Nye takter

Den nye gamlis-ungdommen

– Tjaaa. Musikk har vel i grunnen aldri opptatt meg sånn veldig svarerBianca Casady på spørsmål om hvilke musikere hun føler seg mest inspirertav. Hun og søsteren Sierra utgjør duoen CocoRosie som spiller på John Dee ikveld.

De to søstrene nevnes ofte sammen med Joanna Newsom og Devendra Banhart nårkritikerne snakker om neofolk eller new weird America – ungeamerikanske artister med kofferten full av 60- og 70-tallsmusikk kombinertmed moderne innspillingsteknikker.

– Jeg ble egentlig litt fornærmet over betegnelsen new weirdfolk. Jeg tror ikke du ville satt billedkunstnere i sånne båser menerBianca Casady.

Begynte på badet

For søstrene Casady startet det musikalske samarbeidet på ganske utenkeligvis. Sierra bodde i Paris for å studere opera og Bianca ringte en dag fraflyplassen og spurte om det var plass til henne også. Deres første plate blespilt inn på badet i leiligheten på Montmartre i løpet av noen kreativeuker med kostymer og champagne.

– Vi spilte inn en fullengder på en time på en gammel kassettspiller. Detkom bare helt ut av ingenting helt spontant. Vi prøvde å improvisere som omvi spilte en hel haug med instrumenter. Så ble det den første plata sierBianca.

Barnslig

På CocoRosies siste plate «Noa's Ark» lager jentene knirkete silkesanger iet underlig spenn mellom vuggeviser og opera.

– Det er litt rart – jeg hører mest på gangsta-rap dancehall og reggae. Mendet barnslige stikker seg alltid fram i musikken likevel ler Casady.

På et av platas vakreste spor «Beautiful Boyz» har de med seg androgyneAntony Hegarty fra Antony and The Johnsons – kritikerfavoritt med «I Am ABird Now» og snart Osloaktuell han også.

– Antony er en av våre aller beste venner. Vi gjorde låten på ett enesteopptak mens han danset rundt og sang. Han er en av mine favorittpersoner ihele verden smiler Bianca.

Vennegjeng

Bianca Casady er kjæresten til Devendra Banhart nyhippien som leder anfreak folk-bølgen. På platen «Cripple Crow» synger Devendrakjærlighetssanger til Bianca og på jentenes nyeste plate dukker han ogsåopp med mumlende vokal.

– Vi prøver å ikke blande oss for mye i hverandres musikk. Privat står viveldig nær hverandre. Han er den mannlige versjonen av meg vi har utroligmye felles sier Bianca.

– I det hele tatt virker det som new folk-bølgen består av en eneste storvennegjeng?

– Ja det er en bitte liten sirkel dette her. En utvidet familie egentlig.Jeg tror musikken treffer folk fordi det handler om noe ærlig. Noeemosjonelt. Jeg tror vi er veldig oppriktige i det vi gjør. Det stikker segfram i en tid med mye overprodusert ironisk musikk sier Bianca Casady.

Mer fra Dagsavisen