Nye takter

Pop i uke 5: Mot vår med Mall Girl, Fieh, Röyksopp og Ropstad

To grupper med bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole kan bli sentrale navn i norsk pop våren 2022.

At mange av de mest talentfulle popartistene har landets beste formelle musikkutdannelser er et relativt nytt fenomen. Jazz og klassisk, ja, men ikke pop. Vi har nettopp feiret utgivelsene fra Trondheims jazzlinjeveteraner Highasakite og Pom Poko. Norges musikkhøgskole i Oslo slår tilbake med to andre.

Mall Girl

Mall Girl, med sangeren Bethany Forseth-Reichberg i spissen, gir denne uka ut singelen «For Hannah», en stillere sak fra bandet som ikke har noe imot å bli kalt «eksperimentelle», men som likevel lager sanger som er fengende nok. Mall Girl har tatt seg god tid. Vi regnet dem som en av de mest lovende på Bylarm for to år siden, men det ble som kjent vanskelig å jobbe effektivt etter mars 2020. Nå kommer debutalbumet «Superstar» 29. april, da de godt kan få sin endelige stjernestatus.

Fieh er tilbake i fin stil.

Fieh

Sofie Tollefsbøl og Fieh har et forsprang på Mall Girl etter sitt debutalbum fra 2019, men også dette hadde ligget lenge og ventet på utgivelse. Fieh har begynt på rekken av singler som fører fram til albumet «In The Sun In The Rain» 11. mars. «Allthetimeevenwhen» var et frisk pust i årets første uke. Neste uke følger «Rosalie» etter. Ikke akkurat Bob Seger/Thin Lizzy-sangen, derimot en boblende discolåt, med alle gruppas funky jazzfinesser på plass. Teksten om ei jente som ingen bryr seg om er ikke like oppløftende, men sånne motsetninger blir det ofte desto mer inntrengende sanger av.

Erlend Ropstad

Erlend Ropstad er tilbake, stadig mer som en av landets store rockehelter. «Heilt uten synd» er nok en bekreftelse på dette. Han forteller om en sang han “har plaga bandet med på øvinger og lydprøver i to-tre år”, og som nå er blitt ferdig. Dette er til glede for alle oss andre. En god forsmak på et album som kommer 29. april.

Alison Goldfrapp på scenen i  2018. nå er hun på vei tilbake sammen med Røyksopp.

Röyksopp med Goldfrapp

Røyksopps nye singel «Impossible» er spilt inn sammen med Alison Goldfrapp, som var en av de mest lovende nye stemmene ved inngangen av århundret. Hun er blitt like sjelden å høre som Röyksopp selv, men de lager en fin sang sammen. Röyksopp har allerede gitt ut to låter til i år, med den korte «Nothing But Ashes» som den mest stemningsfulle. Denne skal være åpningslåten på albumet «Profound Mysteries», der gruppa tar for seg livets store spørsmål. «Det vi ikke vet overskygger enormt det vi ikke vet», er slagordet. I juni spiller de på Bergenfest og Piknik i Parken i Oslo.

The Smile

Vi fortalte om den singelen til The Smile til Oslo i årets første uke – den nye gruppa til Thom Yorke og Johnny Greenwood fra Radiohead. Nå er den nye, litt roligere «The Smoke» ute, og de kommer de til Sentrum Scene i Oslo 24. mai. Radiohead solgte ut Oslo Spektrum to ganger i 2017, men dette blir den første klubbkonserten Yorke og Greenwood har gjort i byen siden Radiohead spilte på Rockefeller etter utgivelsen av «OK Computer» i 1997. Billettsalget starter fredag kl. 11.00, og kommer sannsynligvis til å være avsluttet kort tid etterpå.

Dolly Parton er nominert til Rock'n'Roll Hall Of Fame i USA. Men er det rock?

Dolly Parton

I USA ble Dolly Parton onsdag nominert Til Rock’n’Roll Hall of Fame. Dette er et æresgalleri av artister som har gjort seg gjeldende i minst 25 år. Parton er altså godt overkvalifisert, men har sannsynligvis blitt forbigått i gjentatte tilfeller av rockisme. Kate Bush er også nominert etter veldig mange års forbigåelse. Eminem går derimot inn ved første anledning. Blant de andre nominerte er Fela Kuti, Dionne Warwick og MC5. Hvem som blir endelig innlemmet blir klart i mai. Dolly Partons nye album “Run Rose Run”, visstnok hennes førtiåttende, kommer 4. mars.

Crosby, Stills, Nash & Young

I en ny omdreining i saken om Neil Young mot Joe Rogan og Spotify har Young fått støtte fra sine gamle venner David Crosby, Stephen Stills og Graham Nash, som alle følger etter ham bort fra denne strømmetjenesten. Det rare er at disse slett ikke har vært venner på lenge, men nå ser ut til huske hva som en gang førte dem sammen. Hvis dette gjør dem så samstemte at de kan tenke seg å synge sammen igjen også, kan Oslo Spektrum miste sin historiske status som det siste stedet Crosby, Stills og Nash gjorde en konsert sammen, i 2015.

Thea Stabell og Terje Strømdal i videoen til  NorthKids MGP-sang "Someone".

NorthKid

Vi bruker vanligvis ikke så mye tid på Melodi Grand Prix-spetakkelet i denne spalten for ordentlig popmusikk. La oss likevel gjøre et unntak for noe som ble en fin start på uka. Den forhåndskvalifiserte gruppa NorthKid, fra Finnmark og Troms, kom mandag med den offisielle videoen til «Someone», en nydelig liten film med Thea Stabell og Terje Strømdahl i rollene som godt voksne gode venner. Start gjerne musikkhelga med den.


Mer fra Dagsavisen