Nye takter

Kokkvold støtter konsertboikott

Presseforbund-leder Per Edgar Kokkvold mener pressen bør svare Lady Gagas fotokrav

Dagbladets kulturredaktør Jo Randen har oppfordret norske medier til ikke å anmelde Lady Gagas utsolgte konserter i Oslo Spektrum denne helga, i protest mot fotokontrakten Dagsavisen har omtalt. Her legger Lady Gaga restriksjoner på redaksjonenes bruk av bildene, og norske pressefotografer har nektet å undertegne.

– Vi vil oppfordre redaktørene til ikke bare å nekte å undertegne uakseptable fotokontrakter, men også til å si nei til å dekke arrangementet på andre måter, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

– Mer samstemte

– Vi vet at norske redaksjoner har liten sans for felles utspill, noe som også ble antydet av andre enn meg under karikaturstriden. Men det kan tyde på at noe har skjedd når det gjelder holdningen til slike fotokontrakter. Det er ingen tvil om at redaksjonene er blitt mer bevisste og mer entydige og samstemte, ved at de nekter å undertegne slike fotokontrakter. Jeg skulle personlig ønske at man fulgte opp dette med å følge Dagbladets oppfordring til å boikotte ved å ikke anmelde disse konsertene, sier Kokkvold.

Flere aviser, blant andre VG, Aftenposten og Dagsavisen, vurderer å anmelde konserten uten bilde, av hensyn til leserinteressen rundt arrangementet. Men argumentet med hensynet til leserne er ikke holdbart, mener Kokkvold, fordi hensikten med en boikott er å ivareta lesernes interesser på sikt.

– Her opptrer mediene på vegne av en fri presse og på vegne av publikum, sier Kokkvold.

Nytter

Selv om Norge er et lite land, har musikkbransjen flere eksempler på store artister som har trukket tilbake fotokontrakter når de har fått vite om risikoen for at de kan bli boikottet av norsk presse. Kokkvold ser det som et tegn på at det nytter å reagere.

– Det blir altfor defensivt å hevde at man ikke kan gjøre noe fra eller til med disse kontraktene. Hvis et samlet presse-Norge reagerer vil det bli merkbart selv for de store artistene.

Leder for Pressefotografenes Klubb, Terje Bringedal, har fastslått at "de skrivende journalistene faller sine fotografkolleger i ryggen” hvis de anmelder slike konserter uten bilde, og krever full boikott av Lady Gaga og andre som har uakseptable fotovilkår.

– Må ha total boikott

– Det er usolidarisk av redaktører å kreve at en gruppe ansatte skal jobbe mens en annen gruppe nekter. En boikott må være total, ellers forsvinner poenget. Leserne skjønner ikke at det er en boikott hvis anmeldelsen står på trykk. Jeg mener også forhåndsomtale av konsertene bør boikottes fra første stund man er blitt forelagt slike fotokontrakter.

Han mener norske og nordiske pressefotografers felles holdning mot artistenes fotokontrakter har hjulpet.

– De siste årene har fotokontraktene blitt mindre uspiselige, fordi artistene vet at pressen i Norden ikke godtar kontraktene de prøver å legge fram. Lederne for pressefotografenes forbund i de nordiske landene har stått sammen om dette, sier Bringedal.

I 2007 gikk Pressefotografenes Klubb, presseforbundet og en rekke andre presseorganisasjoner sammen om å oppfordre norske redaktører til ikke å dekke ”arrangementer som legger hinder for den frie nyhetsformidling i tekst og bilder”, som det het i uttalelsen. Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer etterlyser en felles praktisk politikk fra mediene i slike saker.

– Det er rart at det ikke finnes en felles redaksjonell praksis rundt dette. Før sto VG, Dagbladet og Aftenposten sammen om boikott i slike saker. Jeg vet ikke hvorfor de ikke gjør det nå. Jeg synes det er en svak holdning fra redaktørene. Man kan ikke gi etter fordi Lady Gaga er populær, mener lederen for pressefotografenes klubb.

Mer fra Dagsavisen