Nye takter

Her er listene over den beste musikken i 2014

ÅRETS PLATER

Topp 10

1. The War On Drugs: «Lost in the Dream»
Med sitt tredje album ble det fulltreffer for Adam Granduciel og bandprosjektet hans The War On Drugs. En av årets mest best bejublede plater verden over. Se egen sak.

2. Highasakite: «Silent Treatment»
Norsk band som tok steget opp i internasjonal stadiondivisjon med slående, slitesterkt album: Det kom i februar, og sangene runger i hodet ennå. To av låtene er på singeltoppen.

3. St Vincent: «St. Vincent»
Med skrudde poplåter, skarpt gitarspill, oppsiktsvekkende konserter og tergende innstilling til kjønn og seksualitet og sånt, var Annie «St Vincent» Clark en bedre Prince enn Prince i år.

4. Emilie Nicolas: «Like I'm a Warrior»
Etter suksessen med «Pstereo» var forventningene skyhøye til debutalbumet til Emilie Nicolas. Som innfridde med en sjelden klar stemme, og ekstra sterke stemninger i sine egne sanger.

5. FKA Twigs: «LP 1»
Lyden er pakket inn i mye luft krydret med tung bass og trekker veksler på Bristol og Aaliyah. 26-åringen Tahliah Barnetts hviskende falsettstemme løfter dette albumet til noe spesielt.

6. Todd Terje: «It's Album Time»
Discokongen slapp sitt debutalbum etter flere år som produsent av klubbmusikk. Albumet  viste Todd Terje fra en leken side, mens Bryan Ferry plutselig var hipp igjen. Ikke verst.

7. Swans: «To Be Kind»
Dirrende intenst, øredøvende vakkert: Dobbeltalbum med ti låter på to timer, der Swans spiller seg opp til høyder ingen andre er i nærheten av. Ett av vår tids store rock n roll-band.

8. Torgeir Waldemar: «Torgeir Waldemar»
Årets største overraskelse på lista. En godt voksen  debutant står fram som et enestående eksempel på at det går an å spille inn erkeamerikansk musikk i Maridalen, og få det til å høres dypt personlig ut.

9. Thea Hjelmeland: «Solar plexus»
Et sterkt personlig dokument fra livet til Thea Hjelmeland, og samtidig et album som sprenger grenser for norsk popmusikk. «Solar Plexus» treffer hardt, brutalt og vakkert.

10. Store P: «Regnmannen»
Han er fra kretsen rundt Lars Vaular og John Olav Nilsen og dette er hans debutalbum. Som rapper har Store P en melodisk kvalitet som gir låtene enda et rom å bevege seg i. Som tekstmaker er han syrlig og egen. Som debutalbum er dette glimrende.

11-40:

11. Sun Kil Moon: «Benji»

12. Jenny Lewis: «The Voyager»

13. Aphex Twin: «Syro»

14. Ariel Pink: «Pom Pom»

15. Angel Olsen: «Burn You Fire For No Witness»

16. SunnO))) & Scott Walker: «Soused»

17. Future: «Honest»

18. Damon Albarn: «Everyday Robots»

19. Rosanne Cash: «The River & The Thread»

20. Sturgill Simpson: «Metamodern Sounds In Country Music»

21. Lykke Li: «I Never Learn»

22. First Aid Kit: «Stay Gold»

23. I Was A King: «Isle Of Yours»

24. Flying Lotus: «You’re Dead»

25. Jack White: «Lazaretto»

26. Warpaint: «Warpaint»

27. Taylor Swift: «1989»

28. Real Estate: «Atlas»

29. Robert Plant: «Lullaby and… The Ceaseless Roar»

30. Sharon van Etten: «Are We There»

31. Run The Jewels: «Run The Jewels 2»

32. Jenny Hval & Susanna: «Meshes Of Voice»

33. YG: «My Krazy Life»

34. DJ Quik: «The Midnight Life»

35. Röyksopp & Robyn: «Do It Again»

36. Black Keys: ««Turn Blue»»

37. Dagens Ungdom: «Dagens Ungdom»

38. Caribou: «Our Love»

39. Lana Del Rey: «Ultraviolence»

40. Kaja Gunnufsen: «Faen Kaja»

ÅRETS LÅTER

Topp 10:

1. Röyksopp & Robyn: «Monument»

2. Sia: «Chandelier»

3. «Future Islands»: Seasons

4. Onkl P: «Styggen på ryggen»

5. Todd Terje: «Delorean Dynamite»

6. FKA Twigs: «Two Weeks»

7. Sondre Lerche: «Sentimentalist»

8. Store P: «Vikje være i din verden»

9. First Aid Kit: «My Silver Lining»

10. Highasakite: «Lover Where Do You Live»

11 til 20:

