Nye takter

Rockefeller stoppet homohets-artist

Etter at LLH truet med politianmeldelse, avlyste Rockefeller konserten med den omstridte reggaeartisten Sizzla. - Sensur, mener konsertarrangør.

- Dette er ytringer som kan være i strid med norsk lov. Derfor har vi tatt Sizzla av plakaten, sier Roar Gulbrandsen, daglig leder på konsertstedet Rockefeller i Oslo.

Torsdag denne uka skulle den jamaicanske artisten Sizzla spilt på Rockefeller. Men etter sterke protester fra Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) har Rockefeller nektet Sizzla å opptre. Grunnen er at Sizzla gjentatte ganger har kommet med homohets og oppfordring til drap på homofile, senest under en konsert i Kingston nylig. Sizzlas planlagte konsert i Stockholm denne uka er også avlyst, etter protester fra svenske homoorganisasjoner. Det var nettstedet Gaysir som tok opp saken i Norge, og dette førte til at LLH reagerte.

- Sensur

Joshua King, mangeårig arrangør for reggaekonserter i Oslo gjennom konsertbyrået African Cultural Association, er oppgitt.

- Dette er sensur, sier King.

Han hadde leid Rockefeller til Sizzla-konserten, men måtte på kort varsel flytte konserten til utestedet Rhythm Club.

- Etter å ha jobbet med Rockefeller lenge, kommer de på kort varsel og sier de ikke vil ha Sizzla på grunn av hans holdning til homofile. Jeg synes dette er leit. Jeg trodde vi levde i et fritt land der man kan si hva man vil fra en scene. Sizzla har aldri skadet noen, sier King.

- Jeg har vært i kontakt med Sizzlas management, som har lovet at han ikke skal framføre noen sanger mot homofile i Oslo. Amerikanske hip hop-artister kommer til Norge og framfører hets mot homofile uten at noen reagerer, mener King.

«Shoot dem»

Sizzla har spilt i Norge en rekke ganger tidligere, senest på Rockefeller i 2009. Samtidig har han skapt kontroverser og blitt møtt med protester i både Storbritannia, Canada og Tyskland på grunn av sine anti-homofili-låter. I 2007 skrev han under på et initiativ mot homohets i jamaicansk musikk, sammen med flere andre store reggaeartister. Senere samme år lagde han låten «Nah Apologize», der han igjen tar til orde for vold mot homofile. «Rastaman don‘t apologize to no batty boy (..) shoot dem in the mouth dem too fuckin nasty», synger Sizzla her, med bibelske referanser til å steine og brenne og menn som går mot Guds orden. «Ah don‘t care if they ban me/Damn, me say fi burn batty-man», heter det i «Nah Apologize». Dette er en av en rekke sanger der Sizzla oppfordrer til vold mot homofile.

- Jeg synes dette er ubehagelig. Rockefeller har ikke noe ønske om å sensurere kunstnere. Men dette tilfellet er helt spesielt. Jeg kan ikke huske at Rockefeller har gjort noe lignende før, sier daglig leder Roar Gulbrandsen på Rockefeller.

- Vi har valgt å gripe inn grunnet ny informasjon om Sizzlas ytringer overfor homofile. Dette vil vi ikke ha på Rockefeller. Vi legger også vekt på hensynet til kunder og egne ansatte. Vi ba arrangøren om å finne et annet sted, sier Roar Gulbrandsen.

Vil anmelde

LLH varsler nå at de vil anmelde konsertarrangøren om Sizzla kommer med hets mot homofile under torsdagens konsert.

- Sizzla har tekster som direkte oppfordrer til å drepe homofile. Det faller inn under straffelovens paragraf om hatefulle ytringer, som forbyr å true noen på grunn av hudfarge, religion eller seksuell legning, sier LLH-leder Bård Nylund.

Han forteller om stort engasjement blant LLHs medlemmer i kampanjen mot Rockefeller.

- Sizzla har skrevet under på manifestet mot homohets, men har fortsatt å komme med disse ytringene likevel. Det er bra Rockefeller nå har nektet Sizzla å opptre. Dette er ikke sensur. Det handler om grenser for ytringer. Jeg tror ikke Joshua King ville booket en artist som synger om å skyte afrikanere eller jøder, sier Nylund.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen