Nye takter

Kadetten gjennomførte etter tre rap-avlysninger

KOMMENTAR: Stemningen var på topp etter headliner-avlysning på Kadetten.

«Jeg har blåmerker på leggene og hull i skoa.» 
En fortumla og sliten journalist-venn er tilbake fra sin Denzel Curry-opplevelse onsdag. Vi er snaue to timer unna Kadettens «the end». Det merkes knapt at dagens headliner ikke kom likevel: Overraskende mange ser ut til å kjenne til Denzel Curry og hans siste album «ZUU», knapt en måned etter at det kom ut - for ikke å nevne kveldens høydare Rae Sremmurd, som manifesterer seg som lekne og eksplosivt verdige headlinerne i A$AP Rockys fravær onsdag kveld. 
Det er andre året «Oslo»-festivalen dedikert til urban og hiphop for unge mennesker har gått av stabelen, og det har gått riktig så bra, må man slå fast her man sitter på tampen med utbredt smil om munnen.
Festivalen har fått noe ufortjent negativ «vibe» i media, i form av fokus på antall narkotika-beslagleggelser, og artister som har måtte avlyse av ulike grunner - sist toppet med at headliner A$AP Rocky ble putta på bak lås slå i Stockholm dagen i forveien. Ordtaket så nær, men likevel så fjern, kunne ikke vært mer passende enn akkurat nå. Men også halvparten av rap-duoen Rae Sremmurd, Slim Jxmmi, ble arrestert av sivilt politi på festivalen mens han så Lil Baby. 
Festivaldekninga har vært unyansert, og det har vært mindre rapportering av konsertene folk har vært der for å se. Headliner nummer to ble borte - men, med den dedikasjonen man har sett fra publikum disse to dagene, kan det virke som samtlige artister her har vært headlinere. Da er det ikke bare god booking, men festivalen har vist at den også kjenner sitt publikum. For det skal virkelig ikke stå på innsatsen til gjestene på Kadetten - som heller ikke virker noe som helst bitre over diverse avlysninger - da altså av Chance The Rapper, Ski Mask The Slump God og A$AP Rocky - men har heller utvist særdeles tilfredshet og dedikasjon til det som har vært her disse to dagene. 
Det kan riktignok skyldes diverse rusmidler, men med et stort sett veldig ungt publikum er det også svært befriende og bevitne at publikum først og fremst ser ut til å kose seg med god musikk, og det er generelt en veldig behagelig atmosfære inne på området.
Derfor er det noe underlig at det har vært mye strenge vakter rundt på området - også overfor fotografer, noe undertegnede har kjent på uten god grunn. Atmosfæren på festivalen speiler overhodet ikke det bildet som er skapt delvis av media om Kadetten og politiet selv, som har kjørt en bevisst hard linje ovenfor åpenbare rusmidler man vet mange konsumerer på en hiphop-festival: 65 pågripelser for narkotika, ifølge NRK bare den første dagen. I fjor fikk visstnok over 100 personer bot for besittelse eller bruk av narkotika i forbindelse med festivalen. Her kan man kanskje nevne at flere av de som har blitt arrestert for besittelse eller påvirkning av rusmidler også har oppholdt seg utafor festivalen, nemlig i Sandvika sentrum, men også at man har kjørt på med sivil-politi og narkohunder. Hvis man først er opptatt av festivalpublikummets ve og vel, synes jeg fokuset på ørehelse er irriterende fraværende. Det er det største minuset her, er at ørepropper er ikke-eksisterende, og der jeg fant noen, i førstehjelpsteltet, kosta de 20 spenn. Dette, sammen med cashless-«løsninga» på alt som skal betales, er egentlig det jeg har å utsette på årets festival. Ellers virker området godt organisert, ja - og rett og slett idyllisk. Man kjenner på en god stemning - ingen tilløp til slossing, enda så trangt det har vært til tider.
Idyllisk er også mye av programmet. Fra Lil Baby og Denzel Curry, til J.I.D og Brockhampton. Rae Sremmurd fikk et allerede energisk publikum til å sette inn sjettegiret til slutt. På hjemmefronten ga Sushi x Kobe, men også Isah, god kok. Og fra fotograva igjen, får man fort en oppfatning av hvor dedikerte publikum er. Og du er heller ikke trygg fra moshpits flere hundre meter bak scenen. 
Kameratskap skorter det heller ikke på blant artistene. Izabell kommer inn på Kriminell Kunst onsdag, Offset kommer inn på Cardi B. Og det tar helt av når Chirag og Magdi kommer inn som plutselige stjernegjester når Isah spiller, og det lyder «literally» som om noen faktisk har fått «Syreangrep» i ansiktet sitt. 
Og med det i tankene, er det synd at de norske artistene er tidligst ut, for flere har for lengst bevist at norsk hiphop er mer enn godt nok - ja selv for en internasjonal hiphop-festival i Norge å være.

Mer fra Dagsavisen