Veronica Maggio, slipper deLillos låten «Nå er jeg inspirert av Veronica Maggio», hvor første frase i låten er «Hei, du, Gabrielle, her er en sang som du gjerne må velge å høre en gang. Hør på denne melodien, den ligner lite grann på melodier du synger».

Det bør ikke være noen tvil om at Gabrielle kan fylle spektrum alene. Selv tror jeg dette er en av de beste konsertene jeg har sett i Oslo Spektrum på lang tid.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen