Nye takter

Stjernelag skriver om Motorpsycho

– Definitive bandhistorier bør ikke skrives før bandmedlemmene har dævva, mener Christer Falck.

Bilde 1 av 4

Til høsten slipper Falck Forlag en «skranglete» essaysamling om Motorpsycho, i forbindelse med stor utstilling om bandet på Rockheim. 15 essays om 15 av Motorpsycho sine låter, hentet fra 15 album.

Det er ideen bak essaysamlingen «Motorpsycho: Supersonic Scientists», som skal slippes på Falck forlag i oktober. Da åpner også Rockheim en utstilling om bandet som skal stå helt frem til april 2016.

– Dette blir ikke en sånn bandbibel der alle medlemmene forteller barndomshistorier og utleverer seg selv. Den handler heller om alle andre, virkelig viktige, sider ved bandet, sier forlagsredaktør og utgiver Christer Falck.

Fankultur

Han ramser opp: fankultur, tekstunivers, omslagskunst og samlemani. Og om «skiftet» i Motorpsycho; tiden før og etter Kenneth Kapstad.

– Det syns jeg er veldig spennende, for da det eksploderte for meg. Dette er ALT jeg har savnet, tenkte jeg da han kom inn på trommer, sier han.

Blant de 15 bidragsyterne finnes kjente navn som Lars Ramslie, Johan Harstad, Hedvig Mollestad (som for øvrig debuterer som essayist), Annelise Frøkedal, Audun Vinger og Marius Lien. Lien er også redaktør for prosjektet.

En innføring

– Målet er å lage en bok som både er en god innføring i Motorpsycho for dem som kanskje ikke kjenner bandet så godt, men som samtidig gir die hard-fansen noe, sier Falck.

Utover at noen av skribentene muligens vil komme til å intervjue bandmedlemmer, skal ingen av medlemmene i Motorpsycho skrive noe selv, selv om de har vært med på å initiere prosjektet. Sammen med boka skal bandet heller gi ut en samleplate bestående av de 15 låtene boken skal kretse rundt.

– Dette blir ingen definitiv historie, men heller et forsøk på å sette hele bandets univers under lupen. Motorpsycho gir fremdeles ut dritbra musikk og fremstår som å være i en slags kreativ peak. Og definitive bandhistorier burde uansett ikke skrives før alle bandmedlemmene har dævva, sier Falck.

Mer fra Dagsavisen