11. Kiesza: «Hideaway»

12. Ariel Pink: «Put Your Number In My Phone»

13. Seinabo Sey: «Younger»

14. Gabrielle: «Fem fine frøkner»

15. Meghan Trainor: «All About The Bass»

16. Taylor Swift: «Shake It Off»

17. Röyksopp & Robyn: «Do It Again»

18. Emilie Nicolas: «Grown Up»

19. Highasakite: «Since Last Wednesday»

20. Silja Sol: «Stemning»

DISSE HAR STEMT

Arild Andersen (Aftenposten), Svein Andersen (Aftenposten), Martin Anfinsen (Adresseavisen), Cecilie Asker (Aftenposten), Sven Ove Bakke (Dagbladet), Brand Barstein (Gaffa), Jon Vidar Bergan (Drammens Tidende), Eirik Blegeberg (Klassekampen), Tor Martin Bøe (VG), Christine Dancke (NRK P3), Terje Eidsvåg (Adresseavisen), Marius Emanuelsen (Morgenbladet), Erik Fossen (Bergens Tidende), Robert Gjestad (Aftenposten), Ruben Gran (NRK P3), Roald Hansen (Firdaposten), Jørgen Hegstad (NRK P3), Ole Jacob Hoel (Adresseavisen), Egon Holstad (Nordlys), Victor Josefsen (Spirit/blogg.deichman.no), Alexander Øverås Karlsen (Adresseavisen), Aslaug Olette Klausen (Gaffa), Kim von Klev (NRK P3), Synne Øverland Knudsen (ENO/Fanfare), Marie Komissar (NRK P3), Ida Bakke Kristiansen (Aftenposten), Malin Kulseth (Natt & Dag), Eirik Kydland (ENO), Oda Faremo Lindholm (Dagsavisen), Tord Litleskare (Gaffa), Ellen Lund (Gaffa), Chris Monsen (Klassekampen/Jazznytt/Perfect Sounds Forever), Charlotte Myrbråten (Klassekampen), Morten Ståle Nilsen (VG), Ørjan Nilsson (BA), Robin Olsen (Musikknyheter.no), Danny Pellicer (Nordlys), Bernt Erik Pedersen (Dagsavisen), Jonas Pettersen (Dagbladet), Ali Reza Soufi Pour (NRK P3), Geir Rakvaag (Dagsavisen), Daniel Ramberg (Natt & Dag), Espen Rusdal (Dagsavisen), Øyvind Rønning (Dagbladet), Sandeep Singh (VG), Tom Skjeklesæther (Klassekampen), Espen Nørvåg Slapgård (Metal Hammer), Asbjørn Slettemark (Aftenposten/NRK P3), Rune Slyngstad (AN/Fædrelandsvennen), Olav Solvang (Vårt Land), Sarah Winona Sortland (Natt & Dag/Adresseavisen), Stian Stakset (Morgenbladet/musikkprat.blogspot.no), Tore Stavlund (ENO), Mode Steinkjer (Dagsavisen), Svein Strømmen (Klassekampen/ENO), Katrine Sviland (Aftenposten), Thomas Talseth (VG), Svein Terje Torvik (NRK P13), Kjetil Kopren Ullebø (Bergens Tidende), Erik Valebrokk (erikvalebrokk.blogspot.no), Audun Vinger (Dagens Næringsliv/Jazznytt), Øyvind Vågnes (Dag og Tid), Rob Young (Jazznytt), Ann Kristin Ødegård (BA), Stein Østbø (VG), Olav Østrem (Klassekampen) og Trine Jørgensen Aandahl (NRK P3).

TIDLIGERE VINNERE

ALBUM
Tracy Chapman: «Tracy Chapman» (1988), Neil Young: «Freedom» (1989), Waterboys: «Room To Roam» (1990), Nirvana: «Nevermind» (1991), R.E.M.: «Automatic For The People» (1992), DeLillos: «Neste sommer» (1993), Grant Lee Buff alo: «Mighty Joe Moon» (1994), PJ Harvey : «To Bring You My Love», (1995), R.E.M.: «New Adventures In Hi-Fi» (1996), Radiohead: «OK Computer» (1997), Mercury Rev: «Deserter's Songs» (1998), Basement Jaxx: «Remedy» (1999), Lambchop: «Nixon» (2000), The Strokes: «This Is It» (2001),  Queens Of The Stone Age: «Songs Of The Deaf» (2002), Outkast: «Speakerboxxx/The Love Below» (2003),  Franz Ferdinand: «Franz Ferdinand» (2004), Antony & The Johnsons: «I Am A Bird Now» (2005), 120 Days: «120 Days» (2006), Robert Plant & Alison Krauss: «Raising Sand» (2007), Glasvegas: «Glasvegas» (2008), John Olav Nilsen & Gjengen: «For sant til å være godt» (2009), Kanye West: «My Beautiful Dark Twisted Fantasy» (2010), PJ Harvey: «Let England Shake» (2011),  Frank Ocean: «Channel Orange» (2012), Disclosure: «Settle» (2013).

SINGEL
Tanita Tikaram: «Good Tradition» (1988), Madonna: «Like A Prayer» (1989), Sinéad O'Connor: «Nothing Compares To You» (1990), R.E.M.: «Losing My Religion» (1991), R.E.M. : «Man On The Moon» (1992), DeLillos: «Neste Sommer» (1993), Beck: «Loser» (1994), Nick Cave & Kylie Minogue: «Where The Wild Roses Grow» (1995), Kula Shaker: «Tattva» (1996), The Verve: «Bittersweet Symphony» (1997), Manic Street Preachers: «If You Tolerate This, Your Children Will Be Next» (1998), TLC: «No Scrubs» (1999), Tungtvann: «Reinspikka Hip Hop» (2000), Röyksopp: «Eple» (2001), Queens Of The Stone Age: «No One Knows» (2002),  Outkast: «Hey Ya!» (2003), Franz Ferdinand: «Take Me Out» (2004),  Madonna: «Hung Up» (2005), The Raconteurs: «Steady As She Goes»  (2006), Justice: «D.A.N.C.E» (2007), The Blacksheeps: «Oro Jaska Beana» (2008), Alicia Keys: «Try Sleeping With A Broken Heart» (2009), Susanne Sundfør: «The Brothel» (2010), Razika: «Vondt i hjertet»/Fjorden Baby: «Himmelen» (2011), First Aid Kit: «Emmylou» (2012), Daft Punk: «Get Lucky» (2013).

Mer fra Dagsavisen