Nye takter

Fra «Cabaret» til Øya

Gundelach var et av årets store nye navn på Bylarm. Nå gir han ut sitt første minialbum.

«En klar, lys stemme over sløye elektroniske klubbstemninger er ikke en garantert suksess i seg selv. Men Kai Gundelachs sanger hever seg fort godt over gjennomsnittet», skrev vi da han var en av Dagsavisens anbefalte foran Bylarm i vinter.

Siden har Gundelach fått stadig mer omtale, og vekker også berettiget oppsikt i utlandet. I kveld skal han opptre på Silencio, klubben til David Lynch i Paris. I morgen er turen kommet til The Great Escape, et britisk Bylarm i Brighton.

Lang kø

Første Bylarm-kvelden var køen for Gundelach utenfor Gamla så lang at vi aldri kom inn for å se om vi hadde rett. Siste kvelden kom på mye større Sentrum Scene. Gundelach utmerket seg med et profesjonelt show. Også som gitarist. Med soloer!

– Jeg hører at folk er blitt overrasket av å se meg på konserter, siden jeg spiller mye gitar, og det ikke er så mye gitar i de innspilte låtene. Det er litt cheesy med gitarsoloer. Det er en hårfin linje, noen ganger funker det, en annen gang funker det kanskje ikke. Men mange hadde sikkert regnet med å bare se en fyr med laptop og en som sang, sier Gundelach.

For sånn høres det ut på «Spiders». Låten som Pharrell Williams har spilt på sitt radioprogram på Beats 1 på Apple Music.

– Det var litt surrealistisk å våkne opp til den nyheten, sier Gundelach.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Annerledes

«Spiders» kom ut like før Bylarm, og er nå også åpningslåten på den nye EP-en som bare heter «Gundelach». Her er også den neste singlen, som heter «Fjernsynet». Også en sang på engelsk, men tittelen er det vanskelig å forstå i forhold til teksten.

– Jeg la inn låten på telefonen min, og da jeg skulle skrive inn en tittel kom «Fjernsynet» opp i autokorrekt. Siden jeg syntes det passet fint til lydbildet beholdt jeg den.

– Hva får de ut av dette i utlandet?

– De klarer ikke å uttale «Fjernsynet» ordentlig. Men sangtitler er som oftest hentet fra teksten, det er fint med noe som er annerledes.

Gundelach mener også at låtene hans i seg selv er lite tradisjonelle.

– De er ofte gjentakende, med en A og en B-del, mer enn vers, refreng og bro. De nye låtene jeg lager har noen mer tradisjonelle strukturer, forteller han.

Cabaret

Kai Gundelach har lang sceneerfaring. Han spilte barneteater hjemme i Bærum, og sto på scenen i «Cabaret» på Oslo Nye Teater som 13-åring.

– Jeg oppdaget at jeg var glad i å synge. Så begynte jeg å spille gitar også, jeg hørte på Van Halen, Guns N’Roses og Whitesnake, og satt og øvde på soloene.

I stedet for å gå videre denne veien ble Gundelach DJ, som spilte på steder som Villa, Blå og Skaugum (på Solli plass, ikke i Asker). I 2009 begynte han så smått å produsere sin egen musikk også. Han spilte sin første konsert på Jæger, på Musikkfest Oslo for to år siden.

– Jeg var så nervøs, jeg har vært i klubbmiljøet i flere år, men det var første gang jeg viste fram min egen musikk. Og så gikk det veldig fint.

Ikke noe halvveis

Gundelach fikk umiddelbart tilbud fra store plateselskap, men valgte et lite, og har siden gått videre til et som er enda mindre. En omvendt vei å gå for et lovende nytt navn?

– Jeg har mest lyst til å gjøre min egen greie, i mitt eget tempo. Å bygge dette sakte opp i stedet for å bli formet. Da går det bedre å være seg selv.

Han ga ut en EP sammen med DJ og produsent Finnebassen i 2012. Ellers har Gundelach vært sparsom med sitt eget materiale.

– Jeg har ikke villet ha noe som er halvveis der ute, forklarer han, og jobber videre med det som skal bli et helt album.

– Det kan hende det kommer en EP til først. Jeg jobber som om det skal bli et album. Jeg er veldig glad i album som henger sammen, sier han.

Nær målet

Nå skal Gundelach spille både på Øya og Roskilde, to av sommerens største festivaler i nærområdene.

– Det blir spennende å se om jeg blir mer nervøs hvis jeg står foran flere tusen mennesker i Roskilde, sier han.

– Det høres ut som det nesten er en plage å gjøre konserter?

– Jeg merker at jeg blir stadig mer komfortabel for hver gang. Jeg lurer noen ganger på hvorfor jeg utsetter meg for dette. Så står jeg på scenen, og så skjønner jeg hvorfor. Den dagen jeg ikke lenger er nervøs må jeg kanskje gi opp. Da bryr jeg meg ikke lenger. Jeg har en gammel notatbok der jeg har skrevet opp noen av målene mine, og ett av dem var å spille på Øya.

Gundelach spiller på Roskilde 27. juni, Øya 12. august og på Elvefestivalen i Drammen 26. august.

Mer fra Dagsavisen