Nye takter

Fra Fana til Rio og tilbake igjen

I kveld spiller Kygo på Bislett i Oslo, søndag avslutter han OL i Rio. Kygo er Norges største popsuksess, men ingen hylende fans samler seg utenfor hotellet hans.

OL, egen festival i Bergen, kleskolleksjon, toppnavn på elektronikafestivalen Findings foran David Guetta og et knippe superhits. Kygo, det er noe med denne karen. Han er blant verdens største for tida, og har med sine hits prestert noe ingen annen nordmann har gjort før ham. La oss se hvem som kan toppe dette. a-ha? Ha, ha. Selv sammen med a-ha var Kygo slappere enn på egen hånd. Stargate? Nja, de er vel ikke like mye i vinden? Nico & Vinz? Tja, med et par hits til på samvittigheten, så kanskje. Madcon? Nei. Highasakite? Nei. Kygo stiller i en klasse for seg.

Denne uka lanserte Kygo sin egen kleskolleksjon, og gjør dermed som mange andre artister. Rihanna, Kanye West og Madonna har også gjort egne kleskolleksjoner, det er en måte å holde seg aktuell på og tjene en slant. Platesalg er ikke hva det en gang var. På tampen av 2015 anslo Kapital at Kygo hadde tjent rundt 100 millioner kroner. I 2015 dro Kygo AS inn 16 millioner kroner, og dette selskapet er det Kygo selv som eier. Han var den som raskest nådde én milliard strømminger på Spotify, en voldsom bragd. Og som om ikke det var nok; han skal også opptre under avslutningsseremonien på Maracana søndag. Ja, i OL, altså. Det gjenstår å se hva han skal bidra med, men uansett er dette ganske stort. Deretter bærer det hjem til Bergen og sin egen festival. Han er jo fra Fana og bergensere vet å sette pris på sine egne.

Det er umulig å forklare Kygos suksess uten å nevne USA. Går vi ti år tilbake var elektronisk dansemusikk noe amerikanere ble eksponert for på klubber i homsemiljøer, festivaler i ørkenen og superklubber i Las Vegas. Så ble plutselig tempoet skrudd ned et par hakk, det kom stadig oftere vokallinjer i låtene og de ble allsangvennlige. R & B-artister la vokalsporet og radio kastet seg over folk som David Guetta. Den elektroniske dansemusikken, eller EDM som mange kaller den, ble nåtidens popmusikk.

Svenske Avicii blandet inn westernelementer og tropiske lyder. Så var Kygo der med sin variant av EDM og fikk enorm suksess med det som nå kalles tropical house. Ja, han overgår alt vi før har opplevd av suksesshistorier her på berget. Kygo har dog fått mye kritikk for å være flyktig og repeterer seg selv. Men når det er sagt; han har en popteft få forunt og er på det feltet ganske så lik Avicii. Singelen «Stole The Show» er et mesterverk og et eksempel på særs effektiv popmusikk der de mest smittsomme partiene presenteres om og om igjen. Dessuten; den inviterer til allsang fra hele salen, også de helt der bakerst, de som ikke bryr seg så mye. Her ligger også noe av nøkkelen til en varig karriere. Bryr folk seg? Kygos musikk spilles over alt fra shoppingsentre til fotballkamper og nachspiel. Men det er ikke sånn at menneskemengder samles utenfor hotellet hans. Det er ikke fans som går av hengslene når han viser seg. Kygo er anonym der han enten står bak miksepulten eller sitter ved pianoet. Han er dermed avhengig av stadig nye hits for å holde karrieren i hevd. Han kan ikke, som for eksempel Rolling Stones, dra å turné og spille for gamle fans, bare fordi de er betalingsvillige og ja, nettopp fans. Det er sangene til Kygo som har gjort seg bemerket, ikke Kygo, men det har han på sett og vis bedt om selv. Han startet jo med å remixe andre.

Den nye elektronika-vinen er heldige de er norske. Eller i hvert fall heldige de har gjennomslagskraft i Norge. Ganske enkelt fordi dagens musikkmarked er i total endring, og vi befinner oss på mange sett i år null. Dermed må de som formaterer radio og spillelister der ute tenke nytt. Mange er nok nølende til å stole helt på egen magefølelse. Da er strømmelistene i Norge fine å lene seg på. Norge er et lite land, mange bruker strømmetjenester og vi er storforbrukere. Dermed speiles trender i det norske markedet raskt og kan plukkes opp av andre.

Den elektroniske scenen er befolket av norske produsenter og artister. Alan Walker, Seeb, CLMD. Ja, det er mange med en viss suksess der ute. Norske artister som lager den lettbeinte typen elektronisk pop og dansemusikk har fått litt gratishjelp av svenskene. Avicii og Swedish House Mafia var de største i verden, og det ble en slags formel å «Look to Scandinavia» for nye artister og låter. Og der oppe i nord, der var tilfeldigvis Kygos remix av Seinabo Seys «Younger».

I kveld er det Findings på Bislett. Elektronikafestivalen er alt annet enn hva Øya forsøker å være. Dessuten har de et helt annet publikum. På Findings handler det om å ha det moro og lage fest. Og for dem betyr det allsang, fyrverkeri og dans. Kort sagt; Kygo.

Mer fra Dagsavisen