Nye takter

The Source feirer jul igjen

Nok en gang spiller jazzgruppa The Source jula inn, med svært mange gjester, på store konserter på Cosmopolite.

The Source Of Christmas

Cosmopolite fredag og lørdag

– Jula kom som kjerringa på låtmaterialet vårt, fortalte The Source oss om «The Source Of Christmas», da de første gang presenterte julemusikken sin i 1995. Nok en gang spiller de høytiden inn med sine spesielle tolkninger av gamle julesanger, med tre konserter på Cosmopolite, forsterket med gjester fra fjern og nær. Nærmere 25 sangere og musikere kommer til å stå på scenen til sammen.

Når The Source framfører velkjente låter som «White Christmas», «O helga natt» og «Deilig er den himmel blå» handler det ikke om trofaste gjengivelser av tradisjonelle sanger, men til dels radikale nytolkninger av tradisjonene. Algeriske Cheb Hocine er fortsatt hjertelig til stede med rai-versjonen sin av «På låven sitter nissen». Her er også indiske Sunanda Sharma og hennes Shankara-orkester, Fathy Salamas egyptiske orkester, og to sangere fra koret Le Mystere Des Voix Bulgares.

– Vi har det alltid veldig moro. Det er gøy å spille julemusikken på en litt annen måte enn vanlig. De aller fleste andre julekonsertene er mer konforme, med julesangene rett fram. Vi vil være et alternativ til det. Vi behandler julemusikken slik vi behandler annen musikk til vanlig, sier saksofonisten Trygve Seim.

Denne store julefesten begynte da The Source, som også består av Øyvind Brække (trombone), Mats Eilertsen (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer), skulle øve inn nye låter for jazzfestivalen «Smalt er fett» i 1994. I stedet begynte de å spille julesanger, som også ble framført på konserten. Våren etter ble albumet «The Source Of Christmas» innspilt, og når nettene var som lengst i 1995 kom den første hele julekonserten deres, på den staselige klubben Pigalle.

Les også: The Source tar oss til kilden av julemusikken (DA+)

Selv om det gikk an å kjenne igjen utgangspunktet for sangene gikk gruppa som vanlig sine egne veier, «langt fra det som vanligvis forbindes med «fred på jord», skrev vi da «The Source Of Christmas» kom ut. Vi hørte godt innflytelsen fra jazzhistorien, kanskje spesielt fra Ornette Coleman, fra gruppa som fra før bare hadde gitt ut albumet «Olemanns kornett».

I det nye århundret har The Source tatt julekonsertene til et nytt nivå, med nærmere 50 musikere på scenen på det meste, ved en anledning også Kongelige Norske Marines Musikkorps. I 2007 kom dobbeltalbumet «The Source Of Christmas Live», som viste hvor langt konseptet hadde utviklet seg.

«Julegåva mange har venta på», skrev Roald Helgheim i Dagsavisen. – Vi fleiper ikke med julemusikken. Det er en fin musikk med en sterk tradisjon. Hvis vi fleiper er det med juletradisjonen, der alt dreier seg om økonomisk gevinst, sa de den gangen. Og likevel har konseptet blitt en publikumsvinner, med konserter for fulle hus, nesten hvert år siden starten.

Mens debattene om hva som egentlig er norsk jul blir stadig mer merkverdige, feirer The Source høytiden med inspirasjon fra mange andre kanter av verden. Ligger det en politisk markering i dette?

Les også: Stadig færre artister gir ut nye julealbum - men noen gode er det

– For meg er det i hvert fall det. Jeg er en anarkistisk globalist, sier Trygve Seim.

I tillegg til kveldskonsertene som gjerne varer i både tre og fire timer er det også en egen konsert for barn på dagtid lørdag. – Den samme musikken, bare i en kortere utgave, i en drøy time, forklarer Trygve Seim.

The Source er i samtaler med Kringkastingsorkestret om å gjøre «The Source Of Christmas» sammen med dem neste år. I 2013 gjorde de en avstikker til «The Source Of Summer» på konsert og plate, og leker nå med tanken om å utvide konseptet til festivalsesongen. Og så har gruppa vært i studio for første gang på 13 år, og spilt inn et album for alle årstider, som kommer på plateselskapet ECM neste år.

Mer fra Dagsavisen