Nye takter

Ron Carter spiller best og mest

Ron Carter er uoffisiell verdensmester på bass, men har ofte spilt bak andre. Nå er det han som er hovedattraksjonen.

Ron Carter har spilt på over 2.500 album. Bare 2.221 av disse er regissert av Guinness Book Of Records, noe som likevel er nok til å gjøre ham til verdens mest innspilte jazzbassist. Søndag spiller Ron Carter på Cosmopolite.

For Ron Carters del handler det imidlertid ikke om å spille mest, men å spille best.

– En god bassist preger retningen i hvilket som helst band, har Ron Carter sagt.

Begynte med cello

Andre har sagt at han spiller basslinjer som er så harmonisk og rytmisk innholdsrike at solistene i bandet må strekke seg ekstra langt for å utmerke seg i tillegg.

Ron Carter begynte å spille cello, men hadde problemer med å etablere seg i det klassiske miljøet, og begynte å spille jazz på kontrabass. «En fenomenal bass-spiller, hvis utrolig lange fingre gjør ham i stand til å ta grep de fleste andre ikke drømme om», ifølge en omtale i Arbeiderbladet i 1966, da om Charles Lloyds album «Of Course Of Course»

Fra tidlig på 60-tallet spilte han rundt i verden med Eric Dolphy, Jaki Byard, Wes Montgomery og Cannonball Adderley. I 1963 ble han med i Miles Davis’ kvintett med Herbie Hancock, Tony Williams, og Wayne Shorter, der han ble i fem år.

– Eg opplevde Miles Davis som ein omsynsfull bandleiar som ville ha det beste ut av meg. Eg var med på starten av den elektriske perioden hans også, men elbassen vart aldri det store for meg, anna enn når eg gjorde kommersielle jobber i studio. Du kan ikkje gjøre begge deler like bra. Eg held fokus på upright-bassen, fortalte Carter på Jazzfestivalen på Kongsberg i 2008, der han ble intervjuet av Dagsavisens Roald Helgheim.

Stjerner på rekke og rad

Så mye som han har vært med på, har Ron Carter naturlig nok også besøkt Norge noen ganger.

– Eg har alltid arbeidd hardt. Filmskodespelarar kan lage ein film i året og elles drive dank. Eg er arbeidande musikar heile tida, om eg er på reise eller i studio, fortalte han på Kongsberg.

Noen av de andre som har fått nyte godt av Ron Carters bass i ryggen er Tommy Flanagan, Gil Scott-Heron, Gil Evans, James Brown, Coleman Hawkins, Bill Evans, Carlos Santana, Aretha Franklin, Sonny Rollins, Paul Simon, Janis Ian, Bette Midler, Benny Goodman, George Benson, B.B. King, Antonio Carlos Jobim, Kronos Quartet, Stan Getz og Dexter Gordon. Han spiller også med Dexter Gordon i filmen «Round Midnight».

Ron Carter har også gitt ut rundt 50 album med sitt eget navn på omslaget. Denne gangen stiller han med kvartetten «Foursight», sammen med Renee Rosnes på piano, Payton Crossley på trommer og Jimmy Greene på tenor sax, alle sammen velrenommerte musikere hver for seg.

Mer fra Dagsavisen