Nye takter

«This Is Not America» på Billboard-lista

David Bowie og Pat Methenys «This Is Not America» er en av de mest søkte sangtekstene på internett etter de seneste hendelsene i USA.

Bilde 1 av 2

Det amerikanske bransjebladet Billboard har lister over så mangt. Også hvilke sangtekster som er mest ettersøkt på internett den siste uka, basert på oppgaver fra nettstedet LyricFind. Det er her David Bowies «This Is Not America» går inn på 2. plass, etter «WAP» med Cardi B og Megan Thee Stallion, som tydeligvis fortsatt pirrer nysgjerrigheten mer enn politiske hendelser.

Dette er ikke den eneste Bowie-sangen som har fått mer oppmerksomhet i det siste. «I’m Afraid of Americans», en protestsang mot amerikansk kulturimperialisme fra 1997, har også vært en naturlig tekst å fordype seg i for mange. Fem år etter Bowies død er «Five Years» med sin undergangsstemning også blant de ti mest søkte på nettet.

Les også:  Fem år siden David Bowie døde

«Little piece of you/The little peace in me/Will die/For this is not America». Slik går det første verset i «This Is not America», som David Bowie og Pat Metheny lagde til filmen «The Falcon And The Snowman» i 1985. Det er ikke en eksplisitt politisk tekst, men det underliggende budskapet har slått an hos mange den siste uka.

I Norge ble sangen spilt inn av Ellen Andrea Wang på hennes album «Closeness», som kom i fjor. – ««This is Not America» har en tematikk som er like aktuell i dag som da den ble skrevet i 1985» fortalte hun oss da.

En annen sang har også fått et enormt oppsving i interessen siste uke: «Gloria» med Laura Branigan fra 1982. Denne ble spilt i et videoopptak fra forrige tirsdag, der Trump-familien fester (!) etter presidentens beryktede tale, mens tilhengerne angriper Capitol.

Det er vanskelig å finne politiske tendenser i denne teksten, men møtene til Trump har vært beryktet for å spille hva som helst bare det høres fengende ut – som «Fortunate Son» av Creedence Clearwater Revival (en protestsang mot hvite, rike privilegier) og Village Peoples «YMCA» (en hyllest til løssluppen homofil sex). Village People saksøkte Trump-kampanjen allerede i november.

Les også: David Bowie: Rocken går på museum

Laura Branigan døde i 2005, men forvalterne av rettighetene hennes vil ikke ha noe av dette. «Det er veldig trist og opprørende å se arven og de vakre minnene om Laura blir koblet til Donald Trump og denne mørke dagen i amerikansk historie», står det i en twittermelding. «Det er tragisk å høre «Gloria» bli spilt i filmopptak knyttet til den skammelige og tragiske hendelsen på Capitol» i en påfølgede melding.

Andre mye oppsøkte sangtekster i USA siste uke er ifølge Billboard Rage Against the Machines «Killing In The Name», Black Sabbaths «The Mob Rules» og Leonard Cohens «Democracy».

Les også: Nå blir disse legendariske punkerne TV-serie

I andre musikkrelaterte Trump-nyheter skal presidenten onsdag, mens Sentaet stemte over en ny riksrettsak, ha delt ut en nasjonal medalje for fremragende kulturarbeid til countrysangerne Toby Keith og Ricky Skaggs. Ingen av de to vil kommentere forholdet overfor Billboard.

Mer fra Dagsavisen