Nye takter

Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson til Folketeatret

Frontfiguren i verdens største rockeband står alene på scenen i Oslo.

Iron Maidens vokalist Bruce Dickinson lar resten av bandet være igjen hjemme når han senere i år legger ut på turné med det han har kalt et «One Man Theatre Show». I august runder rockestjernen 60 år, og 11. september kommer han til Oslo og Folketeatret. Der vil vokalisten i verdens største heavy metal-band, ifølge arrangør Cathrine Astad i Catwork, som representerer Dickinson i Norge, fortelle historier fra et langt liv i rocken, basert på boken «What Does This Button Do – en selvbiografi» som kom høsten 2017.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

I boken som nylig ble nominert til «Årets bok» i Storbritannia, forteller Dickinson utstrakt om oppvekst og om bandet han ble med i fra 1981, og som han har ledet siden med unntak av noen få år da han viet seg til andre ting, blant annet bokskriving, foredragsvirksomhet og flytimer. Dickinson er ellers ikke kjent for å ligge på latsiden, og forut for enmannsturneen til høsten skal bandet gjennomføre en over to måneder lang sommerturné gjennom hver krik og krok av Europa. Første helgen i juni står Iron Maiden på nye Dahls Arena i Trondheim, for årets eneste Norgeskonsert, under den nye festivalen Trondheim Rocks. Under denne «Legacy Of The Beast Tour» framfører de noen av bandets mest sentrale og største hits fra de fire tiårene. Den etterfølger «Book Of Souls»-turneen som i 2016 brakte dem til Telenor Arena, og hvor Dagsavisens anmelder konkluderte med at «Iron Maiden jorda rundt lander steinhardt og solid på scenen uansett hvordan de måtte ankomme. De leverer konserter som få band gjør etter dem, hvor kjærligheten til fansen er like varm som ovasjonene de får tilbake. Og glem ikke at disse pionerene har fire tiår bak seg som et av heavyrockens mest slitesterke varemerker.»

Når sommerens turné kulminerer i august, legger så Iron Maiden-vokalisten ut på egen hånd. Det er han vant til, som en etterspurt foredragsholder for bedrifter og andre som villig betaler for å høre sangeren, gründeren og piloten fortelle om liv og karriere. Men Folketeater-showet blir noe annet, og i langt større grad skreddersydd fansen. Her skal også publikum selv få lov å stille spørsmål i det todelte showet, der andre del vil basere seg utelukkende på spørsmålskort fra salen og diskusjon rundt disse.

Les Dagsavisens intervju: Et liv i tungrockens eliteserie. Snart fyller han 60.

Historien alene fra et band med hundre millioner solgte album og over to tusen konserter bak seg, vil kunne fylle flere Folketeatre. Når Dickinson står på scenen alene vil det i større grad handle om han selv, fra oppveksten i Sheffields arbeiderstrøk via den ufattelige suksessen med Iron Maiden som selve symbolet på britisk heavy metal, og timene bak spakene i bandets legendariske Boing 747, kalt Ed Force One oppkalt etter bandets symbol og maskot Eddie. I jumbojeten flyr vokalisten personlig bandet og fansen under turneene. Sannsynligvis vil han også vie noen historier til hans egen kamp mot sykdomsperioden i 2014, da han fikk halskreft som kunne satt en stopper for karrieren.

Billettene til showet – 800 i første omgang – legges ut for salg torsdag 19. april, og koster den symbolske summen av 666 kroner, med henvisning til Iron Maidens kanskje største suksess, platen «The Number Of The Beast». Med billetten vil det følge et signert eksemplar av boken, forteller Cathrine Astad hos Catwork.

Mer fra Dagsavisen