Nye takter

Tilbake fra den mørke siden

Quart-festivalen 1998: Det har vært noen turbulente måneder forKristiansandsrapperne Darkside Of The Force etter albumdebuten.

Nå skal de gå på scenen på hjemmebane i Kristiansand og gjøre sin størstekonsert noensinne.

Men ett sentralt medlem mangler:

– Jeg satt på cella og hørte konserten på radio. Jeg følte jeg haddesviktet sier Oscar Ernesto Sepulveda (26).

Oscar og halvbroren Salvador Ernesto Sanchez Weishaubt (25) begynte å rappesammen som tenåringer og startet Darkside Of The Force da de var 16. Alt lååpent for dem da de albumdebuterte i mars 1998: De hadde med seg noen avdatidens fremste norske produsenter og kritikerne var samstemte i at dettevar oppsiktsvekkende bra.

Midt oppi alt dette lå de i en mye omtalt rap-krig med Warlocks og gjengenrundt Tommy Tee som Darkside hadde skjelt ut på debutsingelen «Backflash».Det gikk så langt at en gjeng anført av rappere fra Tommy Tee Productionsstormet releasepartyet til Darkside Of The Force og avbrøt konserten.

– Det var det minste problemet jeg hadde sukker Salvador.

– Jeg var ikke på releasepartyet engang. Jeg var hjemme i Kristiansand ogstyrte med mine egne problemer. Det har jeg fortsatt dårlig samvittighetfor sier Oscar.

– Da plata var ferdig var jeg så lei hele greia at jeg bare ville kasteplata i søpla sier Salvador.

Under innspillingen var Oscar nesten ikke til stede i studio han deltokbare på tre av sporene. Han hadde problemer hjemme han hadde problemer medalkohol og han hadde problemer med politiet. Da Darkside skulle opptre påQuart-festivalen sommeren 1998 hadde Oscar en voldsdom hengende over segog ble innkalt til soning.

– Jeg hadde slått ned en bussjåfør. Det var noe jævla fyllevas. Heltidiotisk. Jeg var 16 år og på spritfylla. Han hadde jo ikke fortjent å blislått ned sier Oscar.

– Jeg søkte om å få utsatt soningen for å kunne opptre på Quart-festivalenmen fikk avslag. Dermed stakk jeg av. Jeg var på rømmen i fire uker så jegskulle få spille konserten. To dager før Quart-festivalen startet var jeghjemme for å hente noen klær. Da ble jeg tatt forteller Oscar.

Borte i åtte år

Salvador og Kizzo gjennomførte konserten men de var utslitte av alleproblemene. På en konsert dagen etter drakk Salvador seg så full at han ikkeklarte å komme seg på scenen.

Etter dette forsvant Darkside Of The Force mer eller mindre fra den norskerap-offentligheten og det er først etter åtte år de gir ut oppfølgerplata«El Dia De Los Puercos» (ute 8. mai). I mellomtiden har Salvador gitt ut etpar soloplater deltatt på noen andre prosjekter men ville hele tidentilbake til Darkside...

– Darkside var aldri over sier Oscar.

– Oscar er jo broren min sier Salvador.

– Vi går så bra sammen musikalsk at det aldri falt meg inn å slutte medDarkside... At det tok åtte år å komme tilbake er litt tilfeldig. Imellomtiden har vi gjort våre feil og lært mye. Da vi lagde den førsteplata var vi 16-17. Nå er vi 26. Det er klart det skjer mye på de årene.

– Jeg kastet bort ett år på marinen sier Oscar.

– Jeg kastet bort to år på blues og jazz sier Salvador – med referanse tilplatene han har laget med bluesgitaristen Ronnie Jacobsen og gruppa OsloFluid. Han fikk nok av å være innleid rapper med andre prosjekter («jegbrukte mye energi på ting jeg fikk lite igjen for») flyttet fra Oslo oghjem igjen til Kristiansand begynte å lage store mengder beats og rappeover dem sammen med Oscar.

Og nå er de på samme plateselskap som sine gamle fiender i Warlocks –Christer Falcks C+C Records.

– Jeg har jo ikke noe imot dem personlig. Det som skjedde mellom oss er sålenge siden at jeg ikke tenker på det lenger sier Oscar.

– Hvordan ville du likt å hele tiden bli konfrontert med hva du gjorde som16-åring? Det har ikke noen relevans for det vi driver med nå. Alt dette harskygget for musikken vår sier Salvador.

– Hip hop-krigen er over understreker Oscar.

Lager musikken selv

På denne plata er det Salvador selv som har lagd musikken. Det oser av oldschool med eksplisitte referanser til pionerer som Run DMC Beastie Boys ogPublic Enemy. Et tredje fullverdig medlem er tatt opp i gruppa DJ-enKristian som var fan av gruppa da de debuterte. På plata deltar også fleregjesterappere fra Chile.

– Det var folk jeg traff i Valparaiso da jeg var på reise dit i 2000. En avdem kjente jeg hjemmefra – han var vokst opp i Slettheia han også menflyttet tilbake til Chile som 13-åring forteller Oscar. Slettheia er endrabantby i Kristiansand med en betydelig andel eksilchilenere som slo segned i Kristiansand på 70-tallet. Også Idol-Ali kommer herfra.

– Hip hop-scenen i Chile er svære greier. Jeg ble kjent med folk der som varsinnssykt dyktige. Der er det viktigste å ha sin egen stil man må skilleseg ut for å komme seg fram. Det er hip hop slik det opprinnelig var – ogslik hip hop bør være. Man må finne noe eget sier Salvador.

«El Dia De Los Puercos» er definitivt noe eget og nå står de storefestivalene i kø for å booke Darkside Of The Force. Øya skal ha demRoskilde har vært i kontakt og på Quartfestivalen onsdag 6. juli stårDarkside Of The Force på samme program som Kanye West. Denne konserten harOscar ikke tenkt å gå glipp av.

– Jeg kommer helt garantert til å stå på scenen på Quart denne gangen. Hvisikke lynet slår ned i hodet på meg fastslår Oscar.

Spiller på Quart-festivalen (4-8. juli)

Spiller på Øya-festivalen (9.-12. august)

Mer fra Dagsavisen