Sigrid på Øyafestivalen i sommer, i en lang rekke av konserter med «Don’t Kill My Vibe» som siste låt.

Sigrids suverene vibber

Det var aldri noen tvil: «Don’t Kill My Vibe» med Sigrid er suverent årets beste låt, ifølge norske kritikere.

Nye takter

– Så kult, utbryter en sprudlende Sigrid Raabe, da hun får høre resultatet om avstemningen om årets låt.

– Det er helt ekstremt fint å vinne med den låten. Den handler om en kjip opplevelse for meg. Derfor er det utrolig gøy at den har betydd så mye for karrieren min.

Hele lista: Dette er årets beste låter 2017

Åpen for tolkninger

For et år siden var det nesten ingen som hadde hørt om Sigrid Raabe. «Don’t Kill My Vibe», kom ut på singel i februar. Da fortalte hun Dagsavisen om opprinnelsen til sangen, som beskriver opplevelsen rundt et låtskriversamarbeid der hun ble svært nedlatende behandlet.

– Jeg vil ikke si hvilken session det var eller hvem det gjaldt, av hensyn til vedkommende. Men når du er i et rom med andre der du ikke føler deg velkommen, der du like gjerne ikke kunne kommet i det hele tatt - det gjør noe med humøret ditt. For meg handler sangen om denne hendelsen. Mens andre forteller meg at det er en sang om å være i et forhold. Jeg er glad for at Martin Sjølie og jeg har klart å skrive en låt som er åpen for tolkninger, sa hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Internasjonal oppsikt

Responsen var umiddelbart ekstatisk: «Meet 2017s hottest pop prospect» skrev NME. «How Sigrid proved to be an elite pop star» fortsatte samme organ etter festivalen The Great Escape. «Approaching pop from left of centre» mente BBC. «Sigrid is making essential music. Can she be a US star» spurte Billboard. Da Elton John tok over strømmetjenesten Amazon Unlimiteds «dagens sang» i ei uke, valgte han nye utgivelser med Lana del Rey, Father John Misty - og «Don’t Kill My Vibe» med Sigrid fra Ålesund.

Siden har det gått i ett for Sigrid, med opptredener verden rundt. Vi traff henne igjen i Roskilde på forsommeren.

– Alt er helt surrealistisk. Jeg trodde ikke så mye skulle skje allerede i år. Jeg er på rett sted til rett tid, men vi har jobbet hardt for dette også, fortalte hun da.

Les også: Årets album, uten trøbbel

Hele lista: Dette er årets beste album 2017

Fredspriskonsert

Vi snakket med Sigrid igjen etter Nobelkonserten mandag, der hun ble et høydepunkt med «Dynamite» og den helt nye «Strangers» - men ikke framførte «Don’t Kill My Vibe». Å ikke synge sin største hit ved en sånn anledning tyder på relativt høy selvsikkerhet.

– Nei, jeg hadde mer lyst til å spille «Strangers». Det var utrolig sterkt å være en del av den konserten. Jeg synes ICAN er så fantastisk og gjør en viktig jobb, sa hun. Og ville egentlig snakke mer om dette enn om «Don’t Kill My Vibe».

Årets talent

Sigrid nevner «Humble» med Kendrick Lamar som en av sine store favoritter fra året som gikk, før vi får fortalt at den ligger seks plasser under henne på lista, og «Green Light» med Lorde etter at vi har lest opp de andre som kom nærmest henne. Susanne Sundfør er også en av hennes store personlige favoritter.

– Jeg så henne på en konsert i fjor, og tenke wow, jeg vil være sånn som henne, men full kontroll på scenen.

På tampen av 2017 er Sigrid blitt nominert til BBCs «Sound Of 2018», der en artist på nyåret blir utropt til den mest lovende for året som kommer. En utmerkelse som før har gått til navn som Adele, Sam Smith og Ellie Goulding. Sigrid har foreløpig bare gitt ut en håndfull sanger etter «Don’t Kill My Vibe». Kommer det snart mer?

– Det kan jeg ikke si noe om, sier hun hemmelighetsfullt. – Men jeg har ikke tenkt å stoppe å slippe musikk, ler hun. Klar for juleferie etter et svært hektisk år.