Nye takter

På tide med Miss Tati

Etter å ha vært et velkjent navn på konserter og festivaler i flere år kommer Miss Tati med sitt første album i dag. Det viser seg at det var på høy tid.

– Fokuset mitt har vært å gjøre gode konserter. Det er der jeg er i mitt ess, og uttrykker meg 100 prosent. Jeg trives best på scenen. Energien mellom meg, bandet og publikum er det beste jeg vet, sier Tatiana «Miss Tati» Palanca fra Bergen.

Les Dagsavisens anmeldelse: Muntert, modent og litt mørkt

Urørt og Bylarm

Miss Tati fikk et lite gjennombrudd da hun var med i Urørtfinalen i P3 i 2015, sammen med Silja Sol, Slutface og vinneren Kristian Kristensen. Dette førte til opptredener på Bylarm også, og videre til konserter på viktige festivaler som Slottsfjell, Øya og Oslo World Music Festival.

I vår har hun vært oppvarmingsartist på rundt 40 konserter med Sondre Lerche. Når hun nå endelig kommer med sitt første album beskriver hun seg selv som en «late bloomer».

– Jeg har brukt publikum til å teste ut låter. Finpusset dem, og funnet mitt eget sound. Så har jeg spilt inn låter sporadisk, og gitt dem ut som singler, forteller hun.

Blant disse singelen er Urørt-låten «Shakedown», og «Dont’t Let Go» og «Again And Again», som begge kom på Tellé Records.

– Det var på høy tid med en fullengder nå, sier hun.

– Derav tittelen «Finally, Tati»?

– Ja, endelig Tati, ler hun.

Verdensmusikk

Tatiana Palanca vokste opp i Portugal, og kom til Bergen som tiåring. Foreldrene kommer fra Angola. Alt dette har vært med på å prege uttrykket hennes.

– I Portugal har vi fado, portugisisk blues, med melankolske melodier og sangere som lever seg inn sangene. De lider virkelig for kunsten. Fra Angola tar jeg gleden, rytmene og dansen. Når jeg bestemmer meg for å lage en låt må den både treffe meg i mellomgulvet og hoftene.

– Da jeg kom til Norge oppdaget jeg r & b og hip hop, og ble helt oppslukt, og skjønte at dette hadde jeg lyst til å gjøre. I Bergen kom jeg inn i et undergrunnsmiljø. Jeg sang refrenger i låtene til hip hop-artister, eller improviserte på jams, forteller hun.

Så begynte hun å kore for grupper som Datarock, Kakkmaddafakka og partyfenomenet Fagernes Yatch Klubb, og utvidet repertoaret med popmusikk også.

Les også: Bergens rytmeeksplosjon

Byen er Bergen

Miss Tati var en stund administrasjonskonsulent i kultur-, idretts- og næringsavdelingen i Bergen kommune, men har sagt opp jobben, og er fulltid artist med ansvar for sitt eget team. Hun er enda en artist som bekrefter at Bergen er Norges fremste musikkby.

– Bergen har gitt meg selvtillit. Det er en by der du kan gjøre hva du vil, og likevel bli respektert på tvers av sjangere. Der alle støtter hverandre, selv om alle sitter og koker på hver sine ting.

Som bom-bam-boom

Åpningslåten «Free» er en feiring av å fortape seg i musikken, og å følge sine egne instinkter. «Even haters can fear ya, if you just drop it like a bom-bam-boom» bedyrer hun. Og sangeren forsøker seg som rapper også, selv om «negativity said don’t do it».

– Jeg er fascinert av rap. Men jeg er ikke et hip hop-hode. Man kan fort bli straffet hvis man ikke er det, og rapper likevel. Jeg vil bare ære den kunstformen, og flørte med den. Det føles naturlig for meg.

– Tekstene handler om opplevelser og relasjoner jeg eller mine nærmeste har hatt opp gjennom årene. Med en optimistisk innstilling, om å reise seg og gå videre når det er vanskelig. Og være stolt av å være kvinne, forklarer hun.

Tati har oppkalt plateselskapet Chilenwa etter moren sin?

– Fordi det er takket være henne at jeg er den sterke kvinnen jeg er i dag.

Live i studio

Albumet er produsert sammen med Ivar Thormodsæter, som også spiller trommer i Miss Tatis faste band. På tross av stor studiolyd beskriver hun albumet som et livealbum som er utviklet sammen med bandet.

Miss Tati gjør noen få konserter i forbindelse med utgivelsen av albumet. Først på Nattjazz i Bergen neste fredag, fordi det var der hun som helt ny artist fikk sin første store sjanse i 2013. En større turné venter til høsten.

Spiller på Musikkfest Oslo på Vulkan Arena 3. juni.

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen