Kultur
Norsk skole i støpeskjeen - dialog eller konflikt
Uttalelse om KS og skolepolitikk, enstemmig vedtatt på Arbeiderpartiet i Bergens årsmøte 8.2.2014
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Uttalelse om KS og skolepolitikk, enstemmig vedtatt på Arbeiderpartiet i Bergens årsmøte 8.2.2014
Norsk skole i støpeskjeen – dialog ikke konflikt.
I Stortingsvalgkampen var skolepolitikk sentral for alle partier. Det var selvsagt uenighet, men det var ett slagord som var felles for alle: Det skulle satses på læreren!
Norsk skole har en rekke utfordringer: det er for svak søkning til – og for stort frafall i lærerutdanningen. Mange lærere slutter i yrket og det er betydelig frustrasjon på grunn av byråkratisering og rapporteringssystemer.
KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) er lærernes forhandlingsmotpart. Signalene fra et samlet Storting er klare, det må satses på læreren.
I denne situasjonen skulle man tro at en arbeidsgiver ville fokusere på utfordringene og gå i dialog med lærerorganisasjonene for å finne fram til tiltak som kunne bedre rekrutteringen, holde på lærerne, redusere frustrasjonen og skape arbeidsglede.
Men istedenfor å invitere til dialog, har KS valgt en aggressiv linje i forhandlingene om undervisningspersonalets arbeidstidsavtale – noe som har ført til brudd i forhandlingene. KS sin strategi kan tyde på at organisasjonen nå vil drive en ny og liberalistisk arbeidsgiverpolitikk, konfrontasjon istedenfor samarbeid.
Arbeiderpartiet i Bergen vil oppfordre KS til å lytte til de som til daglig tar imot barn og unge og gjennomfører undervisningen. De vet hvor skoen trykker. Målet må være å bidra til å skape en best mulig skole for barn og ungdom. Det oppnår man ikke uten at man har lærerne med på laget. KS må nå erkjenne at de totalt har feilberegnet situasjonen. De bør snarest legge sine åpenbart helt urealistiske forhandlingskrav til side og tilstrebe en konstruktiv dialog med lærerorganisasjonene.