Nye takter

Lyden av andre land

Flertallet av artistene på Oslo World Music Festival i år kommer fra land der ytringsfrihet ikke er en selvfølge.

I går ble en rekke av årets artister til Oslo World Music Festival offentliggjort. Størst av disse er nigerianske Ayo, som opptrer på Parkteatret 30. oktober.

- Dette er kjernen i det vi gjør, å presentere store stjerner på små scener, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Festivalen går av stabelen 28 oktober-2. november, med konserter og seminarer. Under banneret «The Soundtrack Of A Nation» drøftes det hvordan musikken motiverer og engasjerer mennesker.

- Artistene er med på å forme lydbildet fra sine land. I lys av at vi feirer grunnlovsjubileum ser vi på hva som er lyden av nasjoner i dag. Vi ser at musikk kan mobilisere og engasjere store folkemengder, og bidra til politisk og sosial endring. Musikk er noe du har alltid har med deg. Ingen kan ta fra deg sangene du synger til ungene dine, sier Stølen.

En av dem som skal være med på å utdype dette, både på konsert og seminar, er Hugh Masekela fra Sør-Afrika.

- Han bodde 30 år i eksil, og var en sentral figur i motstandskampen. Musikken hadde en viktig betydning i årene med apartheid. Han kommer for å snakke om dette, og sin egen betydning i en spesiell periode. Vi spør om hvordan artister kan bidra til endring, om musikken kan være en katalysator og bidra til å gi folk håp i håpløse situasjoner.

En annen side av saken kommer opp i seminaret «Packaging The Music», der det spørres om artister fra vanskeligstilte land er forventet å ha en politisk agenda?

- Da vi var i Libanon i fjor med festivalen «Beirut And Beyond» diskuterte vi sånt. En trommeslager fra Irak spurte hvorfor han skulle knyttes til en eller annen politisk kontekst, mens han bare var en rockemusiker fra Bagdad. Han er politisk engasjert, men det ville ikke stå i et festivalprogram om et norsk band at trommeslageren følger godt med i avisene og stemmer SV. Dette er et paradoks, vi skriver ofte sånt om artistene på vår festival, men må spørre om det er riktig. Kan det være med på å løse konflikter eller belyse tema som ellers ikke ville blitt belyst, spør Alexandra Archetti Stølen.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen