Nye takter

Årets album, uten trøbbel

62 musikkanmeldere kan ikke ta feil. Susanne Sundfør har laget årets album med «Music For People In Trouble».

Kritikertoppen er laget på bakgrunn av individuelle lister fra 62 norske musikkanmeldere. Susanne Sundførs seier var tidlig ganske klar, mens det ble desto tettere mellom de neste på lista. Sundfør vant også i 2015, og etter 30 år med denne kåringen er det bare to andre navn som har vunnet to ganger – R.E.M. i 1992 og 1996, PJ Harvey i 1995 og 2011. Albumets første singel, «Undercover», kommer i tillegg på 2. plass på lista over årets beste låter.

Hele lista: Dette er årets beste album 2017

Hele lista: Dette er årets beste låter 2017

Mesterverk

«Essensen i alt dette er sanger med et innhold som kan være så vanskelig som helst, men som er så overbevisende laget og framført at de fornyer troen på tilværelsen, til tross for en tidsånd som ofte kan fortone seg som uutholdelig. Dette er Susanne Sundførs mesterverk. Det er vanskelig å tenke seg noe sterkere, større eller vakrere», sto det i anmeldelsen her i Dagsavisen.

«Songs For People In Trouble» er et annerledes album enn «Ten Love Songs», som gikk helt til topps i 2015. For Susanne Sundfør selv var det ikke opplagt at dette albumet skulle slå like godt an.

– Det er gøy å gjøre noe som jeg vet ikke kommer til å slå an så bra, å utfordre – for dette er ikke den musikken som er populær i dag, sa hun med et smil til NTB. Bransjefolk skal ha advart henne med et «ikke gjør det».

Optimistisk

Jeg er egentlig ganske optimistisk, sa Sundfør til NTB, til tross for sangtekster som «I always thought my life would be a sad song», og selv om det høres svart ut på mange av låtene.

– Selvfølgelig kan en føle sorg og maktesløshet, men jeg avslutter platen med et håp og en tro på hva som bor i folk: At de har en indre verdi om å ta vare på hverandre. Den verdien tror jeg ikke noen gang forsvinner, men den må oppmuntres. Man må stå imot destruktiviteten, la hun til.

Etter utgivelsen toppet hun høsten med en kort norgesturné der hun framførte «Music For People In Trouble» i sin helhet, verken mer eller mindre, konserter som allerede er blitt legendariske. I mai legger hun ut på en ny og lengre turné i hjemlandet.

Les også: Årets låt-vinner Sigrids suverene vibber

God forhistorie

Susanne Sundfør har en god forhistorie på Kritikertoppen. Debutalbumet nådde ikke helt opp i 2007, men singelen «Walls» var nr. 9. Så vant «The Brothel» låtavstemningen i 2010, mens albumet av samme navn kom på 20. plass. I 2012 kom «White Foxes» på andre plass på låtlista, mens albumet «The Silicone Veil» ble nr. 8. I 2015 gikk altså «Ten Love Songs» helt til topps.

Cezinando har laget årets nest beste norske album.

Cezinando har laget årets nest beste norske album. Foto: NTB scanpix

Store norske

To andre norske album kom inn blant de ti øverste, fra Cezinando og Motorpsycho, noe som også signaliserer et musikalsk mangfold vi kan være godt fornøyd med. Totalt er 14 norske utgivelser på lista, én mer i fjor, noe som bikker norskandelen over en tredjedel. Vi har alltid praktisert en internasjonal profil på Kritikertoppen, og ser igjen at norske utgivelser hevder seg godt i den store sammenhengen.

Gamle og nye helter

Det er ingen automatikk i å få fornyet tillit på Kritikertoppen. The War On Drugs gjør det riktignok godt igjen på 3. plass i år, etter å ha stukket av med seieren i 2014. Bjørk holder også stilen på 7. plass, 24 år etter at «Debut» gikk helt til topps. Gamle helter som Neil Young, Van Morrison, U2, Foo Fighters, Beck, Queens of The Stone Age og Depeche Mode har alle kommet med nye album i 2017, men er knapt nok nevnt på noen av stemmesedlene fra de 62 deltakerne. Yngre pophelter som Taylor Swift, Ed Sheeran og Sam Smith glimrer også med sitt fravær.

Kulthelter

Fortsatt er det plass til store outsidere på lista. Engelske Peter Perrett på 10. plass er den første av dem, den gamle kulthelten fra The Only Ones som nærmest fikk et nytt liv i 2017. Hans album er tett fulgt av Mount Eerie, enmannsgruppa til amerikanske Phil Elverum, som lagde et gripende album til minne om sin døde kone. Etter disse to igjen kommer årets kanskje største overraskelse på lista, gjenforeningsalbumet til engelske Slowdive, som en indikator på at 90-tallsgenerasjonen gjør seg sterk gjeldende i norsk musikkritikk.

Ikke så sært

Til sammen ble det avgitt stemmer på 307 forskjellige album! Noen vil oppfatte dette som et uttrykk for musikkjournalisters sære preferanser. Vi gjentar derfor at journalistikken også må fortelle folk om noe som er nytt. Siden det er lettere enn noen gang å høre musikken som er med på Kritikertoppen anbefaler vi å sjekke ut flere av dem som ligger på lista. Her er det store sjanser for å bli positivt overrasket.

Årets beste debutalbum kommer fra amerikanske SZA på 13. plass, tett fulgt av norske Charlotte Dos Santos på 15. plass. Et godt sted å begynne, etter å ha hørt på «Music For People In Trouble» en gang til.