Nye takter

Tony Wilson er død

Wilson var en av de mest innflytelsesrike personene i det som i dag er kjent som postpunken, og hele «Madchester»-bølgen i rocken.

Wilson er først og fremst kjent for å ha skapt plateselskapet Factory, en maktfaktor i britisk musikk fra Joy Division gjorde det allment kjent i 1979 til Happy Mondays satte alle verdiene over styr i 1992. Denne tiden er udødeliggjort (og kanskje litt overdrevet) i filmen «24 Hour Party People», der komikeren Steve Coogan framstilte Tony Wilson.

Wilson var programleder for det innflytelsesrike programmet «So It Goes» da han startet Factory, og den første som presenterte Sex Pistols på TV. Factory startet også klubben Hacienda (katalognummer FAC 51), som ble stilskapende for klubbkulturen i årene som fulgte etter åpningen i 1992.

– Ikke skriv kontrakt med noen som høres ut som en suksessrik artist i dag. Det er å kaste bort penger. Slike band vil gå dukken. Sats på noen gærninger som lager musikk dere ikke skjønner noe av – bare at de har et eller annet, sa Tony Wilson til Dagsavisen da han var gjesteforeleser på Bylarm i 1999. Her kom han også med en teori om at Norge har hatt for få innvandrere til å gjøre seg gjeldende i popmusikken.

– Rock 'n' roll handler jo om at hvitt møter svart. Skranglete hvite gutter fortapt i svart musikk. Det handler om å ha bredt spekter av påvirkningskilder. Småbyer som Memphis og Liverpool har to år i sentrum av begivenhetene. I Manchester har det bare fortsatt og fortsatt siden 1976, sa han.

Mer fra Dagsavisen