Suksessdebutant Maria Skaranger (21).FOTO: HILDE UNOSEN

Nominert til Vesaas-prisen

Med sin roman på Romsås-dialekt kan Maria Navarro Skaranger få Tarjei Vesaas’ debutantpris.

«Romanen er eit vitalt generasjonsportrett med Romsås i Oslo som bakteppe, men er også eit slags portrett av språket sjølv og den tida vi lever». Det fastslår Den Norske Forfatterforenings litterære råd om «Alle utlendinger har lukka gardiner» (Oktober Forlag) av Maria Navarro Skaranger, i begrunnelsen for nominasjonen til Tarjei Vesaas’ debutantpris for 2015.

I går offentliggjorde Forfatterforening kortlisten på fire nominerte til den prestisjetunge prisen, som deles ut på Forfatterforeningens årsmøte 2. mars.

Skarangers bok ble mottatt med strålende kritikker ved utgivelsen vinteren 2015, og fikk mye oppmerksomhet for sitt særegne språk. Den er i sin helhet skrevet på Romsås-dialekt eller «kebab-norsk». Boka har allerede solgt i over 10.000. I høst ble Maria Navarro Skaranger tildelt Debutantprisen under debutantdagene på Litteraturhuset i Oslo.

Dikt og kortprosa

De øvrige på kortlisten:

Maria Dorothea Schrattenholz «Atlaspunkt» (Oktober), diktsamling med science fiction-tematikk: «Bokas fokuserte, poetiske gravearbeid er imponerande i si standhaftigheit».

Paal Maage Elstad «Kun en liten del av universet» (Vigmostad Bjørke), dikt med innslag av essayistikk: «en skarp og leiken poesidebut (...) Heilskapen er uanstrengt og gir ei god lesaroppleving.».

Kenneth Moe «Rastløs» (Pelikanen), selvbiografisk kortprosa/roman: «Imponerer med sine konsise og uthaldande undersøkingar av einsemd, depresjon, begjær og kjærleikssorg».

Tarjei Vesaas’ debutantpris er blitt delt ut årlig siden 1964. Prispengene på 60.000 kroner kommer fra legatet Vesaas innstiftet da han ble tildelt Nordisk råds litteraturpris. Fjorårets vinner var Amalie Kasin Lerstang med romanen «Europa».